čtvrtek 10. dubna 2014

Pesto z medvědího česneku

Sezóna medvědího česneku je už téměř u konce, tak šup šup do lesa, ať to stihnete než půjde do květů.  A připravíme si z něj snad to největší klišé - pesto.  A pokud nemáte les, na trzích se dá pár svazečků také ukořistit :)

Pesto můžete připravit i s rozmixovanými semínky nebo ořechy - výborné jsou vlašské. Avšak já dělala pesto ve velkém a plánuji ho skladovat hodně dlouho (doufám), tak jsem se držela staré známé klasiky: medvědí česnek, sůl, olivový olej. Toť vše.

Čapátí z kamutové mouky, pesto z medvědího česneku, falešný parmezán z kešu a lahůdkového droždí

R.I.P. my food processor
A na závěr jedna smutná zpráva. Ta dlouho obávaná chvíle nastala. Odešel mi mixér. No, odešel je špatné slovo, jednoduše já jsem nešika. Nikdy by mě nenapadlo, že to budu já, kdo ukončí naše společné chvilky :(

Ponaučení: Ať je to jakkoliv lákavé, nestrkejte nic při mixování do plnícího tubusu. Já jsem si myslela, že mám všechno na háku a že si mohu dovolit shrnout ty uvíznuté lístky česneku vařečkou. Vařečku jsem omylem upustila a než si mozek vyhodnotil, co se děje a že by bylo dobré mixér vypnout, rozsekala mi uvíznutá vařečka plnící tubus a udělala díru ve spodní části food processoru.

Bylo mi s tebou fajn. Ještě, že jsem si stihla udělat čerstvou dávku másla z vlašských ořechů před touto nehodou. Teď jen přečkat, dokud mi nedorazí náhradník...


Pesto z medvědího česneku
Suroviny:
cca 150 gramů listů medvědího česneku
100 ml olivového oleje
10 gramů himalájské soli.
Postup:
    1. Listy medvědího česneku opláchněte a nechte oschnout. Ještě lépe ho vysušte pomocí utěrky nebo papírového ubrousku.
    2. Listy dejte do nožového mixéru a pomalu přilévejte olivový olej. Až budete s konzistencí spokojeni, přidejte sůl a ještě nechte chvíli mixovat.
    3. Pesto přendejte do skleničky a uchovávejte v lednici.

35 komentářů:

  1. O medvědím česneku se mi už začíná zdát. V přírodě jsem na něj ještě nenarazila... a tak si začínám zpívat spolu s Wabim Daňkem - snad na Moravě nebo u Semil podle tajné zprávy ještě kousek česneku zbyl :-D Máte skvělý blog a krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc ;)
      Ono to chce dostat tip, kde rostou lány česneku, většinou to bývá v nížině, u vody a v listnatém lese :)
      Snad Wabi pomůže :D

      Vymazat
    2. Pomohl, pomohl, mám ho a jdu na pesto! Nevěřila bych, jak můžou listy z lesa udělat takovou radost... :-)

      Vymazat
    3. Super :) Tak máte alespoň na příští rok vyhlédnuté místečko ;)

      Vymazat
    4. Prosím o radu kde roste medvědí česnek v Semilech. Chtěla bych trošičku na chleba. Děkuji

      Vymazat
    5. Třeba se paní vrátí a poradí ;) Já bohužel nevím, znám jen to naše místečko a to je od Semil daleko...

      Vymazat
  2. Máte nějaký typ na spolehlivý food procesor za rozumnou cenu? Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se zkoušela dopátrat, se kterým mají lidé dobré zkušenosti, ale bohužel.. Nide zmínka, který dokáže oříšková másla a vše, co potřebujeme :D
      Do teď jsem měla tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/
      Nožový i koktlový mixér ušel - co se týče výkonnosti. Nebyla jsem však spokojená s kvalitou plastu, furt se někde něco ulamovalo. Až jsem se bála, že se ulomí nějaká podstatná část (třeba pojistka) a už si nezamixuju.. No a nakonec jsem ho zničila sama...
      Teď jsem se rozhodla zkusit český výrobek, konkrétně Etu Centrino 0029 http://www.kasa.cz/kuchynsky-robot-eta-centrino-0029-90000-bily/?gclid=CLeCqYzV2L0CFbMftAodiUUAbg
      tak uvidíme, jak se osvědčí ;)

