neděle 20. dubna 2014

Kynutý kringel s datlemi

Tak se přihodilo, že mi pod nos zavoněl velikonoční mazanec. Ačkoliv mě vůně kynutého těsta vždy nechávala chladnou, tentokrát mi mé chuťové pohárky daly jasně najevo, že by kousek nějaké té kynuté dobroty ocenily. Řídím se heslem: "poslouchej své tělo" a když si to tělo žádá, tak proč mu to nedopřát?

Když už já se rozhodnu, patlat se s kynutým těstem, tak to musí mít styl. Vzpomněla jsem si, jak jsem onehdá slintala nad receptem na kringel s datlovou náplní, který jsem již dlouho měla na svém bucket listu. Tadá, nyní přišla jeho chvíle a já snad poprvé v životě zamířila do regálu se sušeným droždím.

Pokud i vás honí mlsná, tak šup šup a udělejte si kringel ještě dnes a můžete si na něm na Velikonoční pondělí pochutnat místo mazance :)
Tato fotka sem nepatří pouze zdánlivě. Pomocí hřejivého plyšáka mi těsto krásně nakynulo :)
Bez komentáře :)



Kynutý kringel s datlemi
(inspirace zde)

Suroviny:


Těsto:
300 gramů hladké celozrnné špaldové mouky (plus něco navíc na vyválení)
1 polévková lžíce sušeného droždí
2  polévkové lžíce rapadury
1 čajová lžička soli
175 ml jablečného moštu nebo džusu
3 polévkové lžíce kokosového oleje + trochu na potření




Náplň:
225 gramů nadrobno nakrájených sušených datlí
175 ml vody
2 čajové lžičky mleté skořice
¼ čajové lžičky soli
75 gramů nasekaných vlašských ořechů




Na potření:
3 polévkové lžíce javorového nebo datlového sirupu

Postup:


        1. Ve velké míse smíchejte mouku, droždí a sůl.
        2. V hrnci opatrně rozpusťte kokosový olej, přilijte jablečný mošt a rapaduru a řádně promíchejte. Nezahřívejte příliš, jen tak, aby se kokosový olej rozpustil, jinak zničíte účinky droždí po přidání do suché směsi.
        3. Vlažný džus s kokosovým olejem a sirupem přidejte do suché směsi a Promíchejte. Vyklopte na pomoučený vál a dřevěnou vařečkou hněťte dokud nedostanete jemné a pružné těsto. Mně to trvalo asi 5 minut.
        4. Z těsta udělejte kouli, dejte do mísy a lehce potřete kokosovým olejem. Těsto otočte, aby bylo potřené ze všech stran. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
        5. Mezitím si udělejte náplň. Nadrobno nakrájené datle dejte do hrnce s vodou, přidejte sůl a na mírném ohni vařte, dokud nedostanete datlovou pastu a sem tam nějaký kousek. Nezapomínejte často míchat. Pokud máte datle hodně suché, asi budete muset přidat více vody. Odstavte, přimíchejte skořici a nechte vychladnout.
        6. Těsto vyklopte na pomoučený vál. Znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut odpočívat.
        7. Z těsta vyválejte obdélník o rozměrech přibližně 25x50 cm.
        8. Náplň rovnoměrně rozprostřete na vyválené těsto, ale ne až do krajů a posypte nasekanými vlašskými ořechy - trochu si jich můžete dát stranou ozdobu.
        9. Těsto opatrně zarolujte. Nyní doporučuji přenést na pečící papír, později by již byla manipulace obtížnější.
        10. Začátek uplácejte a "závin" podélně nakrojte - ne však úplně od začátku. Rozkrojené části závinu opatrně přetočte tak, aby řez směřoval ven, nebo alespoň směrem nahoru.
        11. Podle fotodokumentace zapleťte cop. Vždy se snažte mít nakrojené strany směrem ven, aby se při pečení krásně otevřely a vytvořily tak požadovaný vizuální efekt. Zapletený cop stočte do věnce a naaranžujte, popř. uplácněte, jak bude potřeba.
        12. Kringel přeneste i s pečícím papírem na plech, přikryjte utěrkou a nechte dalších třicet minut na teplém místě odpočívat.
        13. Troubu rozehřejte na 190°C, posypte zbylými vlašskými ořechy a pečte asi 30 minut, dokud nebude povrch nazlátlý.
        14. Vyndejte z trouby a jemně potřete datlovým nebo javorovým sirupem.

