úterý 18. února 2014

Špaldové ravioli plněné tempehem

Tak tenhle obídek ocení všichni. Ukažte mi někoho, kdo nemá rád těstoviny. Nikdo? A kdo nemá rád tempeh? Překvapivě také nikdo. A co tyto dvě ingredience skloubit v nevšední pokrm? Špaldovými ravioli plněnými uzeným tempehem nepohrdne nikdo, to vám zaručuji.

Už jsem někdy určitě psala, že jsem křeček, sysel a já nevím jaké další zvířátko. A když už mám doma občas tempeh, mám ho opravdu dlouho. Zpracuji ho většinou až když se pomalu začíná zelenat. Původně jsem chtěla ravioli dělat s náplní z červené řepy a posypané vlašskými ořechy, ale tento recept si nechám na příště. Alespoň se máte na co těšit. Těsto je univerzální a můžete ho použít jak na slanou náplň, tak i na sladkou. Úplně si představuju tu dobrotu s makovou nápní a švestkovou omáčkou a nebo ořechovo-datlovou náplní s kešu polevou. Mňam.


Špaldové ravioli plněné tempehem
(6 porcí)

Suroviny:
Těsto:
500 gramů hladké špaldové mouky + trochu na vyválení
250 ml studené vody
2 polévkové lžíce sezamového oleje
1/2 čajové lžičky soli

Náplň:
1 uzený tempeh (3/4 by mělo být dostatečné množství, mně náplň zbyla)
8 polévkových lžic vody
2 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu
2 stonky jarní cibulky

+ oblíbená omáčka na těstoviny

Postup:



    1. Špaldovou mouku nasypte do mísy a smíchejte se solí. Přidejte sezamový olej a vodu a dokonale promíchejte. Nejdříve vařečkou, poté rukama.Těsto by mělo být nelepivé. Přikryjte utěrkou a nechte půl hodinky odležet.
    2. Mezitím si připravte náplň. Tempeh dejte spolu s vodou a sójovou omáčkou do nožového mixéru a umixujte na tužší pastu.
    3. Jarní cibulku nakrájejte na jemno a zamíchejte do tempehové pasty.
    4. Nyní máte jdeme na válení těsta. Neobejde se to bez mírného podsypávání moukou, aby těsto nelepilo. Máte dvě možnosti. Jednodušší by bylo vyválet dva stejně velké cca 2 mm pláty těsta, na jeden naklást náplň a přikrýt druhým plátem, nakrájet čtverečky a "zapečetit". Ale protože já nemám smysl pro válení, jsou pro mě dva stejné pláty nadlidský výkon. Už vidím těch odřezků co by mi zbylo. Pro ty z vás, kteří jsou stejně (ne)zruční jako já (nebo jednoduše nemáte místo, kam odložit první plát těsta): vyválejte plát, nakrájejte ho na malé obdelníky a náplň umístěte blíže k jedné straně (aby náplň byla po přeložení na čtverec uprostřed). Z obdelníčků utvořte přeložením přes náplň čtverce.
    5. Prsty stlačte okraje k sobě, aby se neodlepovaly. Nakonec udělejte vidličkou "ozdobné" okraje.
    6. Ravioli házejte do osolené vroucí vody a nechte vařit 2-3 minutky. Doporučuji nedělat všechny najednou, ale asi po 10 kouscích. Vždy naházet, promíchat, povařit, vyjmout. A znovu. Ravioli vytahujte děravou naběračkou a zakápněte trochou oleje, aby se nelepily k sobě.
    7. Podávejte se svou oblíbenou omáčkou na těstoviny. Ať už nějakou rajčatovou nebo třeba "sýrovou".

8 komentářů:

  1. Úžasnej recept, musím vyzkoušet.
    K tempehu.. Dřív jsem ho nesnášela, ale v poslední době jsem mu docela přišla na chuť. Mezi všema náhradama masa u mě ale vede Seitan <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Fakt jo? TAk u mě byl tempeh láska na první ochutnání.. Každopádně je to hodnotná součást jídelníčku ;)
      Seitan je ale taky dobrota :)

      Vymazat
  2. Chcela by som sa opytat, slo by urobit aj z inej muky? Mam doma spaldovu iba hrubu ale zato mam hladku zitnu ... hm ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, žitná mouka obsahuje méně lepku... Možná by šlo část nahradit, ale dělat komplet z žitné mouky nevim nevim... Každopádně dobrý podnět, zkusím něco na způsob žitných těstovin ;)

      Vymazat
    2. Já dělám švestkové knedlíky jen z žitné jemně mleté mouky (jinou doma většinou nemám :-) ), smíchám ji s vodou, solí, jedlou sodou a mám takovou směs "no egg". Tak možná to pojí ta směs, ale jinak žitná mouka je fajn :-) Ale když už jsme u těch těst...chtěla bych poprosit, jestli by nebyl nějaký recept na vegan vánočku...:-) Jinak blog moc chválím, je tady hodně inspirace.

      Vymazat
    3. Děkuju moc :)
      Jinak směs "no egg" pojí určitě, je to vlastně veganská náhrada vajec ;) Asi budu muset zkusit nějaké ty žitné těstoviny, ať mám odpověď na všechny dotazy :D
      Já se přiznám, že vánočku nedělám... Ono přiblížit se klasické vánočce by bylo obtížné (pokud chci používat celozrnnou mouku, což chci) a stejně mně vánočka nikdy moc nechutnala... :o Když máme chuť na něco kynutého a svátečního, dělám datlový kringel: http://veg-ethique.blogspot.cz/2014/04/kynuty-kringel-s-datlemi.html

      Vymazat
  3. Dobrý den, na Vaše stránky jsem narazila náhodou, při brouzdání v komentářích na stránkách Jíme jinak a jsem moc ráda, máte podobný "vkus" na jídlo jako já. Dneska jsem zkusila tyto ravioli a byly suprové. Do těsta jsem teda musela přidat více vody než uvádíte, ale s těstem se krásně pracovalo, nelepilo, takže určitě budu dělat i s jinými náplněmi. Díky za krásný blog a přeji hodně kulinářských úspěchů!!!! Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné ráno :)
      Jojo, na Jímejinak občas chodím "očumovat" :D Holky to mají všechno dokonale zmáknuté, ale já nejsem tak striktní.. Beru si inspiraci z několika výživových směrů a dělám si z toho takový svůj, který mi vyhovuje, aby to nebylo jednotvárné...
      Ony ty poměry mouka:voda jsou vždy trochu problematické, každá mouka saje trochu jinak, záleží na čerstvosti, jemnosti,... Ale evidentně jste si hravě poradila a jsem ráda, že se recept povedl :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)