Přiznám se, že co se týče zahrádkaření, jsem absolutní nešika. Mé letošní
pokusy o vypěstování dýně mi, s prominutím, sežrali slimáci a z bylinek
mi zbyly pouze truhlíky. Mé nadšení do pěstování je tedy nyní na bodě
mrazu a asi přenechám toto řemeslo povolaným a zkušeným. Ráda je potom na
nějakém trhu podpořím.
A protože nedisponuji obrostlými záhonky, ráda chodím kolem baráku a
hledám, co bych mohla využít z planě rostoucích rostlin (rozuměj
plevele :)) A co jsem na
minulé obchůzce nenašla? Křen. U divokých rostlin se mi líbí to, že se o
ně nemusíme starat a navíc mají tu vlastnost, že nejsou šlechtěny a když rostou
takto divoce, mají mnohem více různých vitamínů a minerálů. Zkrátka mají větší
sílu. A u křenu to platí dvojnásob. Takový divoký křen má říz :)
Křen patří do čeledi brukvovitých a lidé oceňují především jeho velmi pálivý
kořen. U strouhání křenu si nejvíce pobrečíte na podzim, to je totiž
nejsilnější. Avšak i tento podzimní křen ztrácí hodně své palčivosti tepelnou
úpravou, proto je dobré, používat křen za studena nebo přidávat křen až na
konci vaření. V lidovém léčitelství se křen využívá již od starověku. Byl
pomocí zejména při léčbě revmatických kloubů, kdy byl na postižená místa
přikládán ve formě obkladů. Vnitřně křen stimuluje činnost trávicího systému,
usnadňuje odkašlávání, zlepšuje prokrvení, léčí záněty dýchacích cest a hubí
bakterie a viry. No řekněte, nestojí alespoň za zkoušku?
Křenové rolky
recept je velmi variabilní, záleží na pálivosti a suchosti/vlhkosti křenu
Suroviny:
100 gramů bílých fazolí v suchém stavu / 225 gramů vařených fazolí
1 polévková lžíce tahini (sezamová pasta)
1 citrón
cca 50 - 100 ml vody
křen dle chuti
cca 1/2 čajové lžičky soli
1 salátová okurka
Postup:
- Pokud použijete fazole v suchém stavu, nezapoměňte je alespoň na osm hodin namočit. Poté vodu slijte a uvařte v nové vodě do měkka. Po uvaření nechte fazole vychladnout.
- Nastrouhejte si křen.
- Studené uvařené fazole hoďte do nožového mixéru spolu s 1 polévkovou lžící tahini pastou, šťávou z jednoho citrónu, solí a nastrouhaným křenem. Přilijte asi 50 ml studené vody a mixujte. Pokud je směs stále velmi hrubá, můžete podle potřeby přilívat studenou vodu. Pokud je křen vysušený, budete asi vody přilívat více. Výsledná konzistence by měla být spíše tužší, avšak fazole by měly být dokonale rozmixované.
- Ochutnejte. Pokud máte slabší křen, bude třeba ještě trochu přistrouhat.
- Okurku oloupejte a škrabkou "nakrájejte" na velmi tenké plátky. Plátky by měly být bez zrníček. Pokud máte příliš zrníčkovatou okurku, budete jich muset použít více. Každý plátek rozkrojte napůl, aby byl asi tak 8 cm dlouhý. Jednu stranu seřízněte do špičky a na druhé straně udělejte pouze zářez, aby se dala špička provlíknout. Zní to složitě, ale zkuste se mrknout na fotky, snad to pomůže :) Opatrně si můžete zkusit udělat rolku jen tak nanečisto, jestli bude držet.
- A nyní už samotná příprava rolek. Na střed každého plátku okurky nandejte asi jednu vrchovatou čajovou lžičku křenové směsi. Opatrně provlíkněte špičku vyříznutým otvorem a hotovo. Pro efekt můžete posypat černým sezamem.
P. S.: Pokud nemáte tak šikovné prstíky, párátko to jistí :-)
Zdroje:
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)