      44 komentářů:

      1. Paráda! Jaké/kde kupuješ datle na to pečení ? Potkala jsem jen proslazené ... nebo to jsou ony? Děkuju

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Já si objednávám obyč (nebio), ale nesířene, neproslazované datle ;) Kilíčko za krásných 88,- Kč
          http://www.aso-online.cz/susene%20ovoce%20a%20zelenina/Susene-datle-nesirene-susene-ovoce

          Vymazat
        2. A jsou vypeckované nebo s peckou? Kupuju vážené bez pecky na www.pytlici.cz, ale tam vycházejí na daleko víc. Jsou tedy bio :-) Díky!

          Vymazat
        3. Tyto jsou vypeckované.. Koukala jsem na pytlici a ta cena 20,- za sto gramů je na bio datle přiměřená ;) Abych pravdu řekla, většinu potravin kupuji bio, ale zrovna u datlí nevidím podstatný rozdíl v kvalitě, tak kupuji obyč nesířené...

          Vymazat
        4. A jste si jistá, že tyto nebio datle jsou neproslazované? Já si je objednala a jsem si podle chuti skoro jistá, že proslazované jsou, chutnají úplně jinak než neproslazované dobře vyzrálé datle a strašně mi po nich trnou zuby... Tak jsem položila dotaz na aso.online, zda tyto nebio datle jsou proslazované cukrem a bylo mi odpovězeno, "naše bio datle nejsou proslazované cukrem" tak buď to mě nepochopili anebo mě nechtěli pochopit... nevím, ale i podle odpovědi vyhýbavé bych tipovala, že tam ten cukr bohužel spíš je. To jen, abyste nekupovala a ostatní třeba taky zajíce v pytli...

          Vymazat
        5. No, na obalu nepíšou, že by byly proslazované... A nejsem si vědoma nějaké vyhlášky, která by povolovala toto neuvádět... Každopádně jim zkuste třeba odpovědět, že jste měla na mysli obyčejné nebio datle a jak je to s nimi.. Všechny datle, co jsem zatím měla (myslím i ze zdravé výživy od Country Lifu) chutnaly takto... Příště si schválně zkusím objednat ty bio a porovnám rozdíl ;)

          Vymazat
        6. Tak se omlouvám, popletli to a prý i nebio nejsou slazené cukrem. No ale stejně se mi to nezdá, chutnají přesně jak ty z obchodu s cukrem, no a s těmi bio, nevím tedy jak od aso-online, od nich jsem ještě bio datle neměla, se to nedá vůbec srovnat. Skvělé a většinou měkké a úžasné jsou od lifefoodu, také pytlíci mívají výborné bio datle, od bio nebio jsou dobré, ale často tuhé a musí se dlouho máčet, když by je chtěl člověk mixnout... no, já datle fakt zbožňuju, tak se omlouvám za přednášku...

          Vymazat
        7. Já jsem datle s cukrem ještě neviděla (asi chodím do jiných obchodů nebo je nehledám), ale tuším, že to jsou takové ty na špejli, ne?
          Od Lifefoodu musí být dobré, ale to bude asi jiná cenová :D Datle samotné nejím, jsou na mě moc sladké, takže nepotřebuji lifefood kvalitu... Pro ty účely, pro které je používám mi stačí tyto, ale kdybych chtěla být vitarián nebo je jíst jen tak, tak určitě investuji do kvalitnějších... Příště zkusím ty bio a uvidíme ;)

          Vymazat
      2. Tak to vypadá naprosto dokonale. Ukládám a jakmile koupím datle jdu do toho. :) Děkuji za recept a přeji krásně Velikonoce

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Půlku jsme hnedka ve dvou slupli :) Také přeji krásné svátky

