pondělí 14. dubna 2014

RAW bonbóny z "bílé čokolády"

Wikipedie říká: "Bílá čokoláda je cukrovinka založená na kakaovém másle bez kakaového základu. Obsahuje mléčný základ, cukr, lecitin a příchutě." Takže už chápete, proč jsem dala do názvu receptu uvozovky?

S klasickou bílou čokoládou (tím, co se za bílou čokoládu považuje) to nemá pranic společného. Při brouzdání internetem jsem narazila na velmi bizarní recepty na bílou čokoládu, avšak nejvíc mě pobavil a rozesmutnil asi tento. V bílé čokoládě by mělo být toho kakaového másla přeci jen alespoň trochu...

Tyto bonbóny se oproti podobným blafům mohou pyšnit luxusní chutí kakaového másla s nádechem kokosu. Možná vám ta chuť bude až neznámá. Přiznám se, že takto plnou chuť jsem cítila snad poprvé v životě. Ze začátku mi to přišlo hodně tučné (aby taky ne, je to téměř samý tuk), ale tučné příjemně a uklidňujícím způsobem. 
Po RAW čokoládových bonbónech se jedná o další skvělý tip, jak potěšit své milé. Varianta s hnědými flíčky je navíc velmi efektní a líbivá. Uvedla jsem množství na 12 bonbónu, ale já jsem dělala z dvojnásobné dávky, protože můj mixér by nezvládl umixovat tak mizivé množství kokosu. Takže byl jak dárek, tak i mlsání pro nás :)

RAW bonbóny z bílé čokolády
(cca 12 bonbónů - záleží na velikosti formiček)

Suroviny:
"Bílá čokoláda"
100 gramů strouhaného bio kokosu (bio nutné - viz článek zde)
20 gramů kakaového másla
1-2 polévkové lžíce agáve sirupu
1 čajová lžička nepraženého kakaa (nemusí být)


Postup:


  1. Připravte si kokosové máslo. Bio kokos nasypte do nožového mixéru a nechte mixovat, dokud nedostanete tekuté máslo. Trvá to přibližně deset minut. Během mixování ale dopřejte vašemu mixéru chvíli oddech. Klidně mixování párkrát na několik minut přerušte, nechte vychladnout a pak znovu do práce.
  2. Kakaové máslo nastrouhejte a přihoďte do mixéru k čerstvě rozmixovanému kokosovému máslu. Po mixování kokosu na máslo je tato hmota ještě trochu teplá a díky tomu se nám v něm kakaové máslo lehce rozpustí. Nechte mixovat, dokud nebude vše dokonale rozpuštěné. Přidejte 1 lžíci vlažného (ne z lednice) agávového sirupu a ještě promixujte. Ochutnejte a popřípadě přidejte druhou lžíci. Pozor ale, čím více ale sirupu přidáte, tím bude hmota "sraženější"
  3. Do malé mističky oddělte asi dvě polévkové lžíce vytvořené hmoty a rozmíchejte v ní lžičku nepraženého kakaa.
  4. Do každé formičky podle gusta nakapejte hnědou hmotu. Někdo bude chtít udělat pravidelné hnědé čepičky, někdo nepravidelné dalmatiny :)
  5. Poté opatrně přidejte bílou hmotu. Pokud vám zbyla hnědá směs, můžete nakonec ozdobit (po vyklopení spodek bonbónu).
  6. Nechte ztuhnout v lednici.
  7. Vyklepněte z formiček a skladujte v chladu.


39 komentářů:

  1. Vypada bajecne! Bilou cokoladu mam moc rada. I kdyz jsem zatim ochutnala jen ty blafy z obchodu,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dříve taky ;) Ale ve zdravých výživách se dá už sehnat i kvalitní bílá čokoláda. A občas dokonce i veganská ;)

      Vymazat
  2. Naprosto dokonalé (ostatně jako celý tento blog :-)), děkuji za recept, jen co mi dnes přijdou formičky na čokoládu, hned vyzkouším :-) Ať se daří!

