Tímto ospravedlňuji, proč se recept na tuto klasiku objevuje až nyní, ale kopřiv je stále dost, tak na co čekat? O kopřivě jsem psala více zde (to kdyby se někdo náhodou nudil :))
Místo kopřiv můžete samozřejmě použít listový špenát, sama jsem doma měla zbytky špenátu, které bylo nutno spotřebovat, tak jsem dělala půl na půl.
Kopřivová polévka
4 porce
Suroviny:
300 gramů červené loupané čočky v suchém stavu
3 - 4 střední mrkve
1/4 malého celeru
4 velké hrsti čerstvých kopřiv (listového špenátu)
1 cibule
1 polévková lžíce oleje
1 čajová lžička soli
3 stroužky česneku
1 polévková lžíce umeocta
sójová omáčka Shoyu na ochucení (cca 3 polévkové lžíce)
horká voda nebo zeleninový vývar
Postup:
- Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Kopřivy propláchněte, spařte horkou vodou, přeceďte a nakrájejte na menší kusy.
- V hrnci rozehřejte olej a orestujte na jemno nakrájenou cibulku. Po několika minutách přidejte sůl, tymián, mrkev, celer a ještě minutku opékejte. Přidejte nakrájené kopřivy, zalijte horkým vývarem nebo vodou, přidejte propláchnutou čočku a vařte asi 15 - 20 minut. Vše by mělo být ponořené, možná budete muset trochu vody přilít, protože čočka něco nasaje.
- Nakonec přidejte prolisovaný česnek a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Podle chuti dolaďte umeoctem a sójovou omáčkou.
To bylo reci, ze tu budou obedove inspirace jenom zridka a uz tu mame paty dil! Jen tak dal ;-)
OdpovědětVymazat:D Nojo, ale s létem to bude upadat :D už mam chuť jen na salátky :)
VymazatTo zní skvěle.. Někdy vyzkouším :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky