pátek 26. července 2013

Třešňová "bublanina"

V těchto teplých dnech většinou nemáme času nazbyt, tak se s vámi podělím o recept na rychlou bublaninu. Pokud tomu tak můžeme říkat. Stejně jako rybízový koláč je to dezert vlhčí, takže nás v letním počasí příjemně osvěží. Navíc si nezašpiníte mnoho nádobí, tak na co čekat?

Třešně
Dužina třešní obsahuje přibližně 80 procent vody a je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Třešně obsahují vitamín C, který podporuje imunitní systém a kyselinu listovou - důležitou pro mozek a nervy, krvetvorbu a růst. Nabízejí mnoho vápníku, zinku, železa i draslíku, který dopravuje živiny do buněk a napomáhá vylučování vody z těla. 
Dále se doporučuje, udělat si takovou třešňovou kůru. V době, kdy třešně zrají, jíme po dobu jednoho týdne každý den 250 gramů čerstvých třešní. Taková kůra reguluje trávení, odstraňuje zácpu a zbavuje tělo jedů. Třešňová kůra dále snižuje hladinu kyseliny močové a působí preventivně proti dně.

Antokyany - přírodní barvivo obsažené v třešních spolupůsobí s vitamínem C a zinkem při obnově vazivové tkáně. Kromě toho tyto látky zneškodňují volné radikály poškozující buňky a ničí škodlivé enzymy, které narušují vaziva a jsou příčinou povadlé a zestárlé kůže. Antokyany mírní záněty tím, že snižují hladinu hormonů (histamin) nebo tlumí tvorbu prostaglandinů. Spojením těchto vlastností se třešně staly ideální přírodní medicínou proti zánětům, paradontóze a artritidě. 


Třešňová bublanina
(inspirace zde)

Suroviny:
1 hrnek (200 gramů) kukuřičné krupice
1/2 hrnku (50 gramů) kokosu
3,5 hrnku ( 1100 ml) horké vody
4 polévkové lžíce agáve sirupu
1 polévková lžíce kokosového oleje
volitelné - datlový nebo javorový sirup na přelití

Postup:
  1. Třešně umyjte a vypeckujte.
  2. Připravte si menší pekáček, ve kterém budete bublaninu péct. Nedoporučuji uzavíratelné formy, aby neunikala voda.
  3. Troubu si rozehřejte na 180°C.
  4. Do pekáčku vysypte hrnek kukuřičné krupice, půl hrnku kokosu a promíchejte. Snažte se, aby byla vrstva stejnoměrná.
  5. Do varné konvice si dejte vařit vodu. Po uvaření odměřte tři a půl hrnku a vlijte do hrnce nebo skleněné mísy. Přidejte 4 polévkové lžíce agáve sirupu, 1 polévkovou lžíci kokosového oleje a nechte rozpustit.
  6. Sladkou a omaštěnou vodu pomalu a opatrně nalévejte sběračkou na krupici s kokosem. Krupice by měla být ponořená a na vrchu bude plavat vrstva kokosu.
  7. Třešně - jednu po druhé - zlehka "naházejte" do krupicovo-kokosové vody :)
  8. Pekáček opatrně přeneste do trouby a pečte, dokud se voda nevsaje a povrch nezezlátne. Až se okraje začnou oddělovat od pekáčku, je hotovo.
P.S. Schválně neuvádím čas, protože každému peče trouba jinak. Někomu to může trvat půl hodinky, někomu třeba i hodinu a půl. Mně to vychází asi na 50 minut. Když bude bublanina nazlátlá a vytáhnete jí, nelekejte se, že bude na stlačení trochu měkká. Jakmile zchladne, bude tuhá tak akorát :)
Doporučuji skladovat v ledničce, je pak krásně osvěžující.
Pro mlsaly podávejte polité datlovým nebo javorovým sirupem :)

Zdroje:
Kniha: Ovoce a zelenina jako lék, autor: Oberbeil Klaus


28 komentářů:

  1. Tak toto nema chybu! Superjednoduchy a rychly recept... tresne jsme vymenili za hromadu rebarbory a zbytky jahod z mrazaku :) ...rebarborovy kolac jsem nemela leta, a ted hned druhy den jsem na trhu koupila dalsi rebarboru, takze brzo bude dalsi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! Je to rychlovka, mňam, s jahodama to je dobrota! Asi si to taky budu muset připomenout :)

      Vymazat
  2. Je možné místo kukuřičné krupice použít kukuřičnou polohrubou mouku? Už se nemůžu dočkat, až recept vyzkouším!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by to šlo, ale bude to tužší... Ta krupice přeci jen nasaje více vody a je pak lehká..Ale to jen odhaduji, vyzkoušeno nemám :o

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá výborně! a kolik je prosím potřeba třešní?
    t.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolik máte ;)
      Já se u těhle dezertů řídím tím, že čím více ovoce tím lepší :)
      Ale tak nějak, aby to pokrylo povrch bublaniny, hrubým okem půl kila?

