Fazolový guláš s hlívou ústřičnou
(4 porce)
Suroviny:
150 gramů fazolek adzuki v suchém stavu
200 gramů hlívy ústřičné
1 velká cibule
1 čajová lžička sladké papriky
1 čajová lžička uzené papriky
1/2 čajové lžičky mletého kmínu
1 čajová lžička tymiánu
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce majoránky
2 polévkové lžíce oleje
1 litr horké vody
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce hladké pohankové mouky
sójová omáčka Shoyu na dochucení
Postup:
200 gramů hlívy ústřičné
1 velká cibule
1 čajová lžička sladké papriky
1 čajová lžička uzené papriky
1/2 čajové lžičky mletého kmínu
1 čajová lžička tymiánu
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce majoránky
2 polévkové lžíce oleje
1 litr horké vody
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce hladké pohankové mouky
sójová omáčka Shoyu na dochucení
Postup:
- Fazole propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočené.
- Druhý den fazole propláchněte, zalijte vodou a uvařte do měkka.
- Ve druhém hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli.
- Přisypte sůl, tymián, kmín, sladkou papriku, uzenou papriku a promíchejte, aby se vše obalilo.
- Přidejte na proužky nakrájenou hlívu a promíchejte. Ještě minutu restujte.
- Podlejte asi litrem horké vody, zaklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut.
- Do hrnce přidejte uvařené zcezené fazole a v nějakém hrnečku nebo mističce si v malém množství studené vody rozmíchejte pohankovou mouku. Tuto směs lijte za stálého míchání do hrnce. Nechte provařit, dokud polévka nezhoustne - asi 2 minuty.
- Nakonec přidejte prolisovaný česnek, v ruce promnutou sušenou majoránku, dochuťte sójovou omáčkou Shoyu a můžete nalévat na talíře.
Aha, tak to jsem asi pěkně divná, protože po přečtení názvu "... s hlívou ústřičnou" se mi sliny sběhly hned :D A NAVÍC obsahuje fazole?! Ještě jsem ten guláš neochutnala, ale už teď ho mám nejradši :D Výborný nápad!
OdpovědětVymazatU nás doma nejsou houby moc in, tak možná jsem už ovlivněná tím. Kadopádně fotky se moc nepovedly, je to spíš účelový recept ;)
Vymazatúplně a naprosto souhlasím s artyčokem :-D
Vymazat:) to mě těší!
Vymazat...Díky za recept, určitě vyzkouším. V bedýnkách míváme hlívu co 14 dní a tak už nevím co s ní...díky díky...Martina
OdpovědětVymazatTak to bych už taky nevěděla co s ní :D U nás se houby moc netěší oblibě, takže recepty s ní bohužel přibývat moc nebudou :( Doufám, že bude gulášek chutnat!
VymazatI mě receptík zaujal na první pohled a dnes jsme si dali tento výborný gulášek k obědu a všichni jen mlaskali :) no, a protože manžel pochází ze slovenska, byla jsem už dříve zvyklá na trochu jiné guláše - s fazolkami, mrkvičkou, paprikou, rajčátky a petrželí.. takže jsem trochu propojila recepty a přidala do základu tohoto gulášku ještě oloupaná a nakrájená rájčátka a mrkev a na závěr s česnekem nať petrželky (u nás ve velkém) a byla to opravdu bomba... :) (opět!!) mockrát díky za nápad i za recept :)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda :) Já bych do guláše taky naházela spoustu zeleniny, ale zrovna jsem jí doma neměla :D Takže jsme měli takto na chudo... Ale s mrkvičkou a rajčátky to musela být lehůdka!!
VymazatUž se mi na něj sbíhají sliny. Jen co seženu ingredience se do gulášku pustím :-) Děkuji za úžasný recept :-)
OdpovědětVymazatAť se povede a chutná :)
VymazatDěkuji moc za tento super vege recept :) Já jsem nově na bio stravě a velice si to užívám. Dokonce jsem si už i vybrala jeden eshop , který je můj oblíbený a kupuji si tam prakticky všechno, co je bio. :-) Takže jestli se někdo chcete podívat, tak se určitě podívejte :-)
OdpovědětVymazat