          Vymazat
        2. Můžu se prosím zeptat jestli od té dané firmy co kupuješ datle, kupuješ i ořechy, mandle či nějaké další věci? Mám zkušenosti, že koupené ořechy nebo mandle v obchodě jsou občas žluklé... Zvažuji, že si od nich něco objednám a ještě k tomu je to od mého bydliště kousek :-) Prosím, prosím, neposlala by jsi mi odpověď na mail? Mail: mikaila@centrum.cz

          Vymazat
      3. 175 ml je tam coho prosim v tom ceste? inak sa mi slinky zbiehaju pri pohlade na tie fotky. toto isto vyskusam!

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Juj, to se nějak vytratilo. Každopádně opraveno - ta záhadná ingredience je jablečný mošt ;) Díky za upozornění!

          Vymazat
        2. superko. a susene drozdie to je nejake bio? este som nemala, a ten jablcny most to moze byt jablkova stava? uzasne vyzera, to bude nas najblizsi kolacik co spravime :-)

          Vymazat
        3. Klasický sušený droždí, od Otkera? Bio snad ani není :O Ale to nevím, to možná kecám... Jablečný mošt, jablečný džuš, nebo jakákoliv jiná sladká tekutina ;)

          Vymazat
        4. Sušené bio droždí seženete od Alnatury (v DM drogerii) ;)
          Jinak za recept moc děkuji. Datle jsem neměla, tak jsem zkusila s brusinkami a je to výborné.

          Vymazat
        5. Fakt jo? To vědět, tak nesponzoruju oetkera... :( Příště, díky za tip!
          Jsem ráda, že se povedlo, s brusinkama to musí být osvěžující :) Já si brousím zuby na nějakou makovou náplň, ale uvidíme, kdy to uskutečním :)

          Vymazat
      4. nádhera! kde ty na to chodíš?:)

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Děkuju :) Všude je spousta inspirace, jen se mi zdá, že nemůžu všechno stihnout :D

          Vymazat
      5. Hmm tak tohle je nádhera. povedl se ti na jedničku přidávám k tomu co musím vyzkoušet

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Děkuju :) Snad to ani nebude tak těžké, jsem v kynutém těstě začátečník (ale nechystám se být pokročilá) a šlo to v pohodě ;)

          Vymazat
      6. Předem děkuji za Váš web o kterém jsem se dozvěděla od kamarádky asi před 14 dny. Začínám jíst jinak a Váš web se stal mým nejoblíbenějším!!! :-) Moc Vám děkuji za vaše webside, jsou inspirativní a skvělé!! Jsem ráda, že jste dnes doplnila i velikonoční pečení, už jsem se lekla, že budu řešit klasický mazanec. Musím říci, že jsem zvědavá jak dopadne, musela jsem trošku improvizovat a to :-) doma nebyl jablečný džus, nahradila jsem hruškovým. No...datle taktéž nemám a tak jsem vyhrabala sušené ibišky...nemám ani vlašáky a tak jsem dala lískáče...jinak zdá se ostatní mám včetně nahřívacího kocoura pro dceru :-) Budu Vám referovat, jak chutnal a věřte, že strávníků zítra na Pálavě bude hafo!! :-D ;-) Krásné velikonoční svátky a ... díky za to, že jste ;-) S Vámi mě změna velmi baví a naplňuje ;-) Pety

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Jé, tak to mě hrozně moc těší :)
          Kringel jsem dělala teprve včera dopoledne a pak jsme jeli na kolo. Původně jsem si chtěla dát pečlivější práci a recept uveřejnit později, ale pak jsem si říkala, že možná někdo další ocení nějakou tu velikonoční dobrotu. A tak jsem se hned po příjezdu (a konzumaci půlky kringelu :D) dala do psaní a úpravy fotek... Takže jsem ráda, že jsem se nemýlila a někdo recept skutečně využil :)
          No vidíte, krásně jste si poradila, dejte vědět, jak dopadly ibišky protože ty jsou mnohem kyselejší než datle... Ty nahřívací hračky jsou super, já si lámala hlavu, kam to dám kynout a pak mě trklo toto :)
          Krásné velikonoce a děkuji za krásný komentář :)

