sobota 25. ledna 2014

RAW čokoládové bonbóny s lískooříškovou náplní

Potřebujete tip na dárek? Vím, že dávat někomu k narozeninám bonboniéru je trochu klišé, ale takové domácí RAW čokoládové bonbóny, to je jiná liga. Obdarovaný určitě ocení, že jste jenom nevzali krabici bonbónu z regálu a zaplatili. V těchto bonbónech je schovaná i láska a čas strávený jejich ruční přípravou. Vždy udělají obrovskou radost. A ta chuť... Já si můžu akorát povzdechnout, že takové dárky nedostávám. Takže si bonbónky trochu egoisticky vyrábím pro sebe :)

Kakaové máslo ale není jen surovina na čokoládu
Kakaové máslo je to, co dává čokoládě sametovou konzistenci. Ten blažený pocit, když se vám čokoláda pomalu rozpouští v ústech, to je kakaové máslo. Kakaové máslo je ale poměrně drahá sranda, proto se vychytralí výrobci všemožně snaží tuto luxusní složku nahradit levnějšími tuky. To má za výsledek hnusnou "lojovou" čokoládu za pár korun, která okolo kakaového másla sotva prošla. Opravdu si raději vychutnám kostičku kvalitní čokolády než jíst kvanta loje.
Kakaové boby obsahují asi 50%  tuku. Jejich lisováním získáme kakaové máslo a drť, která se dále namele a získává se z ní kakaový prášek. Samozřejmě je lepší sáhnout po panenském kakaovém másle - tedy lisovaném za studena, ale pokud obal přímo nehlásá RAW kvalitu, je většina kakaových másel z již pražených kakaových bobů.

Kakaové máslo začíná tát okolo teploty 35°- 38°C, což z něj dělá ideálního promazávacího pomocníka. Já nosím v kabelce v krabičce kousek kakaového másla a používám místo jeleního loje. Při styku s teplými rty začíná tát, ale ruce zase tak teplé nejsou a na prstech nezanechá máslo žádné stopy. Odpadá tak otravné špinění ukazováčku, které nastává, když si člověk na pusu aplikuje např. kokosový olej nebo bambucké máslo.

O složení lojů, lesků, vrtěnek a jiných mazačů se raději nebudu vyjadřovat. Co se týče pleti, jsem docela pedant v tom smyslu, že se nechci mazat ničím, co se nedá sníst. Pokožka je přeci jen největší orgán těla a i kůže potřebuje kvalitní "stravu". A ona opravdu nechce vstřebávat všechny ty parabeny, pegy a sulfáty, když stejně dobře poslouží kakaové máslo. A dvojnásob to platí u pusy, kterou si olízneme asi tak milionkrát za den :)
A nepřišla jsem s žádnou novinkou, v péči o pokožku se kakaové máslo využívalo po staletí. Léčila se jím především velmi suchá kůže třeba na loktech, popraskané rty, ekzémy a nejrůznější spáleniny a to i ty od slunce. Jediné riziko, kterého se můžete obávat je to, že budete vonět čokoládou natolik, že na vás někdo dostane chuť.

Jsem si vědoma toho, že kakaové máslo není malá investice, ale ve výsledku se opravdu vyplatí. Navíc má máslo díky vysokému obsahu antioxidantů velmi dlouhou dobu skladovatelnosti - až pět let. Ale vsadím se, že tak dlouho vám opravdu nevydrží...

RAW čokoládové bonbóny s lískooříškovou náplní
(cca 12 bonbónů - záleží na velikosti formiček)

Suroviny:
Čokoláda
50 gramů kakaového másla
50 gramů nepraženého kakaa
2 polévkové lžíce agáve sirupu



Náplň:
10 gramů lískových ořechů
10 gramů kešu ořechů
20 gramů datlí
špetka soli

Postup:

  1. Kešu a lískové ořechny dejte do nožového mixéru a rozmixujte na prášek. Přidejte špetku soli. Nyní začněte plnícím tubusem přidávat opláchnuté datle. Pěkně jednu za druhou. Měla by se vám utvořit taková datlo-oříšková koule.
  2. Hmotu vyjměte z mixéru a rukama tvořte kuličky, které položte na talířek a dejte odležet do lednice. Kuličky by měly být takové velikosti, aby se vám dobře vešly do formiček a zbylo místo ještě na čokoládu :)
  3. A nyní k přípravě čokolády. Kakaové máslo nastrouhejte a nechte v misce rozpustit ve vodní lázni nebo na topení. Dávejte si pozor na teplotu, samotné máslo by nikdy nemělo být horké. Spíše vlažné. Já rozpouštím ve vodní lázni, do které jsem schopná ponořit prst. Ano, trvá to trochu déle, ale stojí to za to :) Pokud totiž zahřejete máslo příliš, studenější sirup způsobí to, že se hmota zdrcne.
  4. Až bude všechno máslo rozpuštěné, přidejte nepražené kakao a promíchejte. Poté přidejte agávový sirup a znovu promíchejte. Míchejte, dokud nebude čokoláda dokonale hladká.
  5. Pokud bude hmota příliš tuhá, nebojte se přidat trochu kokosového oleje nebo ještě lépe rozehřátého kakaového másla. Ne, že bych vás chtěla nějak klamat, ale je pravdou, že každý výrobce kakaového prášku ho má jinak odtučněný. Pokud je prášek příliš suchý, nasaje více másla. Proto se může konzistence čokolády mírně lišit...
  6. Formičky vyplňte asi do jedné třetiny a dejte asi na pět minut do lednice. Vytáhněte až bude mít čokoláda konzistenci kaše - ne tekutá, ale ne tuhá. Vyndejte si i připravené kuličky.
  7. Do každé formičky vložte datlovo-ořechovou kuličku.
  8. Nakonec doplňte čokoládou. Nechte ztuhnout v lednici.
  9. Vyklepněte z formiček a skladujte v chladu.




