pondělí 22. července 2013

Meruňkové košíčky

Ten čas tak rychle letí. Ani jsme si nestačili užít jahody a už tu jsou meruňky. Zralé a voňavé meruňky bych mohla jíst pořád. Ale proč je nezkusit přeměnit v lehký dezertík? Navíc meruňky obsahují beta-karoten a aby byl vstřebán, je zapotřebí kombinovat ho s nějakým olejem. A olej je mimo jiné i v kokosu nebo lněných semínkách. Tak jdeme na to? 


O přednostech ovesných vloček není potřeba se dlouze rozepisovat. O tom byly napsány stovky článků. Snad jen zajímavost, že ovesné vločky jsou vlastně celá zrna. Zrna se spaří a pomocí válců rozlisují na vločky. To znamená, že ovesné vločky byly už jednou tepelně zpracovány a ty vitamíny, které se tepelnou úpravou většinou zničí, už vločky stejně nemají. Takže obavy z pražení nebo jiné tepelné úpravy vloček nejsou na místě  :)

Psyllium neboli jitrocel indický
Psyllium je pomocníkem hlavně při problémech se zácpou a pravidelným vyprazdňováním. Jsou to vlastně vyčištěné obaly semínek jitrocele, které mají schopnost mnohanásobně zvětšit svůj objem. Toho se hojně využívá v boji s váhou, kdy je žádoucí navodit pocit plného žaludku. Také je nezbytným doplňkem při detoxikaci, protože na sebe dokáže navázat škodliviny a odvést je z těla ven. 

Psyllium obsahuje jak rozpustnou tak i nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina se, jak název napovídá, rozpouští ve vodě, působí příznivě na trávicí soustavu a snižuje obsah cholesterolu a hladiny cukru v krvi, zatímco nerozpustná vláknina působí jako kartáč a čistí střevo od toxinů.
Při užívání psyllia je důležité hodně pít, protože jinak nám může způsobit opačný problém - zácpu. Psyllium by se také nemělo dávat malým dětem.

Přijde mi to jako včera, když jsem si tuhle novinku koupila. S nadšením jsem rozmíchala dvě čajové lžičky ve sklenici vody a jak myslíte, že to dopadlo? Musela jsem to vylít do záchoda, protože se mi to v krku deklovalo a nebyla jsem schopná to pozřít. Tak mi milé psyllium strašilo ve špajzu ještě hodně dlouho, než jsem se ho odhodlala znovu použít. Nyní si ho ale nemůžu vynachválit, při pečení drží těsto krásně pohromadě a dodává nám tolik potřebnou vlákninu :)

Meruňkové košíčky
(stačí na 12 košíčků)

Suroviny:

Košíčky:
200 gramů ovesných vloček
50 gramů kokosu
2 polévkové lžíce psyllia
1 polévková lžíce zlatých lněných semínek
200 ml kvalitního jablečného džusu (nemáme-li džus, můžeme nahradit 190 ml vody s 1 polévkovou lžící sirupu z agáve)

Náplň:
600 gramů meruněk
100 gramů rozinek
1 čajová lžička agaru v prášku
dle chuti libovolné sladidlo (ječný slad, rýžový slad, sirup z agáve,...)

Postup:
Košíčky:
  1. Ovesné vločky dejte do nožového mixéru a mixujte, dokud nebudete mít takovou hrubší ovesnou mouku. 
  2. Přisypte kokos a ještě promixujte společně. Vysypte rozmixované vločky s kokosem do mísy, přidejte 2 polévkové lžíce psyllia, 1 polévkovou lžíci zlatých lněných semínek, zamíchejte a zalijte jablečným džusem. Nechte asi patnáct minut odležet. 
  3. Poté hmotu pořádně rukama propracujte. Mělo by být vláčné a nemělo by se drobit. Pokud by se drobilo, přidejte ještě trochu džusu.
  4. Do formy na muffiny si vyskládejte papírové košíčky. 
  5. Hmotu si rozdělte na dvanáct částí a vmačkejte do formiček. Doporučuju ještě před upečením každý košíček vytáhnout, pečící papír odlepit od těsta a jakoby navolnit, aby se nám pak nestalo, že budeme jít košíčky s papírem :o
  6. Pečte na 180°C nějakých 20 - 30 minut.


Náplň:

  1. Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte. Dejte do hrnce a nechte zlehka dusit. 
  2. Rozinky propláchněte, přidejte k meruňkám a povařte spolu nějakých 15 minut. Šťáva z meruněk by se měla pomalu odpařovat a směs houstnout. 
  3. Po patnácti minutách ochutnejte. Kyselé? Hodně kyselé? Přidejte libovolné sladidlo. Já měla hodně kyselé, tak jsem přidávala asi tři velké lžíce ječného sladu.
  4. V trošce vody rozmíchejte 1 čajovou lžičku agaru a za stálého míchání nalijte do meruněk. Nechte minutku povařit a vypněte.
 Ještě horkou směs nalijeme do košíčků a necháme ztuhnout.




7 komentářů:

  1. ahoj, já když vařím nějaké ovoce, třeba i marmelády nebo povidla, tak ovoce trochu osolím a pak dusím. Sůl vytáhne sladkost a už nemusím nic doslazovat. A když to pořád není dost sladké přidám ještě rozinky. Většinou to stačí. Díky za recept na korpusky, to psylium by mě nenapadlo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, díky za radu ;) Párkrát jsem špetku soli zkoušela dávat, ale většinou na to zapomenu.. :o Vím, že to vytahuje sladkost, ale ještě to nemám úplně zažitý...

      Vymazat
  2. a slo by necim nahradit to psylium???diky moc :-)

    OdpovědětVymazat
  3. a slo by necim nahradit to psylium???diky moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To psyllium tvoří pojivou složku, takže bych zkusila nahradit chia semínky, popř. mletými zlatými lněnými semínky... Ale odzkoušeno nemám :o

      Vymazat
  4. Jednoduché, rychlé, vynikající! Prostě mňam :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)