V těchto teplých dnech většinou nemáme času nazbyt, tak se s vámi
podělím o recept na rychlou bublaninu. Pokud tomu tak můžeme říkat.
Stejně jako rybízový koláč je to dezert vlhčí, takže nás v letním počasí
příjemně osvěží. Navíc si nezašpiníte mnoho nádobí, tak na co čekat?
Třešně
Dužina
třešní obsahuje přibližně 80 procent vody a je bohatým zdrojem vitamínů
a minerálů. Třešně obsahují vitamín C, který podporuje imunitní systém a
kyselinu listovou - důležitou pro mozek a nervy, krvetvorbu a růst.
Nabízejí mnoho vápníku, zinku, železa i draslíku, který dopravuje živiny
do buněk a napomáhá vylučování vody z těla.
Dále se
doporučuje, udělat si takovou třešňovou kůru. V době, kdy třešně zrají,
jíme po dobu jednoho týdne každý den 250 gramů čerstvých třešní. Taková
kůra reguluje trávení, odstraňuje zácpu a zbavuje tělo jedů. Třešňová
kůra dále snižuje hladinu kyseliny močové a působí preventivně proti
dně.
Antokyany - přírodní barvivo obsažené v třešních
spolupůsobí s vitamínem C a zinkem při obnově vazivové tkáně. Kromě toho
tyto látky zneškodňují volné radikály poškozující buňky a ničí škodlivé
enzymy, které narušují vaziva a jsou příčinou povadlé a zestárlé kůže.
Antokyany mírní záněty tím, že snižují hladinu hormonů (histamin) nebo
tlumí tvorbu prostaglandinů. Spojením těchto vlastností se třešně staly
ideální přírodní medicínou proti zánětům, paradontóze a artritidě.
Třešňová bublanina
Suroviny:
1 hrnek (200 gramů) kukuřičné krupice
1/2 hrnku (50 gramů) kokosu
3,5 hrnku ( 1100 ml) horké vody
4 polévkové lžíce agáve sirupu
1 polévková lžíce kokosového oleje
volitelné - datlový nebo javorový sirup na přelití
Postup:
- Třešně umyjte a vypeckujte.
- Připravte si menší pekáček, ve kterém budete bublaninu péct. Nedoporučuji uzavíratelné formy, aby neunikala voda.
- Troubu si rozehřejte na 180°C.
- Do pekáčku vysypte hrnek kukuřičné krupice, půl hrnku kokosu a promíchejte. Snažte se, aby byla vrstva stejnoměrná.
- Do varné konvice si dejte vařit vodu. Po uvaření odměřte tři a půl hrnku a vlijte do hrnce nebo skleněné mísy. Přidejte 4 polévkové lžíce agáve sirupu, 1 polévkovou lžíci kokosového oleje a nechte rozpustit.
- Sladkou a omaštěnou vodu pomalu a opatrně nalévejte sběračkou na krupici s kokosem. Krupice by měla být ponořená a na vrchu bude plavat vrstva kokosu.
- Třešně - jednu po druhé - zlehka "naházejte" do krupicovo-kokosové vody :)
- Pekáček opatrně přeneste do trouby a pečte, dokud se voda nevsaje a povrch nezezlátne. Až se okraje začnou oddělovat od pekáčku, je hotovo.
P.S.
Schválně neuvádím čas, protože každému peče trouba jinak. Někomu to
může trvat půl hodinky, někomu třeba i hodinu a půl. Mně to vychází asi
na 50 minut. Když bude bublanina nazlátlá a vytáhnete jí, nelekejte se,
že bude na stlačení trochu měkká. Jakmile zchladne, bude tuhá tak akorát
:)
Doporučuji skladovat v ledničce, je pak krásně osvěžující.
Pro mlsaly podávejte polité datlovým nebo javorovým sirupem :)
Doporučuji skladovat v ledničce, je pak krásně osvěžující.
Pro mlsaly podávejte polité datlovým nebo javorovým sirupem :)
Zdroje:
Kniha: Ovoce a zelenina jako lék, autor: Oberbeil Klaus
Tak toto nema chybu! Superjednoduchy a rychly recept... tresne jsme vymenili za hromadu rebarbory a zbytky jahod z mrazaku :) ...rebarborovy kolac jsem nemela leta, a ted hned druhy den jsem na trhu koupila dalsi rebarboru, takze brzo bude dalsi :)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda! Je to rychlovka, mňam, s jahodama to je dobrota! Asi si to taky budu muset připomenout :)
VymazatJe možné místo kukuřičné krupice použít kukuřičnou polohrubou mouku? Už se nemůžu dočkat, až recept vyzkouším!!!
OdpovědětVymazatMožná by to šlo, ale bude to tužší... Ta krupice přeci jen nasaje více vody a je pak lehká..Ale to jen odhaduji, vyzkoušeno nemám :o
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatDá se to tak nazvat ;)
VymazatVypadá výborně! a kolik je prosím potřeba třešní?
OdpovědětVymazatt.
Kolik máte ;)
VymazatJá se u těhle dezertů řídím tím, že čím více ovoce tím lepší :)
Ale tak nějak, aby to pokrylo povrch bublaniny, hrubým okem půl kila?
Zajímavý recept, chutnalo nám, jen bych příště dala více sirupu na oslazení. Tam, kde nebyly třešně, na mě bylo těsto málo sladké.Díky!Andrea
OdpovědětVymazatNení zač :) Nojo, jsem si vědoma, že mam chuťové buňky navyklé na jemnější chutě a ostatní si buchtu většinou musí polít sirupem :o Tak alespoň víte pro příště ;)
VymazatProsím Vás jaký máte rozměr skleněné nádoby na pečení???