39 komentářů:

  1. Jéé ty jsou krásné :) asi uložím do záložek a třeba jednou vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Wow! Sbíhají se mi uplně sliny! Budu mít brzo narozeniny... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky, ale už jsou snědený :( Předem přeji vše nejlepší!

      Vymazat
  3. Není nad domácí, dcera dnes dělala taky.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. To vypada nadherne! Slo by ten agave sirup necim nahradit? H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Zkuste jiné tekuté sladidlo. Pokud nemáte nic proti cukru (třeba kokosový) zkuste ten, jen bych trochu ubrala na kakau...

      Vymazat
  5. uzasny recept! :) urobila som a spolubyvajuca hned popapala, ledva mi ostalo na ochutnanie :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda :) (teda ne že nezbylo, ale že chutnalo :))

      Vymazat
  6. Úžasný recept......vyzkoušela jsem a nejsem jediná, kdo na tom ujíždí :-D ..... ráda bych to vyzkoušela v kombinaci s bílou čokoládou, není nějaký recept, jak vyrobit raw bílou čokoládu? Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo, děkuju moc :) Bílá čokoška je v plánu, můj favorit je kokos + kakaové máslo + agáve, ale protože lidi občas kokos nemusí (což vůbec nechápu, já bych mohla žít v kokosovém světě :)) zkusím ještě variantu kešu + kakaové máslo + agáve. Až se dokopu, tak to na blog určitě hodím ;)

      Vymazat
    2. Díky moc za typ. Určitě si počkám na recept.....pralinky nemají totiž chybu!!!

      Vymazat
  7. Kde se, prosím, dá sehnat to kakaové máslo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, buď máte dobře zásobenou zdravou výživu nebo objednat na internetu... Popřípadě ve zdravé výživě určitě doobjednají, já si takhle také objednala toto od Lifefoodu http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=180&products_id=1465 abych nemusela platit za přepravu... Ale přiznám se, že u kakaového másla řeším spíše cenu, než to, jestli bylo lisované zastudena... proto si většinou objednám nějaké neRAW máslo spolu s ořechy zde: http://www.aso-online.cz/Tuky/kakaove-maslo

      Vymazat
    2. Děkuju :-)

      Vymazat
  8. Dívám se na Vaše stránky a jsou úžasné, tolik inspirace. Určitě začnu zkoušet :-) Bezva!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Zkoušejte a já budu ráda za jakoukoli odezvu :)

      Vymazat
  9. Tak ty jsou absolutně nádherné!!!! Kde se dá najít ta krásná formička??? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Formička je od Tescomy, kupovala jsem přímo v jejich obchůdku ;)

      Vymazat
  10. Chtěla bych se zeptat, zda by se v tomto receptu dalo nahradit kakao karobem? A bylo by to dobré? Moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych byla upřímná, netroufla bych si to.. Přeci jen, karob je více sacharidový a méně tukový než kakaový prášek a nejsem si vůbec jistá, jak by ta hmota držela pohromadě... Asi by to chtělo trochu upravit poměry (více kakaového másla). A co se chuti týče, jednou jsem měla možnost ochutnat RAW "čokoládu" z karobu (ale takového toho ultra zdravého jak chutná jak mesquite prášek) a bylo to dost radikální.. Jako, že mě takový "chlívek" v puse většinou nevadí, ale tohle bylo dost :D

      Vymazat
  11. Dobrý den, právě jste mě inspirovala na dárek pro tatínka, miluje hořkou čokoládu-myslíte, že tam mám dát více kakaa, aby to bylo více hořké? lze udělat nějakou obměnu třeba kokosových bonbonů? Moc děkuji za odpověď:-) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že čokoláda je hořká dost ;) Maximálně ubrat na sladidlu, ale poměr 50:50 máslo ku prášku by se překračovat nemělo, i to je dost ;) Už toto je na hraně a pokud dáte prášku více, špatně by se to lilo do formiček (můj názor). Ale můžete to zkusit, spousta pokusů vzniká jako pokus nebo náhoda ;)

