pátek 9. května 2014

Rýžová kaše s kokosovým mlékem a zkaramelizovanou hruškou

Když dělám kaši k snídani, jde většinou o improvizaci. Prostě tam házím, na co mám chuť. Přiznávám, ne vždy chuťové pohárky jásají, ale když se kašička povede, vryju si jí do paměti a opakuji, dokud se nám neomrzí. A rýžová kaše s kokosovým mlékem je jedna z těch, kterým předpovídám dlouhou budoucnost.

Možná i proto, že kokosové mléko kupuji tak jednou za dva měsíce, je pro nás tato kaše spíše sváteční záležitostí. O to více se na ní ale těším a je pravdou, že ne jednou jsem už otevřela kokosové mléko právě kvůli ní. 


Rýžová kaše s kokosovým mlékem a zkaramelizovanou hruškou
(2 porce)

Suroviny:
180 gramů mléčné rýže (např. Alnatura)
30 - 40 gramů rozinek
1/2 čajové lžičky soli
600 ml vody
4 polévkové lžíce kokosového mléka (já měla Alnatura)
1 polévková lžíce kokosového oleje
2 hrušky

+ přes noc namočené vlašské hořechy a mandle na posypání (celkem asi 30 gramů)
+ datlový sirup na ozdobu (nemusí být)



Postup:


  1. Večer propláchněte rýži, zalijte vodou a nechte přes noc namočené. Ořechy a mandle zalijte vodou a nechte také odmočit do rána.
  2. Ráno rýži propláchněte, zalijte 600 ml vody, přidejte rozinky, sůl a vařte, dokud nebude rýže měkká (soli stačí přidat jen špetka, ale já mám ráda slano-sladkou kombinaci).
  3. Mezitím si omyjte a nakrájejte hrušku na podélné silnější plátky.
  4. Na pánvi rozehřejte kokosový olej, poklaďte plátky hrušky a restujte dozlatova nejdřív z jedné strany a poté z druhé strany.
  5. Když je rýže měkká, přidejte kokosové mléko a ještě minutku nechte na teple dojít.
  6. Kaši nandejte na talíř, přidejte zkaramelizovanou hrušku, posypte ořechy, mandlemi a popřípadě ozdobte (oslaďte) datlovým sirupem. Ten je zde jen kvůli fotce, chuťově není potřeba ;) 

12 komentářů:

  1. Namáčet ryži asi není nutnost, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nutnost to určitě není ;) Ale vaří se pak mnohem kratší dobu. Jen je třeba navýšit množství vody, ve které se bude vařit, namočená rýže už nějakou vodu "nacucla" ;)

      Vymazat
  2. v čem je "mléčná" rýže jiná než "obyč"? resp. dají se vzájemně nahradit, případně co přidat k té obyč, abych ji mohla do receptu použít (pokud tato alternativa vůbec přichází v úvahu). díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mléčná rýže je loupaná kulatozrnná rýže, která obsahuje hodně škrobů a snadno se rozvaří na kaši.. Nahradila bych jí klasickou rýží, která lze dobře rozvařit - s celozrnnou to nejde :(

      Vymazat
  3. Jedli jsme dnes ráno, je výborná!
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Příště chci zkusit tuhle mňaminu, vypadá to neskutečně <3 Sice hruštičky nemám, ale 100% bodnou i domácí sladká jablíčka, chybí mi jen kokosový olej, ten přece jen kvůli ceně nekupuji, ale snad nezkazím nic ani olivovým - jinak kokosové mléko mám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jablka, hrušky, všechno se hodí ;)
      Jinak do kokosáku někdy zainvestuj (třeba Alnatura od DM je menší balení) na sladká jídla je senzační a tomu ovoci to dá úplně nový rozměr... Fakt, není lepší vůně, než když se na pánvi zahřívá kokosový olej <3

      Vymazat
  5. Moc jsem jí nevěřila, ale je luxusní.... diky za recept! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)