čtvrtek 30. ledna 2014

Jemný brokolicový krém

Když jsem projížděla seznam receptů, udivila mě skutečnost, že v žádném z nich nemám brokolici. A protože v zimních dnech není nic lepšího než teplá hustá polévka, představuji vám výborný brokolicový krém. Tadá.

Tahle polévka se mi nikdy nepřejí. Mohla bych jí jíst každičký den a přesto se na ní budu zase těšit. Lehce uvařená brokolice, spolu s bílými fazolemi a kešu ořechy vytvoří hříšně krémovou kombinaci, která strčí do kapsy všechny smetanové verze.

Vápník i bílkoviny? Brokolice!
Vsadím se, že spojení vápník a bílkoviny většině lidí evokuje mléčné výrobky. Ale tyto látky obsahuje i brokolice. A navíc ve formě zásadité zeleniny, kterou tělo mnohem lépe využije. Živočišné bílkoviny organismus překyselují, takže v konečném výsledku odvápňují. Nene, jogurt ani tvaroh vám zdravé zoubky a silné kosti nezaručí. Výrobci už to na své produkty uvádět nesmějí. Je to klamání zákazníka. Ale v Čechách je "prospěšnost" mléčných výrobků velmi silně zakořeněná a běda každému, kdo jde jinou cestou. Ale jak potom samozvaní odborníci na výživu vysvětlí, že země s nejvyšší spotřebou mléčných výrobků na hlavu mají nejvyšší míru osteoporózy? Jak je to možné, když přece jedí tolik mléčných výrobků, které by je měly před tímto onemocněním chránit? To je oříšek... 

Předesílám, že se tímto citovým výlevem nad nikoho nepovyšuji a neodsuzuji, jak se kdo stravuje. Nemá za úkol rozeštvat lidi dole v diskuzi na dva tábory. Pouze vám nabízím svůj pohled na věc. Moje teorie je, že ekonomika státu by šla bez mléčného průmyslu do kytek. Proto se schvalují různá stravovací doporučení, která jsou ale většinou úplně zcestná. Neskutečné lobby a hnaní ovčanů tam, kde nás chtějí mít. Chtějí z nás mít celoživotní kojence, které jsou z tohoto stylu života tak prolezlí alergiemi, ekzémy, věčnými bolestmi hlavy a jinými nemocemi, že na tom může profitovat další velký hráč - lékárenský průmysl. Ale podplacení odborníci nechtějí lidi zdravé. Zdravá společnost? To by byla ta největší tragédie. Na kom by si pak papaláši namastili kapsy?

Místo toho, aby se propagovalo snížit množství konzumovaných živočišných potravin, se nesmyslně zvedají doporučené denní dávky vápníku. No řekněte, není to postavené na hlavu? Přitom nezávislí odborníci po celém světě se shodují, že příjem živočišných potravin by měl tvořit okolo pouhých pěti procent z celkového jídelníčku. 

Kdy se stalo to, že člověk přestal následovat své instinkty? Všude v přírodě to funguje, ale u člověka ne, ten je něco extra. A popírá tak celou povahu savců jakožto živočišného druhu. Už jste někdy viděli dospělou kočku, jak saje mateřské mléko třeba od feny, která má zrovna štěňátka? Asi těžko, protože to je nepřirozené. Tím, že člověk kolem druhého roku věku ztrácí schopnost trávit laktózu, nám dává tělo jasný signál, že mateřské mléko nepotřebuje a je připraveno na "dospěláckou" stravu. Neříká tím: "lej do mě mlíko, i když mi to nedělá dobře, třeba si na to časem zvyknu". Schopnost trávit mléko je v dnešní společnosti pouze výsledkem vynucené evoluční adaptace. A to nemluvím o procesech, kterými dnes mléčné výrobky prochází. Homogenizace, pasterizace - nic z toho není přirozené. Doufám, že teď nikomu nepřivodím nevolnost, ale přirozené by bylo cucat mléko rovnou z vemena. A to už zase tak skvělé není, že? 

No, omlouvám se za tu slohovou práci, nyní zpět k brokolici.

Brokolice obsahuje značné množství živin, které jsou pro lidské zdraví velmi důležité. Patří sem vitamín A, C, kyselina listová, vláknina a zmiňovaný vápník. 100 gramů brokolice obsahuje přibližně 80 - 100 mg vápníku, což je úplně stejně jako nízkotučný tvaroh. V této polévce nám figurují i bílé fazole, které v suchém stavu obsahují 165 mg/100 gramů, což z této polévky dělá vápníkovou bombu.

