Počasí posledních pár dnů připomíná spíše nějakou přímořskou
destinaci, než Českou Republiku. Možná se opravdu mění klima a budeme si
muset zvykat na vyšší teploty a více slunečního záření. Ze všech stran
slyšíme, jak je důležité, dodržovat pitný režim. A proč nespojit nutné s
užitečným a nepřipravit si osvěžující drink, který nám dodá energii a
navíc zásobí tělo beta-karotenem, který je v těchto dnech tolik
potřebný?
Na recept na goji limonádu jsem narazila na
stránkách mynewroots, které mimochodem zbožňuji. Autorka Sarah Britton
vystudovala celostní medicínu a je pro mě velkou inspirací. Její
recepty jsou přesně takové, jaké se mi líbí - bez zbytečných polotovarů
a jiných zpracovaných potravin. Navíc má krásné fotky a blog se velmi
dobře čte. Pokud tedy vládnete angličtinou, vřele doporučuji :) Tak a
dost chvály, budeme se věnovat limonádě.
Zázračná síla Goji
Goji
jsou malé oranžovo červené plody Kustovnice čínské, které se řadí mezi
nejzdravější ovoce na Zemi a jsou považovány za zdroj dlouhověkosti.
Tradičně se tato superpotravina pěstovala v Číně, Mongolsku a v Tibetu.
Zde byly využívány jako lék na onemocnění jako astma, alergie, chronické
bolesti i rakovinu.
Plody Goji obsahují všech 18 amino
kyselin, stejně jako velkou dávku beta-karotenů, vitamínů B1, B2, B6 a
vitamínu E. Plody Goji také obsahují více železa než špenát a dalších 21
klíčových stopových prvků. Goji jsou velmi bohaté na jedinečné
antioxidanty lutein a zeaxantin, které se řadí mezi nejdůležitější
živiny pro zdravé oči a nervový systém. Obsažené polysacharidy také
slibují zmírnění autoimunitních onemocnění jako jsou revmatoidní
artritida, lupénka nebo Crohnova choroba.
Účinky Goji na krev a krvetvorbu hezky demonstruje následující video.
V
limonádě se kromě Goji snoubí účinky zázvoru a citrónu, které posilují
náš imunitní systém. Nebojte se přidat špetku soli, věřte, že jí v
těchto teplých dnech budete potřebovat doplnit, protože potem se jí
vyloučí mnohem více. Je to vlastně takový přírodní iontový nápoj :)
Zázvorová goji limonáda
Suroviny:
6 polévkových lžic plodů Goji
1 litr vody
šťáva z 1 citrónu
kousek zázvoru (asi 1 x 1 cm)
špetka soli
dle chuti sirup z agáve
Postup:
- Plody Goji zalijte přibližně 300 ml vody a nechte minimálně 1 hodinu bobtnat.
- Nabobtnalé plody dejte i s máčecí vodou do mixéru, přidejte kousek zázvoru, šťávu z jednoho citrónu, dalších 700 ml vody a špetku soli. Mixujte na vysoké otáčky, dokud nebudou plody Goji dokonale rozmixované.
- Přeceďte přes sítko, dochuťte sirupem z agáve a můžete podávat.
P.S.
Nebojte se zaimprovizovat a přidat ingredience, které máte rádi! Rybíz,
brusinky, borůvky... Fantazii se meze nekladou. Já ráda přidávám dužinu
z melounu, jak jste si mohli všimnout z fotek :)
Zdroje:
Báječný nápad! Díky,to musím zkusit:-) Chválí a zdraví jasl :-)
OdpovědětVymazatDekuji za recept, doporucuji zkusit čaj z goji, ten ne super.
OdpovědětVymazatTaké občas děláme ;)
VymazatTaké děkuji za recept :-) . V létě dělám hodně domácí limonády a z goji jsem ji ještě nezkoušela :-) . Nějak mě nenapadlo, že by to mohlo jít :-) . Znám akorát sirup z goji , ten piju každý den už od podzimu, abych včas nastartovala svoji imunitu :-) .
OdpovědětVymazatZázvor mám rád, ale že bych z něj musel mít zrovna limonádu. To si myslím, že existují chutnější věci jako třeba QNT vitaminy a tak podobně. :) Ale jako zázvor mám rád třeba v jídle nebo v čaji. Užívám ho hlavně kvůli tomu, že je to opravdu vitaminová bomba. A navíc v obchodě stojí doslova pár korun. :)
OdpovědětVymazatZázvor je skvělý a zázvorová limonáda patří mezi moje nejoblíbenější nealkoholické nápoje. Prostě taková ta topovka, co si dáte v létě na zchlazení a v zimě na posílení imunity. A v kombinaci třeba s goji rostlinou, kterou jsem objevila relativně nedávno, to musí být fakt skvělá zdravá šleha, která odradí kdejakého bacila.
OdpovědětVymazat