      Vymazat
    2. Tak jsem si nechala tento Bosch dát k Vánocům, ale když jsem ho rozbalila, přišlo mi, že to má spoustu funkci, které nepotřebuji (nedělám džusy ani smoothies) a že to zabere dost místa. Mezitím jsem totiž u švagrové vyzkoušela toto: http://www.kenwoodworld.com/uk/products/kmix/kmix-hand-blender/hb894-kmix-triblade-hand-blender-0whb894001 a moc se mi to zalíbilo, hlavně tou kompaktností. V jednom večeru jsem na tom udělala tohle: http://www.jimejinak.cz/lahudkova-cockova-sekana/ tohle: http://minimalistbaker.com/7-ingredient-vegan-cheesecakes/ a ještě nastrouhala hlávku zelí. Jasné, že ten Bosch by to taky bez problémů dál, ale jde mi i o tu kompaktnost (i když samozřejmě v první řadě o to, co zvládne).
      Ten Kenwood kMix obsahuje tyčový mixér, což je pro mě zásadní, třeba na hladké polévky. Když si nechám ten Bosch, tak si musím nechat i můj starý tycak. Totéž se šlehačem.

      Navíc mám Nutribullet, kdybych fakt chtěla dělat ty smoothies.

      Jediné, co teď řeším, je jestli ten Kenwood by zvládnul i náročnější úkoly. Dřív jsem byla úplně spokojena s tímto: http://www.amazon.co.uk/Philips-HR1372-Blender-Double-Action/dp/B000R2D5V2, ale oddělala jsem to na tomto: http://veg-ethique.blogspot.co.uk/2015/01/bezlepkovy-chleb-z-pohanky.html

      Ten Kenwood kMix je 700W, Bosh je 800W. Prosím poraďte.

      Vymazat
    3. Mně z toho vychází, že byste raději Kenwood, tak do toho jděte ;) Kenwood je dobrá značka a výkon není ten jedůležitější parametr :)

      Vymazat
  3. Už se těším na recenzi nového mixéru. Já ještě pořád váhám a vybírám. Známá si koupila Moulinex a nejdou tam udělat oříškové másla. Rozmixuje ale zůstane taková hrubší pasta. Určitě to nemá konzistenci jak máte tady na blogu :( . Tak jsem hodně zvědavá jak to zvládne Váš nový mixér Eta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přemýšlela o Kenwoodu, ale nakonec jsem se rozhodla pro Etu - už proto, že stará dobrá Eta všem sloužila desítky let. Nedoufám, že mi vydrží až do důchodu (na to jsou výrobci až moc vychytralí a výrobky mají svou životnost), ale záruka 5 let na motorek je pro mě celkem silný argument...Uvidíme ;)

      Vymazat
    2. Já taky uvažuji o Kenwoodu a ještě se mi líbí Philips. Taky jsem se dočetla že u těch mixérů nezáleží ani tak na výkonu jak na otáčkách. Jenže skoro u žádného výrobku se nedočtete kolik má mixér otáček. Ale počkám a jestli v Etě uděláte ty máslíčka jak jste zvyklá jdu do ní taky :)

      Vymazat
    3. jojo, já vím ;) Ale otáčky je těžké se dočíst a nebudu lhát - nerozumím tomu :D
      Kdyžtak mi pak napište e-mail a já vám do mailu hodim fotky, jak to mixuje másla (ať nedělám anti/reklamu na blogu). Ale až mi dorazí :)

      Vymazat
    4. TAk update: fotky ani posílat nebudu, Eta neprošla... Včera mi robot přišel, vypadál krásně, robustně a řekla bych "poctivě". Hned jsem ho omyla a připravila na zkoušku kokosem.. Trápila jsem ho asi půl hodiny a nic... Teď se ho pokusím někde udat, protože pro mě je kokosové máslo celkem zásadní věc. Strašně mě to mrzí, myslela jsem si, že jsem neměla až tak kvalitní mixér a nečekala bych, že tohle bude krok k ještě horšímu... Jako pro potřeby většiny lidí je asi suprovej, vše je takové pevné a důsledné, ale my jsme holt trochu náročnější sorta :D

      Vymazat
  4. Tak to mě mrzí. Ono na ty máslíčka chce možná něco menšího a s hladkými noži. Ten Bosch co jste měla byl tak tak velký nebo menší ? Já se zprvu dívala na tyto dva , zdály se mi podobné tomu Boshovi.http://kuchynske-roboty.heureka.cz/kenwood-fpm-250/ a
    http://kuchynske-roboty.heureka.cz/philips-hr-7762/

