středa 2. dubna 2014

Jarní nákyp

Možná jsem už s tím trapná, ale klíčení mě prostě baví. Ódu na klíčky už jsem psala zde, tak dnes jdeme rovnou na recept. A ponese se v zářivých jarních barvičkách...




Jarní nákyp
(4 - 6 porcí)

Suroviny:
Nákyp:
1 hrnek ( 250 gramů) kukuřičné krupice
4 hrnky (1 l) vody
2 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky kurkumy

1,5 hrnku naklíčených luštěnin (já měla kombinaci adzuki a hrachu)
3 mrkve
3 stroužky česneku
1 čajová lžička provensálského koření
1/2 čajové lžičky chilli
1 polévková lžíce oleje


Sezamový dip:
2 polévkové lžíce tahini
1 polévková lžíce sójové omáčky Shoyu
1 polévková lžíce citrónové šťávy
2 polévkové lžíce vody

Postup:
    1. Kukuřičnou krupici nasypte do hrnce a na středním ohni nasucho opražte. Občas promíchejte, dokud to v kuchyni nebude vonět, jako byste dělali popcorn.
    2. Opatrně a za stálého míchání přilijte 4 hrnky studené vody, přidejte sůl, kurkumu, zamíchejte, přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud se všechna voda neodpaří a kaše se nebude oddělovat od stěn hrnce.
    3. Ve velké pánvi zpěňte na oleji nahrubo nakrájený česnek, přidejte koření, mrkev nakrájenou na kostičky a propláchnuté a okapané naklíčené luštěniny. Za občasného míchání restujte asi deset minut.
    4. Orestovanou směs opatrně zamíchejte do uvařené kukuřičné kaše.
    5. Nádobu nebo pekáč vypláchněte studenou vodou a kaši se zeleninou rovnoměrně rozprostřete. Nechte ztuhnout, ideálně minimálně dvě hodiny.
    6. V malé mističce smíchejte tahini se sójovou omáčkou a citronovou šťávou. Nelekejte se, ze začátku to může vypadat, že se to zdrclo, ale po chvíli míchání bude vše OK. Přidejte vodu a znovu promíchejte.
    7. Vychladlý nákyp lehce polejte vytvořeným dipem a podávejte s čerstvou nebo kvašenou zeleninou.

6 komentářů:

  1. Úžasné!!! Fakt nááádhera... polentu miluju!! ..vyzkouším o víkendu (právě mi klíčí cizrna).. ty fotky jsou skvělé, je to prostě radost sledovat tenhle blog.. pro mě No. 1 :) Zdraví Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TAké mam polentu moc ráda, nechápu, že jsem jí celou zimu tak opomíjela :o Holt čekala na jaro, až přijde její chvíle. A ta teď bude asi častěji :)
      Jinak moc děkuju, pro mě je zase radost číst takovéhle komentáře ;)

      Vymazat
  2. Moc super, chci se zeptat, jestli by bylo možné zveřejnit třeba nákupní lístek...nevím, jestli nakupujete týdně nebo měsíčně..tedy kromě zeleniny a ovoce. Docela by mě to zajímalo, jak si takový nákupní lístek sestavit, bylo by možné? :) Díky Míša a srdečně zdravím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, strašně se omlouvám, ale tento komentář mi nějak unikl... Nákupní lístek... to je těžké, já většinu věcí nakupuji ve velkém... Většinu věcí můžete měsíčně, jsou to poměrně trvanlivé věci a dokupovat jen ovoce a zeleninu. Měsíčně třeba všechny možné luštěniny, obiloviny, oříšky, semínka, tahini a potom jsou věci, které vydrží třeba čtvrt roku, jako řasy, ume ocet sójová omáčka, oleje.. To je individuální, ale jakmile máte nějakou zásobu, pak už jen doplňujete kdy daná věc dojde ;)

      Vymazat
  3. Peti, to je polenta nebo naše 25kg kukuřičná krupice? Ty ji nenamáčíš před vařením? Jo a v zimě na ni chuť nemáš, pač kukuřice ochlazuje, takže tvé tělo reaguje správně. :-) Dájík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :) To je ta naše krupice, mam jí ještě dost, tak v létě bude častěji ;) Je fakt, že jsem jí přes celou zimu nepoužila, ale teď přijde její čas ;)
      Ne, nenamáčím, jen jí opražím, tak to taky jde... Mně to s tím namáčením nešlo - strašně se to připalovalo... ale jestli jsi zvyklá máčet, tak udělej tak ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)