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera! Nejspíš už tady někde podobný dotaz padl, ale jaký prosím používáte mixér? Mám podobně vyhlížející nožový, příslušenství k tyčovému 800W, a mák mi nezvládl a je i dost velký.. Předem díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Robot se mi rozbil :( http://veg-ethique.blogspot.cz/2014/04/pesto-z-medvediho-cesneku.html
      Ted kupuji nový.. Ono jak jsem zjistila nezáleží na výkonu ani na ceně.. Buď to zvládne nebo ne... Taky bych ocenila zaručenou radu :D

      Vymazat
    2. Nedávno jsem pořizovala nový od Kenwoodu FP260. Zatím drží, chtěla jsem vyšší nádobu na smoothie a mixér na zeleninu a másla. Snad jsem vybrala dobře :-)

      Vymazat
    3. Díky za info, do Kenwooda jsem taky chtěla jít :) Máslíčka zvládá? Mně jde hlavně o ten kokos.. Já koupila Etu a ta neprošla, tak nějak si myslím, že to je tím, že má moc masivní nože - takové zvrchu zaoblené a ten kokos po nich jakoby klouže a už to nejde rozsekat na ještě menší kousíčky.. no, pokusím se ho někde udat á když ne, tak si asi nechám zbrousit nože pořádně naplacato...

      Vymazat
  4. Úžasný recept! Mohla bych použít i čerstvý kokos z kokosového ořechu???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To asi ne, kokos obsahuje i vodu a to by neudělalo tu máslovou hmotu...

      Vymazat
  5. dnes som ich urobila, super su...:) bez toho kakaoveho masla by to veru nebolo ono :) dikes

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, díky za recept, právě jsem vyzkoušela. Chci bonbóny použít jako dárek, jak jsou na tom se strukturou při skladování v pokojové teplotě? Díky, Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že jsem je měla v lednici a obdarovaná osoba pak také. Ale vzhledem k tomu, že kokosové máslo je po zchladnutí při pokojové teplotě tuhé (musím ho vždy škrábat lžičkou) a kakaové máslo také, tak bych řekla, že by vydržet měly.. Možná zkuste jeden nechat venku a uvidíte jak se to bude chovat. Já až udělám příště, tak to do receptu dopíšu ;)

      Vymazat
    2. Děkuju :) Předpokládám, že se bonbóny rychle zkonzumují, takže by mělo jít hlavně o převoz.

      Vymazat
    3. Tak to by snad měly zvládnout ;)

      Vymazat
  7. zdravím:) chtěla bych se zeptat, šlo by jako sladidlo použít pampeliškový med?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by neměl být problém ;) PRo konzistenci by bylo lepší tam dát nějaký cukr - třeba kokosový, protože každé tekuté sladidlo způsobí to, že se hmota trošičku zdrcne.. Aby se zdrcla co nejméně, nemělo by být sladidla mnoho a mělo by mít přibližně stejnou teplotu jako hmota, do které se přidává ;)

      Vymazat
    2. kokosový cukr?:D Tyjo, ten nemám, ale mám třtinový.. šel by? :) a taky 1-2 lžíce?

      Vymazat
    3. Pokud není moc hrubý, tak bych se toho nebála ;) A dala bych jen 1 lžíci, ono to přeci jen sladí trochu více...

      Vymazat
    4. Dobrý den,
      kokosový cukr mám, ale pak by to asi nebylo tak krásně bílé, ne? Kokosový cukr mi vše vždy dost zabarví... Johanka

      Vymazat
    5. To bílé nebude, ale z dnešního pohledu vím, že kokosový cukr by byl lepší varianta než agáve ;) Ale pokud Vám záleží na té bílé barvě, tak bych to agáve zkousla a nebo potom xylitol ;)

      Vymazat
  8. a ještě - nesehnala jsem kakaový máslo, dá se taky nějak nahradit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lze vynechat úplně, ztuhnout by to mělo... Jen nebudou bonbony takové lesklé a více kokosové ;)