          Vymazat
        2. :-) Tak úspěch byl opravdu veliký! Výborný jak na oko tak na chuť :-) Hlavně mě osobně nejvíce potěšilo, že chutnalo i drahé polovičce(která je na uzeninu a samý nezdravý věci) :-D . Ráno na stole čekal krom vajíček v košíku, tak výborný Kringel k snídani a to partner koukal protože jsem pekla v noci :-D Snědl dva kousky a byl fuuul...Já dala jeden je to fakt moc syté:-) Nakonec jsem si ukořistila na Pálavě jeden kousek pro sebe na dnešní snídani a mmmňam!!!!! :-) Díky za to, že jste si dala práci a dala na web...:-) fakt mi to koplo ;-) Moc mi to chutnalo....já dostala totiž od mamky balíček sušeného ovoce a sušila jsem ho tady už tak půl roku...:-D tak jsem to alespoň použila ;-) Myslím, že byly trošku zmáčený v cukru :-( as nebyly natur (fakt jsem je měla poprvé) ale jemně kyselé mi vyhovovalo...ale určitě objednám datlíky a vyzkouším při další příležitosti znova....No a předevčírem jsem dodělala i medvědí pesto...lístky medvědího česneku nechci vidět tak rok!! :-D :-D tak už jdu studovat co uděláááááám..zítra či pozítří...as něco z naklíčených klíčků...;-) Mějte se krásně...a .. díky ;-)

          Vymazat
        3. Tak super :) A uvidíte, jak bude chutnat ta verze s datlemi! Nemůžu sice srovnat s ibiškem, ale ta datlová je velká mňamka, i dost sladká, měkoučká, s oříšky... Škoda, že to vždycky tak rychle zmizí, že?
          Já byla ful taky, ale přesto jsem si dala další a další :D
          Přeji krásný den :)

          Vymazat
      7. Ja sa ospravedlnujem za blby dotaz ale zistila som ze mam doma celozrnnu spaldovu muku hrubo mletu aj hladku ... ktoru mam teda pouzit a to drozdie existuje aj BIO. Je od Rapunzel a vola sa Hefe :-)

        OdpovědětVymazat
      8. Klidně se ptejte ;) Určitě použijte mouku hladkou, ta se na takovéto jemné věci hodí lépe a lépe kyne.
        Jinak díky za tip na droždí, ani jsem nevěděla, že Rapunzel něco takového vyrábí ;) Tak super, pořídím si ho, abych ho měla doma až mě zase chytne chuť na kynuté pečivo ;)

        OdpovědětVymazat
      9. Taky jsem vyzkousela a je vyborny. Sice se vyroba neobesla bez potizi, nejdriv testo nechtelo kynout, mame doma 19 stupnu, tak jsem po hodine usoudila, ze mu je chladno a pridala pod deku zahrivaci polstarek :) Dala jsem 3/4 balicku cerstvych kvasnic, mozna by to sneslo cele. Pak jsem zapomnela pridat orechy. Nakonec se to lehce chytilo, myslim, ze v me More staci pect jen 25 minut pri 180. Ale recept je skvely, diky za nej.

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. No, to byly pěkné patálie :D Ale hlavně, že se nakonec podařilo a kringel chutnal ;)
          Tak příště zkusit těstu dopřát teplíčko od začátku a na ořechy nezapomínat! Ty tam jsou pomalu to nejlepší ;)

          Vymazat
      10. Na kringel se chystam zitra. Vypada skvostne! :) Chtela jsem se zeptat, jestli muzu pouzit misto suseneho drozdi suseny zitny kvasek?

