sobota 27. července 2013

Zázvorová goji limonáda

Počasí posledních pár dnů připomíná spíše nějakou přímořskou destinaci, než Českou Republiku. Možná se opravdu mění klima a budeme si muset zvykat na vyšší teploty a více slunečního záření. Ze všech stran slyšíme, jak je důležité, dodržovat pitný režim. A proč nespojit nutné s užitečným a nepřipravit si osvěžující drink, který nám dodá energii a navíc zásobí tělo beta-karotenem, který je v těchto dnech tolik potřebný?

Na recept na goji limonádu jsem narazila na stránkách mynewroots, které mimochodem zbožňuji. Autorka Sarah Britton vystudovala celostní medicínu a je pro mě velkou inspirací. Její recepty jsou přesně takové, jaké se mi líbí - bez zbytečných polotovarů a jiných zpracovaných potravin. Navíc má krásné fotky a blog se velmi dobře čte. Pokud tedy vládnete angličtinou, vřele doporučuji :) Tak a dost chvály, budeme se věnovat limonádě.

Zázračná síla Goji
Goji jsou malé oranžovo červené plody Kustovnice čínské, které se řadí mezi nejzdravější ovoce na Zemi a jsou považovány za zdroj dlouhověkosti. Tradičně se tato superpotravina pěstovala v Číně, Mongolsku a v Tibetu. Zde byly využívány jako lék na onemocnění jako astma, alergie, chronické bolesti i rakovinu.
Plody Goji obsahují všech 18 amino kyselin, stejně jako velkou dávku beta-karotenů, vitamínů B1, B2, B6 a vitamínu E. Plody Goji také obsahují více železa než špenát a dalších 21 klíčových stopových prvků. Goji jsou velmi bohaté na jedinečné antioxidanty lutein a zeaxantin, které se řadí mezi nejdůležitější živiny pro zdravé oči a nervový systém. Obsažené polysacharidy také slibují zmírnění autoimunitních onemocnění jako jsou revmatoidní artritida, lupénka nebo Crohnova choroba.
Účinky Goji na krev a krvetvorbu hezky demonstruje následující video.

V limonádě se kromě Goji snoubí účinky zázvoru a citrónu, které posilují náš imunitní systém. Nebojte se přidat špetku soli, věřte, že jí v těchto teplých dnech budete potřebovat doplnit, protože potem se jí vyloučí mnohem více. Je to vlastně takový přírodní iontový nápoj :)

Zázvorová goji limonáda
(inspirace zde)

Suroviny:
6 polévkových lžic plodů Goji
1 litr vody
šťáva z 1 citrónu
kousek zázvoru (asi 1 x 1 cm)
špetka soli
dle chuti sirup z agáve

Postup:
  1. Plody Goji zalijte přibližně 300 ml vody a nechte minimálně 1 hodinu bobtnat.
  2. Nabobtnalé plody dejte i s máčecí vodou do mixéru, přidejte kousek zázvoru, šťávu z jednoho citrónu, dalších 700 ml vody a špetku soli. Mixujte na vysoké otáčky, dokud nebudou plody Goji dokonale rozmixované.
  3. Přeceďte přes sítko, dochuťte sirupem z agáve a můžete podávat.
P.S. Nebojte se zaimprovizovat a přidat ingredience, které máte rádi! Rybíz, brusinky, borůvky... Fantazii se meze nekladou. Já ráda přidávám dužinu z melounu, jak jste si mohli všimnout z fotek :)

Zdroje:



6 komentářů:

  1. Báječný nápad! Díky,to musím zkusit:-) Chválí a zdraví jasl :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuji za recept, doporucuji zkusit čaj z goji, ten ne super.

    OdpovědětVymazat
  3. Také děkuji za recept :-) . V létě dělám hodně domácí limonády a z goji jsem ji ještě nezkoušela :-) . Nějak mě nenapadlo, že by to mohlo jít :-) . Znám akorát sirup z goji , ten piju každý den už od podzimu, abych včas nastartovala svoji imunitu :-) .

    OdpovědětVymazat
  4. Zázvor mám rád, ale že bych z něj musel mít zrovna limonádu. To si myslím, že existují chutnější věci jako třeba QNT vitaminy a tak podobně. :) Ale jako zázvor mám rád třeba v jídle nebo v čaji. Užívám ho hlavně kvůli tomu, že je to opravdu vitaminová bomba. A navíc v obchodě stojí doslova pár korun. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zázvor je skvělý a zázvorová limonáda patří mezi moje nejoblíbenější nealkoholické nápoje. Prostě taková ta topovka, co si dáte v létě na zchlazení a v zimě na posílení imunity. A v kombinaci třeba s goji rostlinou, kterou jsem objevila relativně nedávno, to musí být fakt skvělá zdravá šleha, která odradí kdejakého bacila.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)