Když jsem prvně o této kombinaci slyšela, říkala jsem si: "Tady se
asi někdo zbláznil..." Potom jsem se ale vícekrát setkala s tvrzením, že
máta a hrášek jsou pomalu nejlepší kamarádi. Hm, tak proč to
nevyzkoušet a uvidíme.
Jaké bylo mé překvapení, když jsem
zjistila, že nám nad barákem vysázeli plné pole hrášků? Tedy ne plné
pole, roste tam společně s ječmenem. Co jsem tak pochopila, je to
tak kvůli společnému pěstování, kdy vlastně ječmen poskytuje hrášku
oporu, aby se měl po čem plazit. Na polévku jsem měla zálusk již delší
dobu, lusky bych si klidně i koupila. Na druhou stranu proč, když můžu
vyběhnout v pantoflích ven a nasbírat si košík lusků sama :) To je
luxus, že?
Musím uznat, že polévka mi moc chutnala. Je taková
svěží, prostě letní :) A když jí necháte vychladnout, je to ideální
lehký obídek do horkých dní.
Máta peprná
Máta má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí. Bohaté aroma aktivuje slinné žlázy a trávicí enzymy. V západních zemích se proto hojně využívá v různých předkrmech. Máta pomáhá odstraňovat křeče, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Když cítíte, že nemáte v břiše zrovna jako v pokojíčku, pomůže šálek mátového čaje.
Máta peprná
Máta má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí. Bohaté aroma aktivuje slinné žlázy a trávicí enzymy. V západních zemích se proto hojně využívá v různých předkrmech. Máta pomáhá odstraňovat křeče, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Když cítíte, že nemáte v břiše zrovna jako v pokojíčku, pomůže šálek mátového čaje.
Inhalace máty pomáhá při
zánětech dýchacích cest. Mentol vyvolává také pocit chladu a
znecitlivuje, proto se ztrácí nepříjemné pocity jako je například
svědění. Při nechutenství se podává mátový čaj, máta působí i proti
nespavosti, stresu a bolestem hlavy. Mátový olej, který se získává z
listů máty využívají lidé, kteří často cestují a chtějí předejít
nevolnostem.
Silná vůně máty také má také vynikající účinky na dýchací systém a toho
se využívá při léčbě různých dýchacích onemocnění. Velmi efektivně
uvolňuje nos, zklidňuje krk, průdušky i plíce a léčí různé dýchací
choroby jako astma nebo kašel. Máta má také antiseptické, antivirové a antimikrobiální účinky. Pro svěží dech a proti rozmnožování bakterií v ústech, zubech a jazyku můžete požvýkat pár lístků máty.
A v neposlední řadě je máta dobrá také na pleť. Proto se často využívá k léčbě akné, kousnutí hmyzem i popálenin. A to nemluvíme o dekorativních vlastnostech máty - no kdo ještě neviděl pokrm nebo nápoj, který by zdobilo pár mátových lístků?
Pozor však na soustavné používání máty - může být návykové, tudíž ztrácí na účinnosti. Navíc může vést k poruchám krevního obrazu!
Hráškovo-mátová polévka
Suroviny:
1 cibule
3 polévkové lžíce oleje
6 šálků vyloupaného hrášku
5 šálků horkého zeleninového vývaru nebo vody
3/4 šálku mátových listů
šťáva z 1 citrónu
sůl
Postup:
- V hrnci si rozehřejte 3 polévkové lžíce oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět.
- Přidejte špetku soli, hrášek a horký vývar nebo vodu a nechte lehce vařit asi tak tři minuty.
- Odstavte, přidejte šťávu z jednoho citrónu, opláchnuté mátové listy a důkladně promixujte tyčovým mixérem, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Dle chuti můžete přisolit a popřípadě osladit agávovým sirupem.
Můžete podávat ozdobené čerstvou mátou, pokapané olivovým olejem nebo při zvláštních příležitostech rostlinnou smetanou :)
Zdroje:
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)