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Mrzí mě to, ale zaručenou radu nemám :o Kvásek je samozřejmě hodnotově lepší a prospěšnější než droždí, ale přiznám se, že se sušeným kváskem nemám žádné zkušenosti. Nevím tedy jak se chová a jaké podmínky potřebuje.. Dříve jsem "kváskovala", ale z klasického kvásku a těsta většinou potřebovala mnohem delší doby kynutí... A i sladké koláče měly nakyslý chlebový šmak... Těžko říct, třeba to zrovna vyjde, ale ruku do ohně bych za to nedala :(

          Vymazat
        2. Děkuji za odpověď. Přesně tohohle se u kvásku bojim. Radši vsadim na vyzkoušenou verzi a dám tam droždí, pro jednou se svět nezboří :)
          Poprvé zde něco komentuji, tak bych chtěla rovnou poděkovat za skvělé stránky, které přitahují nejen svým atraktivním designem ale také svými báječnými recepty. Ať Vás vaření a experimentování stále baví! ;)

          Vymazat
        3. Já si myslím, že když člověk jí dobře a vyváženě, tak to droždí jednou za čas člověka nezabije ;) Naopak, měli bychom si umět dopřát i něco dobrého a nestresovat se kvůli tomu.
          Podle mého mám do atraktivního designu daleko, ale jsem moc ráda, že se Vám blog líbí a že tu pár lidí snad najde nějakou inspiraci :)

          Vymazat
      11. Na kringel se chystam zitra. Vypada skvostne! :) Chtela jsem se zeptat, jestli muzu pouzit misto suseneho drozdi suseny zitny kvasek?

        OdpovědětVymazat
      12. Vděčím datlovému kringelu za maturitu, maturitní komisi asi dost chutnal, že mi pak dali samé jedničky. Další recept, který jsem zkusila a další parádní výsledek...i já, která téměř nejím nic s moukou jsem neodolala a dala si hned 3 kousky. Prostě skvělé. Teď se mnou jede do Anglie jako dárek pro kamaráda a jsem si jistá, že opět nezklame. Úžasné.

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Hezky! Až takovou zodpovědnou úlohu kringel měl? :D
          Také nejsem moc "moučný typ" a většinu moučníků nechávám přítelovi, ale přiznám se, že v tomto případě jsme jeli poctivě na půl :D
          Jinak gratuluji k maturitě ;)

          Vymazat
      13. Hezkou neděli přeji, ráda bych vychválila tuto mňaminu, protože byl perfektní! Dělala jsem z dvojité dávky včera a dnes peču další :-) Všichni jsme jej doma snědli :-) i babičce a dědečkovi moc chutnal :-) těším se až vyzkouším další Váš recept :-) Hlavně se těším i na nové recepty :-) Vánoční :-) Máte vše výtečné! Míša

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Děkuji moc za milý komentář :)
          Jsem ráda, že chutná, také se mi na něj sbíhají sliny!
          S Vánočními recepty nevím jak to bude, nějak jsem dospěla do fáze, že si nejvíce vychutnám samotné suroviny a nejlepším cukrovím pro mě v tuto chvíli jsou opražené vlašské ořechy, kousek kvalitní čokolády nebo sušené fíky :o
          Ale snad něco vymyslím, alespoň pro atmosféru ;)

          Vymazat
      14. Rapadura je docela spatně sehnatelná... Kde ji kupuješ? Předpokladám, že můžu připadně použít jiné sladidlo. Co doporučuješ, třrinový cukr, med nebo nějaký sirup? Děkuji :)

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Pravda, že rapaduru už moc nekupuji, když, tak používám kokosový cukr... Možná bych použila javorový sirup, ale bude to chtít adekvátně snížit množství tekutin ;)

          Vymazat
      15. Pekny den po dvou letech ;) i s novym prijimenim :) zrovna jsem opet hledala tu vybornou mnamku na nedelni vylet opet na Palavu ;) tak Vas moc zdravim, informuju ze se rada vracim ;) a preji krasne Velikonocni svatky ;) dnes kringel bez ibisku ;) zkratka ten vas uzasny original ;)))

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Děkuji moc za zprávu, jsem ráda, že se k receptu vracíte :)
          Přeji dobrou chuť a hezký výlet.
          P.S. - blog jsem obnovila a je na nové adrese, viz můj poslední příspěvek ;)

          Vymazat

      Děkuji za každý komentář.
      Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)