pondělí 29. července 2013

Cuketové tagliatelle s hráškovým pestem

Cuketová sezóna je v plném proudu. Máte už dost tradičních receptů a chcete zkusit něco nového? Co takhle nahlídnout pod vitariánskou pokličku a udělat si obídek zcela raw? V parných dnech úplně ideální, nemyslíte?

Pro ty z vás, kteří by náhodou nevěděli co raw strava obnáší - jedná se vlastně o tepelně neupravené potraviny. Vitariáni k životu potřebují pouze výkonný mixér, šetrnou sušičku na ovoce, která by neměla přesáhnout nějakých 42 °C a popřípadě kvalitní šnekový odšťavňovač. Co se týče chutí, vitariánská strava vůbec není chudá nebo mdlá. Naopak. Naučíte se vychutnat si každé sousto a objevovat jednoduchost chutí. Avšak platí, že suroviny musí být kvalitní, protože zde se nekvalita opravdu za nic neschová.

Já osobně na vitariánech obdivuji, že dokáží jíst celý rok studenou stravu. Nedokážu si představit, že si v mínus dvacetistupňových mrazech pochutnám na studené polévce nebo koktejlu. Ale jsem pro občasné zařazení do jídelníčku. Hlavně v parných dnech je vitariánská strava pro tělo velmi vhodná. Navíc se člověk pěkně pročistí. Co ale může znamenat nepříjemnosti, je přílišné nadýmání. Přeci jenom, když nejsme zvyklí na takové množství syrové stravy, živé enzymy a vláknina dokáží ve střevech způsobit pěkný zmatek. Takže všechno pěkně rozkousat a pomaloučku, polehoučku :)
Cuketové špagety jsou ve vitariánských kruzích docela profláknutá pochoutka, ale byla jsem líná krájet cuketu na tenounké špagety, proto jsem to přejmenovala na tagliatelle. Jinak existují dokonce i přístroje na výrobu cuketových špaget (v Čechách nazýváme spiralizér), nebo můžete použít speciální škrabku, kterou "naškrábete" zeleninu na nudličky.
Ale jde jen o efekt, chuť zůstává stejná :)

Hrášek - chudý příbuzný
Obyčejně nepřemýšlíme o hrášku jako o nějaké zázračně zdravé potravině. Prostě hrášek. Je dobrý, nasládlý, děti ho rádi zobou. Hrášek je ale trošku podceňován a nad jeho účinky se málokdo zamýšlí.
Hrášek je velmi bohatý na vitamín C - 100 gramů hrášku obsahuje až 40 mg vitamínu C! Což je asi 67% doporučené denní dávky. Dále v něm můžeme najít nemalé množství vitamínu K, který má vliv na správné srážení krve a hraje klíčovou roli v tvorbě a obnově kostí.
Ve srovnání s fazolemi je hrášek poměrně nízkokalorický. Navíc stejně jako ostatní luštěniny, je i hrášek zdrojem kvalitních bílkovin a rozpustné i nerozpustné vlákniny.

Mimo to hrášek obsahuje důležité vitamíny řady B, jakými jsou kyselina pantothenová, niacin, thiamin a pyridoxin a je zdrojem vápníků, železa, zinku i manganu!

Je ještě někdo na pochybách, že je hrášek zázračná potravina?



Cuketové tagliatelle s hráškovým pestem

Suroviny:

Cuketové tagliatelle:
2 cukety
šťáva z 1/2 citrónu
1/2 čajové lžičky soli
pepř

Hráškové pesto:
1 hrnek oloupaného hrášku + 1/2 hrnku navíc
2 hrsti lístků čerstvé bazalky
150 ml vody
4 polévkové lžíce za studena lisovaného olivového oleje
5 stroužků česneku
šťáva z 1/2 citrónu
1/2 čajové lžičky soli
pepř
 
Postup:
  1. Nejdříve si připravte tagliatelle. Oloupejte cuketu a škrabkou krájejte tenké plátky, dokud se nedostanete k semínkům. V ruce by vám měl zbýt takový oloupaný cuketový jádřinec.
  2. Dejte si vždy více cuketových plátků na sebe a krájejte podélně, abyste dostali dlouhé nudle. Všechny nudle dejte do velké mísy.
  3. Do nudlí přidejte 1/2 čajové lžičky soli, šťávu z 1/2 citrónu a trochu pepře. Rukama promíchejte a zlehka promačkejte. Dejte i s mísou do lednice a nechte chvíli uležet.
  4. Do mixéru dejte 1 hrnek hrášku, omytou čerstvou bazalku, vodu, olej, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Je možné přidat trochu více oleje, česneku, soli nebo pepře, to podle chuťových preferencí každého.
  5. Nudle vyndejte z lednice a pořádně z nich vymačkejte vodu, kterou pustily. Přidejte pesto a zbylého půl hrnku oloupaného hrášku a promíchejte.
Můžete podávat ozdobené lístečkem čerstvé bazalky nebo třeba posypané vlašskými ořechy :)

Zdroj:
http://www.nutrition-and-you.com/green-peas.html

6 komentářů:

  1. Tohle byl snad prvni recept, ktery jsem od vas vyzkousela. Ted jsem si dala presne po roce opacko a musim jako vzdy pochvalit :) A to ve mne oznaceni raw v posledni dobe vzbuzuje alergii :). V prazskych veg restauracich a na farmarskych trzich se ted tesi oblibe RAW gazpacho. Mozna to ale je jen snaha o ujisteni, ze polevka neobsahuje chleb ci majonezu ci sparena rajcata :). Kazdopadne jsem tento lahodny a jednoduchy pokrm obohatila naklicenym mungem a cockou a je z toho skvela a syta vecere. Diky!

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za důvěru i přes RAW alergii ;) Ono je tento směr teď docela v módě, tak možná to všude píšou, i když gazpacho je vždy RAW :D
      A s naklíčeným mungem to muselo být super! Mně mrzí, že mi v teple ty klíčky moc nejdou, a to jsem velký nadšenec klíčení! Ale prostě klíčky nemám dobré, nejsou vůbec křehké.. Takže budu klíčit zase na podzim ;)

      Vymazat
  2. Neni zac :) Po fenomenu RAW gazpacho uz jen cekam na oznaceni RAW jablka a cukety :) Nebudu lhat, klicky jsou koupene, ale prekvapive dobre (jednou za cas:). Take ted neklicim, naposledy cizrnu a ta docela sla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahá, ale ani bych se nedivila, až jednou budou nabízet RAW okurky :D
      Já to beru i tak, že přes léto jíme více syrového ovoce a zeleniny, tak ty enzymy z klíčků nepotřebujeme :)

      Vymazat
  3. Poraďte jaký odšťavňovač jste použili, jaký máte? Který používáte? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bohužel šneka nemám :( Jen jsem to psala jako všeobecné informace... Třeba se jednou dočkám ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)