      Vymazat
  5. Zajímavý recept, chutnalo nám, jen bych příště dala více sirupu na oslazení. Tam, kde nebyly třešně, na mě bylo těsto málo sladké.Díky!Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) Nojo, jsem si vědoma, že mam chuťové buňky navyklé na jemnější chutě a ostatní si buchtu většinou musí polít sirupem :o Tak alespoň víte pro příště ;)

      Vymazat
  6. Prosím Vás jaký máte rozměr skleněné nádoby na pečení???
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jo, když jsem se do ní pustila, nevěřila jsem, že to bude jedlé, rozumějte, že se ta voda "vsákne". :D Na tuhle bublaninu jsem se třásla už pár dní a tak jsem se rozhodla, že si ji večer upeču a ráno budu mít skvělou snídani. Začala jsem ji péct v 10 a v 11 ještě nebyla hotová, no tak jsem to stejně vypla, protože jsem byla utahaná a světe div se, sice by mohla být třebas déle, ale takhle to bylo přesně akorát, jak je napsáno v článku, krásně vláčná, místo agáve jsem akorát dala 1 lžíci panely a víc jsem nedoslazovala, pak akorát na talíři polít trochou jav. sirupu a oblizovala jsem se až za ušima, dokonce i maminka. A to jsem snědla 3/4! jenom ke snídani (také jsem dělala z poloviční dávky :) A do kulatého pekáčku, takže byla hodně vysoká) Byla výborná, brzy udělám znovu, jinak jsem ji dělala z mražených těšní a čerstvých švestek a neměla chybu, dokonce mi švestky chutnaly i více a mezi tgřešně se mi připletlo pár kuliček borůvek a ještě trochu rybízu a můžu doporučit i s borůvkami, ale s rybízem ještě lepší!! ale pak tedy dosladit víc :) Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, ono ta doba pečení nelze odhadnout.. Já to mam za padesát minut hotové a někdo to tam může mít přes hodinu a furt to plave... Chce to odzkoušet a příště buď snížit množství vody (ale dostatek, aby se krupice udělala) a nebo holt počítat s delší dobou pečení... :o
      A jinak 3/4? Dobrej výkon :D To vychází na téměř polovinu z původního receptu :D Ale tak hlavně že chutná! Rybíz určitě více dosladit, mě na tomhle dezertu nejvíc baví to, že je téměř bez práce :)

      Vymazat
  8. Toto je naprosta bomba!je to jednoduche a zdrave a chutna to vyborne.musim Vam rict ze me Vase recepty nadchly i kdyz nejsem Vegan ale kazdy tyden si neco vyberu a uvarim nebo upecu. Mama rada lehke recepty a tenhle je presne on a s tim liskooriskovym mlekem je to nejlepsi recept! Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Tohleto je má oblíbená letní rychlovka :) A jsem ráda, že chutná i neveganům, ono nikomu neuškodí zařadit více rostlinných surovin a pokud to chutná, tak je to ideální situace ;)

      Vymazat
  9. Bylo by možné něčím nahradit kokos? Nemáme ho rádi:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak někdo může nemít rád kokos? :D Možná mletými oříšky nebo mákem? Ale už to dostane specifickou chut, kokos je přeci jen neutrálnější...

      Vymazat
  10. Dobrý den, děkuji moc za recept, dělala jsem z třešní a pekla hodinu 20 minut, pořád jsem čekala, až se to
    oddělí od krajů a zezlátne, ale to bych asi čekala marně.Pekáček jsem nevymazala, tak asi proto? Okraje byly zlatavé.
    Manžel mi to skoro všechno snědl a dětem také chutnalo, ani nezbylo dceři na zítra do školy na sváču.
    Musím Vás moc pochválit, že máte veškeré jídlo tak nádherně vyladěné esteticky, to je radost se na to dívat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to možné, že za to mohlo nevymazání ;) Jestli to pečete tak dlouho, zkuste příště dát vody trochu méně ;)
      Vždycky, když se do toho pustí nějaký chlap, je to největší pochvala! Jsem ráda, že chutnalo a mrzí mě, že nezbylo dcerce do školy :/
      A děkuji za pochvalu, vždy to moc potěší :)

      Vymazat
  11. Mockrát děkuju za vynikající recept! Bublaninu jsem dělala s jahodami a borůvkami, povedla se na výbornou a chuťově to je prostě delikatesa. Chutnala i čtyřletému synovi, a to je co říct :-) Vzhledem k zásobám ovoce v mrazáku ji určitě nedělám naposledy.

    OdpovědětVymazat
  12. super recept, dělala jsem s meruňkama a bomba! jen to bylo dost vlhké, a to jsem nedala ani 3 hrnky vody...
    příště dám asi ještě míň... neměla jsem doma zrovna kukuřičnou krupici, tak jsem dala rýžovou, myslíte, že by to mohlo být i tím?
    pročítám váš blog a nestačím koukat jaké bezva recepty tady máte, nechám se zase někdy inspirovat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný, každý má rád jinou vlhkost a hlavně i každá krupice saje jinak, záleží, jak jemně je namletá... a jak píšete, rýžová se chová jinak, určitě saje méně než kukuřičná...
      A děkuju moc za milá slova :)

      Vymazat
  13. dělala jsem včera s jahodami :-) rychlé a výýýbornééé!!! :-) děkuji za skvělý recept

    OdpovědětVymazat
  14. Absolutně fantastické!!! Díky za skvělý recept.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)