pondělí 26. května 2014

Pečená řepa s tymiánem

Protože se nám blíží léto a čas salátů a lehkých jídel, dostalo se na řadu zpracování posledních zbytků červené řepy. Řepa už bohužel není po dlouhé zimě tak chutná za syrova, jak jí mám v oblibě, proto jsem tentokrát zvolila úpravu pečením.

Mimo to jsem se vydala na "lov" jedlých rostlinek, tak z toho na talíři vznikla barevně zajímavá kombinace. Nebojte se sbírat kytičky, které nám příroda nabízí. Lidé je konzumovali vždy, jejich divokost nám dává spousty energie a výživných látek. Navíc naprosto zadarmo a s bonusem dobrého pocitu z hezké procházky.

A ne, nevadí mi, že tu pampelišku možná před tím ožužlávala srnka. Když si představím, co všechno se dělá s kupovanou zeleninou od pěstování, přes cestu do obchodu, skladování,  až po manipulaci v samotném krámě, je nějaké znečištění od zvířat jen slabým odvárkem. Všeho moc škodí, i té čistoty. Proto hurá na kytičky, imunitní systém vám bude nesmírně vděčný.
Tak co vy na to, je to ono?

Jídlo bylo díky kytičkám úžasně fotogenické, tak se omlouvám za tu nálož fotek :o



 



Pečená řepa s tymiánem


Suroviny:

4 střední červené řepy
1 palice česneku
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce hořčičných semínek
1 polévková lžíce sušeného tymiánu
5 polévkových lžic balzamikového octa
2 polévkové lžíce kokosového oleje
2 polévkové lžíce citrónové šťávy

+ alobal


Postup:
  1. Řepu oloupejte a nakrájejte na větší kusy.
  2. Česek rozeberte na stroužky a oloupejte.
  3. Nakrájenou řepu smíchejte s celými stroužky česneku, solí, hořčičnými semínky, tymiánem, octem a pořádně promíchejte.
  4. Ustřihněte si větší kus alobalu a ten "vymažte" kokosovým olejem. Navrstvěte připravenou směs, přidejte zbylý olej a zabalte.
  5. Mě se balíček rozpadal, tak jsem musela zabalit ještě do jedné vrstvy alobalu.
  6. Balíček přeneste na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 45 minut.
  7. Po vyndání z trouby přidejte šťávu z citrónu a promíchejte.
Řepu podávejte jako přílohu třeba k nějakému nákypu nebo placičkám. Moc dobrá je i jako lehká večeře, jen smíchaná s pampeliškovými listy (rukolou) a posypaná opraženými vlašskými ořechy.

8 komentářů:

  1. Kytičky jsem zatím jíst nezkoušela, i když mě to láká. Mám totiž trochu obavy, čím to může být tady u nás ve městě postříkané. Copak počůrané od psů, to by až tak nevadilo (stejně se to před jídlem oplachuje), ale nejsem si jistá, jestli by sedmikrásky vyrostlé na sídlišti u silnice byly to pravé. Asi to bude chtít nějakou delší procházku :-) (a že těch příležitostí bude za chvilku s kočárkem dost, starší dítko zatím může ty kytičky trhat, to ji baví :-D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, na sídlišti asi ne :o Ale dá se to spojit s hezkou procházkou do přírody ;) Pampelišky a sedmikrásky jsou dobré, ta bouřka je zvláštně hořká... Ale jako dekorace působí nádherně :)

      Vymazat
  2. Taky hrozně ráda sbírám kytky a dávám je do limonád a salátů:) je super, když se člověk víc porozhlédne kolem sebe..a s tím porovnáním se zeleninou máš naprostou pravdu, bohužel ani já si nedělám iluze o tom, jak zeleninu převáží a manipulují s ní..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TAk super, alespoň nejsem jedinej blázen, co jí kytky :D

      Vymazat
  3. Můžu se zeptat? Na fotkách vidím taky cizrnu? V receptu jsem ji ale nenašla...:) Přidala jste ji tam až po upečení? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, dělám si pečenou cizrnu do zásoby a pak jí sypu na saláty atd... Recept přidám, mam to nafocené, jen to musím zpracovat ;)

      Vymazat
  4. Řepa v tomto podání je skvělá, dvouletý syn se jí mohl ujíst a to poslední dobou říká na všechnu zeleninu "ble". bezva recept! bětka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)