pondělí 6. ledna 2014

Polévka ze žlutého hrachu

Tak se po delší odmlce hlásím s novoročním receptem. Protože mi Ježíšek nadělil novou knížku, rozhodla jsem se, že první recept bude právě z ní. No dobře, sama jsem si jí musela objednat, zaplatit a nechat poslat, takže jsem vlastně sama sobě Ježíškem... Překvápko to tedy nebylo, ale i tak jsem se na ní těšila.

Jedná se o knížku The New Enlightened Eating od Caroline M. DuPont. Caroline studuje a vyučuje celostní přístup ke zdraví již přes 20 let. Učí na kanadské škole přirozené výživy, a to především přípravu jídla - no řekněte, není to ideální job?

Kouzlo této polévky spočívá v tom, že je velmi jednoduchá. Žádné smažení cibulky, žádné složité kulinářské kreace. Večer dáte namočit hrách, ráno slejete, propláchnete, přidáte nakrájenou zeleninu, zalijete vodou a dáte vařit. Přidáte sůl, rozmixujete a hotovo. I proto, že se základ nezasmažuje je polévka velmi jemná, nasládlá, ale trochu nevýrazná. To ale nepovažuji za zápor, pro děti je ideální a dospěláci si přidají trochu ume octa nebo sójové omáčky. Já jsem si přidala i trochu toho Kayenského pepře, je přeci zima ne?


Polévka ze žlutého hrachu
(6 porcí)
Suroviny:
1 hrnek žlutého půleného hrachu
1 cibule
2 střední mrkve
1 velký nebo 2 malé batáty
3 stonky řapíkatého celeru (já dala kousek obyčejného, řapíkatý jsem neměla)
2 bobkové listy
1 čajová lžička oregána
1 čajová lžička soli
na dochucení: ume ocet, sójová omáčka, kayenský pepř
na posypání: opražená nebo sušená naklíčená semínka


Postup:




    1. Hrách nasypte do hrnce, zalijte vodou a nechte přes noc odmočit.
    2. Druhý den hrách propláchněte, přidejte do hrnce na kostičky nakrájené batáty, mrkev, celer, najemno nakrájenou cibuli, bobkový list, oregáno a zalijte vodou.
    3. Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou na mírném ohni dokud se nebude hrách rozpadat. Trvá to poměrně dlouho, asi 1 a 1/2 hodiny. Pokud jste v časovém presu, vemte si na pomoc tlakový hrnec.
    4. Ke konci vaření přidejte sůl. Sůl nedávejte hned na začátku, protože by se hrách dobře neprovařil
    5. Vyjměte bobkové listy. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
    6. Pokud je na vás polévka mdlá, přidejte ume ocet a sójovou omáčku, popřípadě kayenský pepř.
    7. Podávejte posypané opraženými nebo sušenými naklíčenými semínky.

9 komentářů:

  1. Totalne potvrdzujem tvrdenie ze pre deti je idealna. Dcera je "anorekticka" zo zasady neje nic ( ma 5 rokov a najradsej by zila na cokolade ) a aj k tejto polievke si sadala s pusou vykrivenou hnusom ... nakoniec jej tak chutila ze si pridavala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě tento recept taky zaujal, nedávno jsem si koupila tlakáč, ale ještě jsem ho nepoužila (asi se ho bojím nebo co...). Jak douho by se polévka dělala v tlakáči? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tlakáče netřeba se bát :) Já ho používám minimálně jednou týdně, luštěniny udělá rychle a krásně do krémova. Pokud bude hrách přes noc namočený tak myslím, že 20-30 minut..

      Vymazat
  3. Tahle polévka je luxusní! Chutná opravdu celé rodině a většinou se sní na posezení. Děkuji za super recept :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsme měli dnes k obědu. Já i syn (1,5 roku) jsme byli nadšení!! Polévka je opravdu výborná. A dělala jsem v tlakovém hrnci :) mám jej asi 2 měsíce a vynáším ho do nebes :DD vařila jsem cca 20 min., a to jsem hrach máčela jen 1 hodinu, protože jsem zase na poslední chvíli vymýšlela co vařit a krásně se to uvařilo, skoro netřeba mixovat.
    Jinak syn si libuje ve většině Tvých vynikajících receptech, nejoblíbenější je u nás pečená cizrna - to si sedne na schodek, kam dávám vychladit a zobe jak kuřátko :), hlívový guláš také číslo jedna, rýžové palačinky - mňamka, pohankový chlebík (už jediné pečivo u nás),cookies berem vždy na cesty.. no a tak bych mohla pokračovat dál a dál..A tímto moc moc děkuji za skvělou inspiraci, kterou mi Tvů blog poskytuje a mám po starostech co se stravou pro syna, neboť už v tomto věku klasickou stravu (u babičky a vyjímečně doma) odmítá. Nejsem vegan, ale 90 % stravy máme rostlinné kvůli spoustě předností :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super, že chutná! A celkově děkuji za důvěru při zkoušení všech receptů! Každý nemusí být hned vegan, mě hrozně moc těší, že recepty inspirují k omezení živočišné stravy.. A každé omezení považuji za úspěch pro obě strany ;)
      Ano, tato polévka je pro děcka ideální, umím si představit, že jim takovéhle sladké chutě šmakují... Až nastane můj čas, myslím, že jí také budu vařit často ;) A tlakáč je skvělý pomocník, když dávám luštěniny namočit na 24 hod, stačí pak v tlakáči 2-3 min a jsou akorát na skus :)

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    Když už jsme u polévek... Já, jako milovnice pohanky, bych Vam ráda zdědila jak ji používám. Polevku zboznuji tuto: 1l slepičího vývaru s cibuli a mrkví, jedna na kostičky nakrájená brambora, po jejím uvaření 100g pohanky a nakonec sůl, pepř, 2-3 stroužky česneku a hodně petrželové natí.
    Pak hlavně jako přílohu ke všemu možnému, mám rada zdravé jídlo ale maso asi nikdy nevysadim, tak že s pohankou klidně i guláš :-)
    A za studena je výborna uvarena s čerstvou šalotkou a tuňákem v olivovém oleji :-)
    Jsem ráda že jsem narazila na Vaše recepty, nenechali mě spát do půlnoci a ke snídani byli samozřejmě Pohankové palačinky a k obědu pohankova kaše s dušenou hlivou na cibulce :-)
    Děkuji za inspiraci a přeji hodně štěstí ve zkoušení všeho nového :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)