Možná i proto, že kokosové mléko kupuji tak jednou za dva měsíce, je pro nás tato kaše spíše sváteční záležitostí. O to více se na ní ale těším a je pravdou, že ne jednou jsem už otevřela kokosové mléko právě kvůli ní.
Rýžová kaše s kokosovým mlékem a zkaramelizovanou hruškou
(2 porce)
Suroviny:
180 gramů mléčné rýže (např. Alnatura)
30 - 40 gramů rozinek
1/2 čajové lžičky soli
600 ml vody
4 polévkové lžíce kokosového mléka (já měla Alnatura)
1 polévková lžíce kokosového oleje
2 hrušky
+ přes noc namočené vlašské hořechy a mandle na posypání (celkem asi 30 gramů)
+ datlový sirup na ozdobu (nemusí být)
30 - 40 gramů rozinek
1/2 čajové lžičky soli
600 ml vody
4 polévkové lžíce kokosového mléka (já měla Alnatura)
1 polévková lžíce kokosového oleje
2 hrušky
+ přes noc namočené vlašské hořechy a mandle na posypání (celkem asi 30 gramů)
+ datlový sirup na ozdobu (nemusí být)
Postup:
- Večer propláchněte rýži, zalijte vodou a nechte přes noc namočené. Ořechy a mandle zalijte vodou a nechte také odmočit do rána.
- Ráno rýži propláchněte, zalijte 600 ml vody, přidejte rozinky, sůl a vařte, dokud nebude rýže měkká (soli stačí přidat jen špetka, ale já mám ráda slano-sladkou kombinaci).
- Mezitím si omyjte a nakrájejte hrušku na podélné silnější plátky.
- Na pánvi rozehřejte kokosový olej, poklaďte plátky hrušky a restujte dozlatova nejdřív z jedné strany a poté z druhé strany.
- Když je rýže měkká, přidejte kokosové mléko a ještě minutku nechte na teple dojít.
- Kaši nandejte na talíř, přidejte zkaramelizovanou hrušku, posypte ořechy, mandlemi a popřípadě ozdobte (oslaďte) datlovým sirupem. Ten je zde jen kvůli fotce, chuťově není potřeba ;)
To vypadá nádherně!:)
OdpovědětVymazatDíky ;)
VymazatNamáčet ryži asi není nutnost, že?
OdpovědětVymazatNutnost to určitě není ;) Ale vaří se pak mnohem kratší dobu. Jen je třeba navýšit množství vody, ve které se bude vařit, namočená rýže už nějakou vodu "nacucla" ;)
Vymazatv čem je "mléčná" rýže jiná než "obyč"? resp. dají se vzájemně nahradit, případně co přidat k té obyč, abych ji mohla do receptu použít (pokud tato alternativa vůbec přichází v úvahu). díky!
OdpovědětVymazatmléčná rýže je loupaná kulatozrnná rýže, která obsahuje hodně škrobů a snadno se rozvaří na kaši.. Nahradila bych jí klasickou rýží, která lze dobře rozvařit - s celozrnnou to nejde :(
VymazatJedli jsme dnes ráno, je výborná!
OdpovědětVymazatAndrea
Díky! Taky si budeme muset dát opáčko :)
VymazatPříště chci zkusit tuhle mňaminu, vypadá to neskutečně <3 Sice hruštičky nemám, ale 100% bodnou i domácí sladká jablíčka, chybí mi jen kokosový olej, ten přece jen kvůli ceně nekupuji, ale snad nezkazím nic ani olivovým - jinak kokosové mléko mám :)
OdpovědětVymazatJablka, hrušky, všechno se hodí ;)
VymazatJinak do kokosáku někdy zainvestuj (třeba Alnatura od DM je menší balení) na sladká jídla je senzační a tomu ovoci to dá úplně nový rozměr... Fakt, není lepší vůně, než když se na pánvi zahřívá kokosový olej <3
Moc jsem jí nevěřila, ale je luxusní.... diky za recept! :)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda :)
Vymazat