neděle 18. května 2014

Obědové inspirace vol. 4 - Cizrnové omelety

Zdárně pokračuji v experimentování s cizrnovou moukou. Docela jí, holce, přicházím na chuť. Už se těším, až jí vyzkouším i do nějakých sladkých i slaných pečených jídel. Zatím se držím u zdi a použila jsem ji při přípravě těchto báječných "omelet".

V teplejší dny stačí udělat nějaký zeleninový salát s kuskusem, k tomu omeletku a máme lehký a zdravý oběd hotový. Doporučuji nevynechávat krok namočení a odležení mouky. Kdybychom spěchali a neudělali tak, mouka nenasaje příliš vody, nenabobtná, palačinky se dělají hůře a po udělání jsou velmi suché. 
 

Cizrnové omelety
(4 - 6 omelet, dle velikosti)

Suroviny:
300 gramů cizrnové mouky
350 - 400 ml vody
1 čajová lžička černé soli (kala namak - info zde)
1/2 čajové lžičky kurkumy
jarní cibulka - asi dva stonky
vyloupaný hrášek - nemusí být
pepř

+ kokosový olej na pánev


Postup:

  1. Odměřené množství cizrnové mouky zalijte asi 350 ml vlažné vody, promíchejte a nechte pár hodin odstát. Jak jsem psala výše, nevynechávejte tento krok. Cizrnová mouka musí dobře nabobtnat, jinak budou omelety vysušené a budou se na pánvi špatně otáčet.
  2. Po několika hodinák přidejte odměřené kurkumu, černou sůl, pepř a dobře promíchejte. 
  3. Přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku , vyloupaný hrášek a znovu promíchejte.
  4. Podle konzistence těsta přidejte vodu - mělo by být spíše hutné. Já přidávala asi 50 ml vody.
  5. Pánev lehce vymažte kokosovým olejem, rozehřejte a tvořte omelety. (já pánev vymazávám pomocí papírového ubrousku, kterým naberu trošku oleje a rozetřu po pánvi)
  6. Na pánev vylejte naběračku těsta, rozprostřete pomocí lžíce a nechte, dokud nebude i povrch palačinky dokonale suchý.
  7. Stejně jako u rýžových palačinek: Obracečkou nadzvedněte okraje po celém obvodu, omeletu opatrným pohybem jakoby odlepte ode dna a poté zkuste otočit. Pokud to nepůjde, použijte trochu síly a vemte si na pomoc nějakou dřevěnou obracečku, která pánev nepoškrábe. Otočte a nechte opéct i z druhé strany.
  8. Omelety podávejte s nějakým dobrým salátkem. 
Osvědčilo se mi dělat omelety sice trochu déle, ale na menším teple (z 12 možných teplotních stupňů dělám na 7 max 8).




11 komentářů:

  1. Dobrý den,
    mohu se zeptat, kde sháníte tu mouku?
    Sice jsem ji objevila na webu, ale 1 kg je za cca 80 Kč a to fakt nedám, když vím, že klasická cizrna je levná :-).

    Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla tuto: http://eshop.provita.cz/mouka-cizrnova-nativni-hladka-500g-provita/d-71452/
      Vychází to finančně podobně jako cizrna, teda když počítám půl kilo pytlík kolem třiceti korun...
      Ono je to příjemná změna, jednou za čas, proč ne ;) Možná by šlo jen z odmočené cizrny, ale tuto variantu budu muset ozkoušet ;)

      Vymazat
  2. Výborně, konečně mi došlo, proč mi s moukou nešlo pracovat tak dobře jako dříve. Úplně jsem zapoměla na namočení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To namočení je tam celkem znát no..

      Vymazat
  3. Ty vypadají úžasně! Musím je vyzkoušet :))

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem zkoušela, moc fajn recept, ale vody jsem tam musela dát snad dvojnásobné množství, nebo ještě větší, jinak to absolutně nemělo použitelnou konzistenci. Čím to? Že bych tu mouku bobtnat moc dlouho?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, cizrnová mouka je celkem savá a pokud jste to nechala dejme tomu přes noc, tak si umím představit že vody bylo potřeba mnohem více. Pak také záleží na kvalitě mouky - jemněji mletá bude sát více...
      Ale evidentně jste si krásně poradila ;) Vždy je dobré řídit se vlastní intuicí a ono to vyjde :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)