Jaký to honosný název, že? Jedná se o tradiční francouzskou polévku, která
má původ v lázních Vichy. Nyní v létě je úplně ideální, protože se
většinou podává zastudena. Čte se asi jako višisoas a dáme-li polévce
hezký český název, bude to jednoduše pórková polévka. Zklamání? Ne tak
docela...
Tento tradiční recept můžeme ozdravit použitím bílých fazolí pro krémovou
konzistenci (místo smetany) a také nahrazením klasických brambor sladkými.
Polévka sice bude naoranžovělá a trochu nasládlá, ale i tak si jí zamilujete.
Sladké brambory neboli batáty
Hodně lidí si myslí, že batáty jsou jen brambory, které jsou
oranžové. To jsou ale na omylu, jedná se totiž o úplně jinou rostlinnou čeleď
(svlačcovité). Ve srovnání s klasickými bramborami obsahují batáty beta karoten,
vitamín C a dokonce i více vlákniny. Batáty jsou tvořeny hlavně škrobem, který
je velmi lehce štěpitelný a proto zklidňuje žaludek i střeva.
Klasické brambory
Ráda bych se na chvíli pozastavila nad klasickými bramborami. Vsadím se, že
většina z vás považuje brambory za perfektní a zdravou potravinu, tak
proč se jí vzdávat? Možná vaše kolena by mohla být tím důvodem... Brambory a
ostatní lilkovité rostliny totiž obsahují alkaloidy - takové rostlinné jedy,
které mohou spouštět řadu zdravotních problémů, mezi než patří i artritida.
Glykoalkaloidy, hlavně pak solanin obsažený v bramborách nejen, že
způsobuje bolesti kloubů, ale také narušuje látkovou přeměnu vápníku v těle
tím, že zabraňuje jeho vstřebávání a snižuje už tak nízkou hladinu vápníku u lidí
s artritidou. Proč ten zlý solanin v bramborách je? Slouží jako přirozená
ochrana hlíz, aby je neokusovali hlodavci.
Lilkovité rostliny mohou dále zhoršovat např. ekzémy, cystitidu nebo
lupénku. Do čeledi lilkovitých patří také rajčata, lilky, papriky a nebo
třeba tabák. Vidíte, tabák. A protože patří tyto rostliny do jedné čeledi, je
velmi malé množství nikotinu i v ostatních lilkovitých rostlinách, kterým se v
angličtině říká "Nightshades" (noční stíny), protože mají schopnost
růst v noci.
A něco málo k historii
Inkové upravovali brambory tak, že je nechali přes noc přejít mrazem a ve
dne, když brambory rozmrzly, z nich šlapáním vytlačovali vodu, se kterou se
odplavovaly již zmíněné jedovaté alkaloidy. Tento proces opakovali tak dlouho,
dokud nebyly brambory suché jako korek. Poté je až na osm let uskladnili a až
po opětovném namočení v čisté vodě se z nich staly hlízy vhodné pro konzumaci.
Když byly brambory dovezeny do Evropy, nikdo pořádně nevěděl, jak je správně
upravit. Už tenkrát byly považovány za příčinu mnoha nemocí a pěstovaly se
spíše pro okrasu, v krajním případě jako krmivo pro dobytek.
Čas brambor v Evropě nastal až ve třicetileté válce, když přišel hlad a
neúroda. Brambory totiž rostou pod zemí, a tak nemohly být spáleny jako
např. obilí. Zajímavé také je, že třeba Marie Terezie nebo Ludvík XVI. nechali
bramborová pole naoko hlídat vojáky, aby přesvědčili prosté lidi, že jde o něco
vyjímečně dobrého.
Největším "pomocníkem" v šíření brambor ale opravdu byl hladomor,
bída, války a neúroda. Právě díky nenáročnosti pěstování zažily brambory v této
době rozmach a konzumace brambor je oblíbená dodnes. Bohužel, návod na
správné použití brambor ale zůstal někde u Inků...
Když si občas přeci jen budete chtít pochutnat na bramborách, pečlivě
odstraňtě všechny klíčky i veškeré zelené části brambor. Brambory uvařte s
dostatečným množstvím kmínu, který solanin částečně neutralizuje. A vodu, ve
které se brambory vařily, raději vylejte.
Variace na Vichyssoise
Suroviny:
3 pórky
4 střední batáty
150 gramů suchých bílých fazolí / 340 gramů uvařených
5 stroužků česneku
cca 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
1 citrón
2 polévkové lžíce oleje
sůl
1/4 čajové lžičky kurkumy
kayenský pepř
opražená dýňová a slunečnicová semínka na posypání (nemusí být)
Postup:
- Pokud nemáte fazole již uvařené, je dobré začít jejich přípravou. Nezapomeňte je alespoň osm hodin nechat namočené, poté vylít máčecí vodu, propláchnout, zalít novou vodou a uvařit.
- U pórku odkrojte spodní část s kořeny a tuhé zelené části. Pórek si nařízneme podélně a řádně propláchneme. Poté nechte odkapat a nakrájejte.
- Do většího hrnce dejte asi dvě polévkové lžíce oleje. Když je rozpálený, přidejte 1/4 čajové lžičky kurkumy, špetku kayenského pepře a asi 1 čajovou lžičku soli. Přisypejte nakrájený pórek a duste do změknutí - asi tak pět minut. Poté přidejte rozmačkaný česnek.
- Batáty si oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mezitím si za občasného míchání ve vedlejším hrnci ohřejte vývar nebo vodu a když je horký, přilejte ho k batátům s pórkem a asi 15 minut zlehka vařte. Po patnácti minutách přidejte bílé fazole a nechte ještě dalších pět minut vařit.
- Sundejte hrnec z plotny a ponorným mixérem mixujte dokud nebudete mít hladkou krémovou konzistenci. Přidejte šťávu z jednoho citrónu a podle chuti sůl.
- Nechte vychladnout a podávejte s opraženými semínky.
P.S. Polévka se sice tradičně podává studená, ale je moc dobrá i teplá :)
Zdroje:
Dobrý večer,
OdpovědětVymazatjá vím, že jsem s tím kokosem asi už trošku otravná, ale u skoro všech receptů ho tam máte zařazený..
Máte nějaký nápad, jak ho něčím permanentně nahrazovat? Ráda bych recepty zkoušela, přijdou mi zajímavé a určitě i moc dobré, ale bohužel mé zažívání se s kokosem nekamarádí...:-/
Děkuji
Hezký večer
Soňa
Nojo, holt je znát, že kokos je moje velká láska :D
VymazatZaručený tip, jak ho nahradit asi neexistuje, záleží to na receptu. Některý na kokosu vyloženě stojí (třeba když je recept jen kokosové máslo, které má ztuhnout v lednici,...), v krémech s agarem lze nahradit třeba kešu ořechy, které jsou také krásně krémové a v těstech třeba řádně vysušenou drtí z mandlového mléka.. Ale vy si určitě poradíte ;) A když ne, tak jen písněte pod recept a já se pokusím odhadnout, co by mohlo fungovat :)