Mimo to jsem se vydala na "lov" jedlých rostlinek, tak z toho na talíři vznikla barevně zajímavá kombinace. Nebojte se sbírat kytičky, které nám příroda nabízí. Lidé je konzumovali vždy, jejich divokost nám dává spousty energie a výživných látek. Navíc naprosto zadarmo a s bonusem dobrého pocitu z hezké procházky.
A ne, nevadí mi, že tu pampelišku možná před tím ožužlávala srnka. Když si představím, co všechno se dělá s kupovanou zeleninou od pěstování, přes cestu do obchodu, skladování, až po manipulaci v samotném krámě, je nějaké znečištění od zvířat jen slabým odvárkem. Všeho moc škodí, i té čistoty. Proto hurá na kytičky, imunitní systém vám bude nesmírně vděčný.
Tak co vy na to, je to ono? |
Pečená řepa s tymiánem
Suroviny:
4 střední červené řepy
1 palice česneku
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce hořčičných semínek
1 polévková lžíce sušeného tymiánu
5 polévkových lžic balzamikového octa
2 polévkové lžíce kokosového oleje
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
+ alobal
Postup:
- Řepu oloupejte a nakrájejte na větší kusy.
- Česek rozeberte na stroužky a oloupejte.
- Nakrájenou řepu smíchejte s celými stroužky česneku, solí, hořčičnými semínky, tymiánem, octem a pořádně promíchejte.
- Ustřihněte si větší kus alobalu a ten "vymažte" kokosovým olejem. Navrstvěte připravenou směs, přidejte zbylý olej a zabalte.
- Mě se balíček rozpadal, tak jsem musela zabalit ještě do jedné vrstvy alobalu.
- Balíček přeneste na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 45 minut.
- Po vyndání z trouby přidejte šťávu z citrónu a promíchejte.
Kytičky jsem zatím jíst nezkoušela, i když mě to láká. Mám totiž trochu obavy, čím to může být tady u nás ve městě postříkané. Copak počůrané od psů, to by až tak nevadilo (stejně se to před jídlem oplachuje), ale nejsem si jistá, jestli by sedmikrásky vyrostlé na sídlišti u silnice byly to pravé. Asi to bude chtít nějakou delší procházku :-) (a že těch příležitostí bude za chvilku s kočárkem dost, starší dítko zatím může ty kytičky trhat, to ji baví :-D )
OdpovědětVymazatPravda, na sídlišti asi ne :o Ale dá se to spojit s hezkou procházkou do přírody ;) Pampelišky a sedmikrásky jsou dobré, ta bouřka je zvláštně hořká... Ale jako dekorace působí nádherně :)
VymazatTaky hrozně ráda sbírám kytky a dávám je do limonád a salátů:) je super, když se člověk víc porozhlédne kolem sebe..a s tím porovnáním se zeleninou máš naprostou pravdu, bohužel ani já si nedělám iluze o tom, jak zeleninu převáží a manipulují s ní..
OdpovědětVymazatTAk super, alespoň nejsem jedinej blázen, co jí kytky :D
VymazatMůžu se zeptat? Na fotkách vidím taky cizrnu? V receptu jsem ji ale nenašla...:) Přidala jste ji tam až po upečení? Díky
OdpovědětVymazatJojo, dělám si pečenou cizrnu do zásoby a pak jí sypu na saláty atd... Recept přidám, mam to nafocené, jen to musím zpracovat ;)
VymazatŘepa v tomto podání je skvělá, dvouletý syn se jí mohl ujíst a to poslední dobou říká na všechnu zeleninu "ble". bezva recept! bětka
OdpovědětVymazatJé, to jsem ráda že Vám i synkovi chutnalo :)
Vymazat