      Vymazat
  12. Dnes mi přišlo objednané kakaové máslo, takže jdu na ně! Zítra je vezmu do školy, před didaktickým maturitním testem z angličtiny se budou hodit :-) Tímto Vám chci milá Ethique moc poděkovat za skvělý recept, a ne jeden! Jste úžasný kuchař a kdybyste jednou měla svou vlastní restauraci, neváhala bych jet přes půl republiky, abych si k Vám mohla zajít na menu :-) Jen tak dále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač :)
      Restauraci nechystáme, ale něco jiného možná ano;) Nebudu předbíhat.
      Hodně štěstí u maturity přeju :)

      Vymazat
  13. Myslíte že by se to podařilo s rapadurou? Nemáte náhodou vyzkoušeno jestli by se rozpustila v tom másle?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozpustila, ani když jí namixujete v kávomlýnku prosejete přes nejjemnější síto, vždy bude mít výsledná čokoláda lehkou strukturu... :(

      Vymazat
  14. Po hooodně dlouhé době jsem dostala chuť na čokoládu (jsem spíš na sušenky ;) ) a tak jsem nahlédla na tento recept, který mám už nějakou dobu v patrnosti :) a dozvěděla se spoustu zajímavého o kakaovém másle. Nadchlo mě to hlavně z kosmetického hlediska, protože mám velmi suchou pleť a nikdy mi nikdo neporadi kakaové máslo! Tak jsem zabádala na netu a nevím jestli znáš, ale na www.kakaoveprodukty.cz mají kakaové máslo 1 kg za 481,- (mají i menší balení, ale toto vyjde nejlíp a při skladovatelnosti 5-ti let...), nabízelí panelu za nějakých 70,- za půl kila apod. a navíc mají teď v květnu poloviční dopravné.. tak jen takový tip :))
    Já jdu objednat a budu zkoušet bonbónky :)
    Pěkný den :)
    P.S. Už jsem zvědavá, co že se to rýsuje... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kakaové máslo je na pleť výborné, používám ho na pusu a kolem očí ;) Jinak je ale dosti hutné, tak bych vynechala problematické partie (nos, brada, čelo), aby moc neucpávalo póry - tam bych zvolila nějaký lehčí olej - mandlový, meruňkový, arganový nebo jojobový...
      kakaoveprodukty.cz znám, cena za kakaové máslo i za panelu je dobrá ;)
      Už brzo se to všichni dozvíte ;) ale má to hodně co dělat s tímto příspěvkem...

      Vymazat
    2. Moc děkuji za tip, určitě něco z toho vyzkouším :)
      A... těšíme se ;)

      Vymazat
  15. Když rozpouštím při takto nízké teplotě, netřeba temperovat prosím? Potřebuji aby mi to drželo tvar při pokojové teplotě..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud budete držet teplotu pod nějakých 33°C, mělo by to být i při pokojové teplotě OK... Ale co si budeme povídat, kakaové máslo pořádně roztaje až při 37, takže je to těžko proveditelné. Tyto bonbony se mají skladovat v chladu a pokud potřebujete, aby vydrželi i při pokojovce a máte zkušenosti s temperováním, určitě bych natemperovala...
      Každopádně temperací nic nezkazíte ani při skladování v lednici, naopak ;)

      Vymazat
  16. Chcela by som sa spýtať, či môžem nakombinovať kakaové maslo s kokosovým olejom, keďže by som chcela také "mäkšie" bonbóny :-) a ak áno, v akom pomere a keď nechcem až tak horké a pridám viac agáve nezmení sa konzistencia? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  17. Tak ty tedy jsou. S chutí bych si je dala i já, a to zrovna nejsem přívrženec RAW a celkově zdravé stravy :-D . Pracuji v čokoládovně, kde máme vlastní stroj na čokoládu z Cesk, tak zkusím navrhnout, jestli bychom do našeho sortimentu nemohli zahrnout i takovou zdravější čokoládu. Určitě by to ocenili zase další lidé :-) .

    OdpovědětVymazat
  18. Takovéhle kakaové hmoty naprosto miluji. Objednala jsem si na to poctivé kakaové máslo, tak počkám až mi dorazí a vyzkouším. Snad se mi to povedet aspoň z poloviny tak krásně jako tobě.

    OdpovědětVymazat
  19. Vánoce jsou sladkém obdobím radosti a co své blízké obdarovat čokoládovými dárky. Čokoláda v různých podobách, třeba originální čokoládové sestavy, je vždy bezpečnou volbou pro milovníky sladkého. Tyto lahodné dárky nejen potěší chuťové buňky, ale i srdce. Obdarovaní určitě oceníte snahu o sladký projev lásky a péče. Přiveďte do svých Vánoc něco sladkého a nezapomenutelného.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)