OdpovědětVymazatDěkuji
Změřeno: 23 x 28 ;)
VymazatTak jo, když jsem se do ní pustila, nevěřila jsem, že to bude jedlé, rozumějte, že se ta voda "vsákne". :D Na tuhle bublaninu jsem se třásla už pár dní a tak jsem se rozhodla, že si ji večer upeču a ráno budu mít skvělou snídani. Začala jsem ji péct v 10 a v 11 ještě nebyla hotová, no tak jsem to stejně vypla, protože jsem byla utahaná a světe div se, sice by mohla být třebas déle, ale takhle to bylo přesně akorát, jak je napsáno v článku, krásně vláčná, místo agáve jsem akorát dala 1 lžíci panely a víc jsem nedoslazovala, pak akorát na talíři polít trochou jav. sirupu a oblizovala jsem se až za ušima, dokonce i maminka. A to jsem snědla 3/4! jenom ke snídani (také jsem dělala z poloviční dávky :) A do kulatého pekáčku, takže byla hodně vysoká) Byla výborná, brzy udělám znovu, jinak jsem ji dělala z mražených těšní a čerstvých švestek a neměla chybu, dokonce mi švestky chutnaly i více a mezi tgřešně se mi připletlo pár kuliček borůvek a ještě trochu rybízu a můžu doporučit i s borůvkami, ale s rybízem ještě lepší!! ale pak tedy dosladit víc :) Děkuji za recept!
OdpovědětVymazatNojo, ono ta doba pečení nelze odhadnout.. Já to mam za padesát minut hotové a někdo to tam může mít přes hodinu a furt to plave... Chce to odzkoušet a příště buď snížit množství vody (ale dostatek, aby se krupice udělala) a nebo holt počítat s delší dobou pečení... :o
VymazatA jinak 3/4? Dobrej výkon :D To vychází na téměř polovinu z původního receptu :D Ale tak hlavně že chutná! Rybíz určitě více dosladit, mě na tomhle dezertu nejvíc baví to, že je téměř bez práce :)
Toto je naprosta bomba!je to jednoduche a zdrave a chutna to vyborne.musim Vam rict ze me Vase recepty nadchly i kdyz nejsem Vegan ale kazdy tyden si neco vyberu a uvarim nebo upecu. Mama rada lehke recepty a tenhle je presne on a s tim liskooriskovym mlekem je to nejlepsi recept! Dekuji
OdpovědětVymazatDěkuju moc :) Tohleto je má oblíbená letní rychlovka :) A jsem ráda, že chutná i neveganům, ono nikomu neuškodí zařadit více rostlinných surovin a pokud to chutná, tak je to ideální situace ;)
VymazatBylo by možné něčím nahradit kokos? Nemáme ho rádi:-)
OdpovědětVymazatJak někdo může nemít rád kokos? :D Možná mletými oříšky nebo mákem? Ale už to dostane specifickou chut, kokos je přeci jen neutrálnější...
VymazatDobrý den, děkuji moc za recept, dělala jsem z třešní a pekla hodinu 20 minut, pořád jsem čekala, až se to
OdpovědětVymazatoddělí od krajů a zezlátne, ale to bych asi čekala marně.Pekáček jsem nevymazala, tak asi proto? Okraje byly zlatavé.
Manžel mi to skoro všechno snědl a dětem také chutnalo, ani nezbylo dceři na zítra do školy na sváču.
Musím Vás moc pochválit, že máte veškeré jídlo tak nádherně vyladěné esteticky, to je radost se na to dívat :)
Je to možné, že za to mohlo nevymazání ;) Jestli to pečete tak dlouho, zkuste příště dát vody trochu méně ;)
VymazatVždycky, když se do toho pustí nějaký chlap, je to největší pochvala! Jsem ráda, že chutnalo a mrzí mě, že nezbylo dcerce do školy :/
A děkuji za pochvalu, vždy to moc potěší :)
Mockrát děkuju za vynikající recept! Bublaninu jsem dělala s jahodami a borůvkami, povedla se na výbornou a chuťově to je prostě delikatesa. Chutnala i čtyřletému synovi, a to je co říct :-) Vzhledem k zásobám ovoce v mrazáku ji určitě nedělám naposledy.
OdpovědětVymazatSuper! Moc mě těší, že se recept osvědčil :)
Vymazatsuper recept, dělala jsem s meruňkama a bomba! jen to bylo dost vlhké, a to jsem nedala ani 3 hrnky vody...
OdpovědětVymazatpříště dám asi ještě míň... neměla jsem doma zrovna kukuřičnou krupici, tak jsem dala rýžovou, myslíte, že by to mohlo být i tím?
pročítám váš blog a nestačím koukat jaké bezva recepty tady máte, nechám se zase někdy inspirovat:)
Jasný, každý má rád jinou vlhkost a hlavně i každá krupice saje jinak, záleží, jak jemně je namletá... a jak píšete, rýžová se chová jinak, určitě saje méně než kukuřičná...
VymazatA děkuju moc za milá slova :)
dělala jsem včera s jahodami :-) rychlé a výýýbornééé!!! :-) děkuji za skvělý recept
OdpovědětVymazatSuper, jsem ráda, že chutnalo :)
VymazatAbsolutně fantastické!!! Díky za skvělý recept.
OdpovědětVymazat