    PS: jinak pokud jste ho objednala přes internet můžete ho do 14 dnů vrátit bez udání důvodu i když jste ho již použila. Sice Vám můžou nějakou korunku strhnout, ale máte to bez starostí. Kdyby jste ho prodávala tak taky ne už za plnou cenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto dva budou asi hodně podobné ;) Osobně mi je sympatičtější Kenwood, ale asi to bude na stejné brdo. Jinak jsem došla k závěru, že ta Eta má moc masivní nože - jsou i na drcení ledu a prostě jsou tlustší a zvrchu jakoby zaoblené... Proto se asi už tak malý kokos nemá možnost rozsekat ještě víc... Ještě vidím východisko nechat si zbrousit nože.. Uvidíme..
      Děkuju za radu, ale bohužel jsem ho přes net nekupovala.. Přítel dělá kuchyně, tak mi mixér objednal přes svého dodavatele spotřebičů.. A s ním se nám handrkovat nechce... Ale měla jsem ho za méně, než je k dispozici na internetu, takže i kdybych ho prodávala, tak snad ne zcela pod cenou;)

      Vymazat
    2. Á tak to jo. ALe s těmi noži nevím, bála bych se že nakonec to stejně nerozseká a potom ho ani neprodáte. Snad to ale brzy vyřešíte, těším se na další recepty. Včera jsem dělala mamce bonbony a měly velký úspěch. Mi jde to máslo dělat v klasickém mixéru, ale to vyndávání je teda děs :)

      Vymazat
  5. Zkoušela jsem loni pesto z česneku uchovávat v ledničce, ale přišlo mi, že časem "vyčichlo" a už jsem pak na něj vůbec neměla chuť. Po té zkušenosti si ho hodlám užívat vždy v česnekomedvědí sezóně a zbytek roku se na něj budu těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt jo? Tak to ho musíme honem honem spotřebovat :) Ale s tím nebude žádný problém :D Škoda, že je ta sezóna jen tak krátká, že? :(

      Vymazat
  6. Zdravím! Mohu se zeptat, jaký food processor (ideálně značka a typ) byste mi doporučila??? Ke koupi se chystám už dosti dlouho, ale absolutně nemám představu, jestli investovat do dražšího nebo se dá najít i dobrý mezi levnými...? + odkud je dobré ho objednat? Trochu mě matou ty kategorie a názvy, pod kterými bych měla v Čechách "food processor" najít - kuchyňský mixér/robot...eeee???? :D Pod aj výrazem mi to našel pouze mall.cz. Díky moc za radu a za inspirace ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala výše, měla jsem tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/
      Ještě před rokem bych tvrdila, že to není ono, že s ním spokojená nejsem a chci lepší, ale teď, když mám porovnání s dalšíma dvěma až třemi mixéry tento Bosh doporučuji. Poměr cena/výkon je asi nejlepší. S přestávkami bezproblému zvládne oříšková másla, i kokosové máslo a koktejlový mixér udělá krásně jemná smoothie nebo pohankové kaše..
      Kupovala jsem ho tenkrát normálně v krámě, ale na internetu bych vybírala buď ten mall nebo nějaké doporučené obchody na heurece, rozhodně ne ty nejlevnější možnosti, většinou to jsou výrobky určené pro jiný trh a špatně se tam uplatňuje záruka... Food processor se dá najít spíše pod heslem kuchyňský robot, chce to výkon alespoň 700W a dobré, ostré nože.. Co jsem se dočetla, tak osvědčené jsou právě Bosch, Phillips a Kenwood ;)

      Vymazat
    2. ahoj, tvuj blog a vsechny recepty jsem uz chvalila a ted bych te moc prosila o radu..potrebuju poresit mixer.naposledy tady doporucujes ten bosh, cena je unosna, je tva zkusennost teda takova, ze veci, ktere mas v receptech zvlada? nebo jsi uz objevila nejaky jiny, schopny?
      dekuji moc a jak rikam, mas muj obdiv a dekuji za vse

      Vymazat
    3. Ahojky, děkuju moc :)
      Jojo, furt mám boshe... - ten co je na obrázku rozbitý... Když se mi rozbil, vybrala jsem si Etu Centrino, ale to byl otřes.. Tak jsem ho věnovala sestře, která není tak náročná a koupila si k boshi pouze novou nádobu... Kdybych to udělala rovnou, ušetřila bych čas i zklamání :(
      Bláhově jsem si myslela, že ten můj je špatný a že si dobřeju lepší, ale nyní když mám porovnání, je bosh v poměru cena/výkon super. Všechny recepty zde jsou vyráběné s ním a zvládá i kokosové máslo ;)