      Vymazat
  9. tak jsem to zkusila a napadá mně otázka... jak ze 120 gramů všeho, můžete udělat 12 bonbónů a ještě té velikosti, jak je na obrázku? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyšlo mi to tak ;) Teda, dělala jsem dvojitou dávku, ale vyšlo mi to nadvakrát... Možná to bude tím kakaovým máslem, ono přeci jen 20 gr kakaového másla má větší objem než 20 gr rozmixovaného kokosu.. Ale nevím, třeba mi ještě někdo napíše, že to na 12 bonbonu nestačilo, tak recept přepíšu ;)

      Vymazat
  10. Dobrý den, mám v plánu zkusit udělat kvbalitní čokoládu a parádní recept už mám:-) Chci to kombinovat s bílou čokoládou a narazil jsem na tento recept, který se mi velice líbí. Zajímala by mě jedna věc. S tím kokosem - není to moc dominantní, moc cítit po kokosu. Čím by se kokos dal nahradit??? Děkuji Vašek V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomhle jsem asi neobjektivní, protože jsem velký kokosomil... Chuť kokosu tam určitě cítit je, ale nevím, do jaké míry to bude vadit v kombinaci s hořkou čoko... Mně by to nevadilo určitě... Možná by se to dalo nahradit máslem z loupaných mandlí, kokosovým mlékem (ta tučná část) nebo kešu máslem, ale bude tam jiný poměr vůči kakaovému, protože tyto másla/mléko mají jinou konzistenci než kokosové máslo (to je tuhé samo o sobě)... Ale ozkoušené to bohužel nemám... :(

      Vymazat
  11. zkusila jsem vyrobit tuto bílou čokoládu a nechce se mi spojit sirup s kokosovým olejem a kakaovým máslem, co dělám špatně? Je pravda, že jsem použila kupovaný kokosový olej a ten jsem rozpustila s kakaovým máslem a do toho chtěla zamíchat sirup, ale ten prostě zůstává oddělený, kde může být problém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď špatné teploty obou složek (moc zahřáté máslo s olejem a studený sirup) nebo to chcete osladit moc :D Toho sirupu by mělo být max 2 lžíce, pokud možno tak méně... Protože tam není žádná vláknina (která je třeba v kokosovém másle), zkusila bych přidat něco na emulgaci - třeba lucumu, baobab, macu, prostě nějaký prášek, který spojí tuk a sladidlo, stačí ho maličko...

      Vymazat
    2. děkuji přidám nějaký prášek, dělala jsem stejně hnědou čokoládu a ta šla normálně, a byl tam teda navíc jen kakaový prášek, takže toto by mohlo pomoci, díky moc za radu

      Vymazat
    3. Není zač, ať se to podaří ;)

      Vymazat
  12. Dobrý den! Moc děkuji za Váš blog! Máte tady úžasné recepty, které postupně zkouším... Dnes jsem dělala zrovna tyto bonbónky a jsou skvělé. Směs se mi trošku víc srazila, takže jsem přidala trošku víc kokosového másla, aby to bylo tekutější, a také jsem si udělala ještě náplň z namočených mandlí rozmixovaných se sušenými datlemi a troškou kokosového oleje. Nejdříve jsem dala tmavou čokoládovou směs, na to náplň a potom bílou čokoládovou směs. Všechno se povedlo a je to velká mňamka! :) Jsem moc ráda, že tu jsou Vaše recepty, všechny ty rady a obrázky! Děkuji!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuji za krásný komentář :) Méně se to srazí, pokud budete přidávat sirup za podobné teploty, pokud přidáte studený sirup do čerstvě umixovaného másla, srazí se to hodně, pokud sirup trochu zahřejete, bude to lepší ;)

      Vymazat
    2. Aha, děkuji za radu. Přidávala jsem sirup pokojové teploty, ale je pravda, že směs v mixéru byla až horká, tak příště zkusím zahřát i sirup. ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)