středa 7. května 2014

Obědové inspirace vol. 2 - Fazolový guláš s hlívou ústřičnou

Přemýšlela jsem, jestli tento recept vůbec zveřejnit. Za prvé, takovýchto receptů je plný internet. A za druhé (to hlavně): na oko to není nic atraktivního a je mi jasné, že na základě fotky se nikomu na tento fazolový gulášek sliny nesběhnou. Ale chuťově je to první liga a potěšíte jím i pánskou populaci. Navíc se jedná o recept rychlý a levný, takže ho řadím do kategorie obědových inspirací.


Fazolový guláš s hlívou ústřičnou
(4 porce)

Suroviny:
150 gramů fazolek adzuki v suchém stavu
200 gramů hlívy ústřičné
1 velká cibule
1 čajová lžička sladké papriky
1 čajová lžička uzené papriky
1/2 čajové lžičky mletého kmínu
1 čajová lžička tymiánu
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce majoránky
2 polévkové lžíce oleje
1 litr horké vody
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce hladké pohankové mouky
sójová omáčka Shoyu na dochucení



Postup:


  1. Fazole propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočené.
  2. Druhý den fazole propláchněte, zalijte vodou a uvařte do měkka.
  3. Ve druhém hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli.
  4. Přisypte sůl, tymián, kmín, sladkou papriku, uzenou papriku a promíchejte, aby se vše obalilo.
  5. Přidejte na proužky nakrájenou hlívu a promíchejte. Ještě minutu restujte.
  6. Podlejte asi litrem horké vody, zaklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut.
  7. Do hrnce přidejte uvařené zcezené fazole a v nějakém hrnečku nebo mističce si v malém množství studené vody rozmíchejte pohankovou mouku. Tuto směs lijte za stálého míchání do hrnce. Nechte provařit, dokud polévka nezhoustne - asi 2 minuty.
  8. Nakonec přidejte prolisovaný česnek, v ruce promnutou sušenou majoránku, dochuťte sójovou omáčkou Shoyu a můžete nalévat na talíře.
K této polévce velmi doporučuji kvalitní, pokud možno domácí, kváskový chléb.


10 komentářů:

  1. Aha, tak to jsem asi pěkně divná, protože po přečtení názvu "... s hlívou ústřičnou" se mi sliny sběhly hned :D A NAVÍC obsahuje fazole?! Ještě jsem ten guláš neochutnala, ale už teď ho mám nejradši :D Výborný nápad!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás doma nejsou houby moc in, tak možná jsem už ovlivněná tím. Kadopádně fotky se moc nepovedly, je to spíš účelový recept ;)

      Vymazat
    2. úplně a naprosto souhlasím s artyčokem :-D

      Vymazat
  2. ...Díky za recept, určitě vyzkouším. V bedýnkách míváme hlívu co 14 dní a tak už nevím co s ní...díky díky...Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych už taky nevěděla co s ní :D U nás se houby moc netěší oblibě, takže recepty s ní bohužel přibývat moc nebudou :( Doufám, že bude gulášek chutnat!

      Vymazat
  3. I mě receptík zaujal na první pohled a dnes jsme si dali tento výborný gulášek k obědu a všichni jen mlaskali :) no, a protože manžel pochází ze slovenska, byla jsem už dříve zvyklá na trochu jiné guláše - s fazolkami, mrkvičkou, paprikou, rajčátky a petrželí.. takže jsem trochu propojila recepty a přidala do základu tohoto gulášku ještě oloupaná a nakrájená rájčátka a mrkev a na závěr s česnekem nať petrželky (u nás ve velkém) a byla to opravdu bomba... :) (opět!!) mockrát díky za nápad i za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Já bych do guláše taky naházela spoustu zeleniny, ale zrovna jsem jí doma neměla :D Takže jsme měli takto na chudo... Ale s mrkvičkou a rajčátky to musela být lehůdka!!

      Vymazat
  4. Už se mi na něj sbíhají sliny. Jen co seženu ingredience se do gulášku pustím :-) Děkuji za úžasný recept :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)