      Vymazat
    4. dekuju za odpoved
      at se dari

      Vymazat
  7. Asi dva měsíce jsem ležela v různých porovnávačích a zvažovala nový robot. Moulinex mám asi 20 let a už prostě nezvládal. Teda všechna čest, chodí doteď, jen už nemixuje do hladka, sekací nůž je tupý, u mlýnku se protáčí hřídel...prostě snížil standard :-) No a objevila jsem Philips HR 7954/00. Má přesně ty nástavce, co potřebuji, žádný navíc, žádný nechybí. Dneska přišel a já se zamilovala :-) Nedala jsem na starý Moulinex dopustit, znáte to - ty staré přístroje jsou bytelné, nechci vidět ty plasty u nového a tak podobně. Ale byla jsem vedle jak ta jedle! Philips má nejen skvělý design, ale taky skvěle drží, necestuje po lince, plasty tak o tři třídy výš než stávající mixér a ...prostě ANO. Jako první test bylo samozřejmě kokosové máslo a opravdu to zvládl na jedničku za pár minut bez přestávky. Na druhý pokus ovšem, protože poprvé jsem použila kokos, který měl být bio, ale byl v papírovém pytli a zřejmě moc suchý. Přesto s přestávkami hodinu robot makal a v rámci možností umixoval, co se dalo. Druhá várka s kokosem od osvědčeného dodavatele byla hned. Mám ovšem přes půl kila másla :-D Díky za tip se zamrazením, bonbóny už jsou v mrazáku! Pokud někoho napadla slova básničky od Nohavici:A co chcete? Tak odpovídám: Vlastně nic. Jenom jsem vám to chtěl (a) říct :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahá, to znám :D Přesně takhle jsem se rozhodovala a říkala si, že dám šanci české značce a koupila Etu Centrino. NEBRAT! Mrzí mě, že to říkám, ale od Ety už nikdy nic nekoupím, koupila jsem od nich tři věci - robot, váhu a varnou konvici - všechno propadák... Ráda bych podpořila české výrobce, ale nechci to odnášet já :D

      Philips si lidé docela chválí, je to určitě dobrá volba ;) A jestli prošel testem kokosového másla, tak bude super, to jsem si jistá :) Přes půl kila másla? Žádný problém :D My si teď třeba zamilovali dát lžíci másla do rýže, když se rýže dovaří, tak vmíchám lžíci a nechám chvíli pod pokličkou dojít, dá to tomu úplně krásnou krémovou chuť :)
      Á vzpomínka na minulost! Kolik mrtvých? Všichni živí. Zastavil jsem o kopřivy... Pamatuju! Nejsem dutá hlava :D Kluk neni hloupej, mně to taky připadá jako barák :D (Lotrando)

      Vymazat
  8. :-D :-D :-D Kokosové máslo jsem dneska ráno přidala do jáhlovorýžové kaše a je mi tím pádem jasné, že půl kila NEBUDE problém. S Etou podobná zkušenost, dostala jsem před 2 lety Etu Cabero 4 v 1 a počáteční nadšení vyvanulo velmi rychle. Už byla 5x reklamovaná, jako největší přednost se ukázala být 5letá záruka. Jednou mi nabídli vrácení peněz a já (tak dlouho pracuji na lásce k sobě, že se mi to příčí napsat, ale musím...) kráva! že prý to ještě zkusím :-D Paní z Ety "tajně" přiznala výrobní vadu, škoda, že se k ní nedokáže postavit výrobce oficiálně. Tak čekám na pošesté, že jim ho hodím na hlavu :-D Taky ráda české výrobce (á propós dneska už se konečně dostávám k objednávce EthicChock :-) ), ale vodcamcaď pocamcaď :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pětiletá záruka jako největší přednost je smutné... Asi už přestaneme, ať Eta vlivem našich komentářů nezkrachuje :D
      Opravdu něco objednáte? To mě těší :) Ale pokud mohu poradit, chviličku počkejte, o víkendu chci na e-shop naházet rozvažované produkty - kakaové máslo, kakaovou hmotu, prášek a mrazem sušené ovoce v bio kvalitě ;) Takže pokud byste měla zájem i o něco z toho, bude možnost ;)

      Vymazat
    2. Už objednáno, vybrala jsem si i tak :-) Však čokoláda dlouho nevydrží a zejtra (příště) je taky den, jak říkala moje babička :-)

      Vymazat
    3. Když už jsme u těch písniček, zítra je taky den, slunko mi to dneska slíbilo... :D
      Na objednávku jsem již koukala, děkujeme! Hned Vám pošlu e-mail ;)

      Vymazat
  9. Můžu se zeptat, co je na fotce za placku? Vypadá to hezky. Díky Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čapátí za kamutové mouky, základní recept je jen mouka a voda, postup třeba zde: http://www.apetitonline.cz/recepty/72-capati.html ;)

      Vymazat
  10. Děkuju za recept. Konečně takový, jaký potřebuju i já :-D . Medvědí česnek mi roste na zahradě, ale nikdy jsem se nedostala k tomu, abych ho nějak zpracovala, tak snad letos. Mixér mám, olivový olej taky a himalájskou sůl taky, tak jenom počkám, až ještě víc povyroste :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)