Brokolice obsahuje asi 4,4 % bílkovin, což ji řadí na přední příčky v zeleninové říši. Brokolice je bohatá na glukorafanin, který je schopný chránit lidské tělo před rakovinou. Stejně jako květák obsahuje Indol 3 Karbinol, o kterém jsem psala již v receptu na květákovou polévku, který řadíme mezi velmi silné antioxidanty.

Díky vysokému obsahu draslíku udržuje brokolice zdravý nervový systém a pomáhá k optimální činnosti mozku. Fakt, že v brokolici je kromě draslíku přítomen i hořčík a vápník, přispívá k regulaci krevního tlaku. A jako všechna zelenina, i brokolice snižuje cholesterol, protože obsahuje velké množství rozpustné vlákniny.

V neposlední řadě si povíme, jak brokolici správně připravit. Pokud brokolici vaříte příliš dlouho, může získat neatraktivní šedozelenou barvu. Aby zůstala krásně zeleňoučká, měla by se vhodit do vroucí vody a vařit bez pokličky a krátce. Nejlepší by samozřejmě bylo uvařit v páře, ale ne vždy je na vaření v páře nálada.
 

Jemný brokolicový krém
(6 porcí)
Suroviny:
1 brokolice
200 gramů bílých fazolí v suchém stavu
50 gramů kešu ořechů
1 cibule
4 stroužky česneku
1/2 čajové lžičky soli
sójová omáčka Shoyu
pepř

Postup:

    1. Fazole nasypte do hrnce, zalijte vodou a nechte přes noc odmočit. Stejně tak propláchněte kešu ořechy a nechte odmočit.
    2. Druhý den fazole propláchněte a uvařte do měkka.
    3. Brokolici řádně umyjte, rozeberte na růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
    4. V hrnci rozpalte olej a zpěňte na něm na jemno nakrájenou cibuli a tři rozmačkané stroužky česneku. Chvíli restujte.
    5. Přidejte sůl a nakrájený košťál. Restujte do měkka. Pokud by se směs připalovala, podlejte trochou horké vody.
    6. Přidejte uvařené fazole a zalijte horkou vodou. Až se bude polévka vařit, přidejte růžičky brokolice a vařte bez pokličky na mírném ohni 5 minut.
    7. Do polévky přidejte odmočené a propláchnuté kešu ořechy a rozmixujte dohladka. Můžete použít tyčový mixér, ale já dávám přednost tomu na koktejly, který udělá krém dokonale hladký a sametový.
    8. Nakonec přidejte poslední rozmačkaný stroužek česneku a dochuťte sójovou omáčkou Shoyu a čerstvě namletým pepřem.








10 komentářů:

  1. Manzel mi nechcel verit ze v tom nieje smotana, super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A když to řekne manžel, to už je co říct :)

      Vymazat
  2. skvělé stránky, nechcete vydat kuchařku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, to je milé :) Kdyby mi někdo nabídl, že mi vydá knížku, nebránila bych se :D

      Vymazat
  3. Moc dobra polevka, asi nejlepsi, co jsem jedla. Jen jsem dochutila umeoctem a vynechala shoyu a pepr. Pochvaloval si i partner, ale ingredience se mu uhadnout nepodarilo :-)
    Dekuji za recept! Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jů, děkuju moc :)
      Já si myslím, že fazole a kešu ořechy by v tom nehledal ani Sherlock :D Prostě dobrá smetanová polévka :)

      Vymazat
  4. Do říma....doma tolik brokolice a fazole žádná....dneska na ni mám chuť! Máte skvělé stránky! Děkuji za to,že to pro nás děláte! Krásné velikonoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I bez fazolí by to nebyl propadák ;)
      Díky moc a přeji krásný den!

      Vymazat
  5. Polévka byla vynikající, super recepty. Beru tu inspiraci dost často. Jinak co se týká mléčných výrobků .... jednou jsem jedné mamince, která si stěžovala na věčné zahlenění průdušek u dítěte, poradila, ať zkusí vynechat veškeré mléčné výrobky, alespoň na čas .... no to jsem si dala .... už nikdy víc radit nebudu, byť jsem radila z vlastní zkušenosti .... jsem .... tedy byla jsem průduškářka ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Já radši už těm, kteří nejeví zájem nic neradím, pak z toho má člověk jen špatnou náladu ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)