středa 10. července 2013

Falešný parmezán

Dlouho jsem přemýšlela, co napsat jako první post na blog... Představovačku? To nikdo číst nebude. Recept? Ale jaký, abych nikoho neodradila... Proto jsem zvolila falešný parmezán. Žádné kulinářské orgie, jen hodit do mixéru a hotovo. Strhneme tu náplast rychle a bezbolestně :)

Určitě to znáte, uděláte si nějaké jídlo - ať už špagety nebo rizoto, které je sice dobré, ale něco tomu chybí. Něco smradlavého... Za dob dávno sýrových by to šlo vyřešit několika hoblinkama parmezánu, ale co teď? A právě tato posypka připomíná mnou dříve milovaný sýr. )

Sezame, otevři se!
Fráze, pomocí které se ve známé pohádce pokoušel Alibaba otevřít skálu plnou pokladů. Kde je toto zaklínadlo zakořeněno? Když jsou totiž sezamové lusky zralé, otevřou se a odhalí nám poklad ve formě malých semínek, která v sobě ukrývají nesmírné bohatství. 

Sezamová semínka jsou vynikajícím zdrojem vápníku, a proto jsou vhodné pro lidi trpící osteoporózou. V souvislosti s vápníkem se vede hodně polemik, protože je podstatný rozdíl mezi obsahem vápníku v neloupaném a v loupaném sezamu. U neloupaného sezamu obsahuje jedna lžíce semínek asi 88 miligramů vápníku, kdežto u loupaného sezamu obsahuje jedna lžíce 37 miligramů (o 60% méně).
Ačkoli slupky poskytují dodatečných 51 miligramů vápníku na lžíci semínek, vápník, který se nachází ve slupkách, se vyskytuje hlavně ve fomě kalcium-oxalátu. Tato forma vápníku je odlišná od té, která se nachází uvnitř semínek a je hůře vstřebatelná. To znamená, že i když člověk přijme více vápníku z neloupaných semínek, je otázka, kolik vápníku bude skutečně využito. Bude to určitě méně než oněch dodatečných 51 miligramů, které se nacházejí ve slupce. Ale jako u všech semínek, neloupaná varianta je vždy lepší, protože slupky obsahují vlákninu a je to takový kartáč na střeva.

Sezamová semínka jsou dále dobrým zdrojem manganu, mědi, hořčíku, železa, fosforu, vitamínu B1, zinku a vlákniny. Kromě toho obsahují dvě unikátní látky: sezamin a sezamolin. Obě tyto látky patří do skupiny prospěšné vlákniny, zvané lignany, které mají vliv na snížení cholesterolu a předchází vysokému krevnímu tlaku. Sezamin navíc chrání játra před oxidačními vlivy.
Pokud tedy nemáme na sezamová semínka alergii, určitě je vhodné je co nejčastěji do našeho jídelníčku zařazovat.


Lahůdkové droždí
Pozor, nejedná se o klasické droždí. Toto droždí je ve formě vloček a kvůli tomu, že je deaktivované, není určené ke kynutí, ale pouze k dochucování. Obsahuje vitamíny skupiny B a mnohé příjemně potěší, že obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, a ne zrovna málo - 41 gramů bílkovin ve 100 gramech výrobku s minimálním obsahem tuku. No, kam se hrabe sója...
Určitě ho zkuste, je to láska na první ochutnání. A nebo ho raději nezkoušejte, protože pak ho budete chtít propašovat úplně do každého jídla :) 


Falešný parmezán 

Suroviny: 
1 hrnek neloupaných sezamových semínek 
3/4 hrnku lahůdkového droždí
3/4 čajové lžičky soli


Postup:
Roztopte pánev a nechte na ní zahřát sůl, asi 5 minut. Horkou sůl dejte stranou do misky a nasucho opražte sezam. Nechte lehce vychladnout a vhoďte i se solí do mixéru. Až bude směs promixovaná, přidejte lahůdkové droždí a ještě jednou promixujte. Stejně dobře budou fungovat i kešu ořechy, ale přiznám se, že jsem to ještě nezkoušela. Přeci jenom kvůli nutričním hodnotám upřednostňuji sezam :)
Skladujte v uzavřené skleničce v lednici.


Zdroje:

4 komentáře:

  1. Jakou značku lahůdkového droždí kupujete? Už dlouho po něm pokukuju, ale bevím pořádně, co shánět. Děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je to značka Country Life ;) Ale i ostatní značky budou mít podobné ;)

      Vymazat
  2. Dobrý tip, určitě vyzkouším. Akorát nevím kde lze koupit lahůdkové droždí. A do jakých druhů jídel ho ještě mohu používat? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lahůdkové droždí by měli mít v každé zdravé výživě ;)
      Lze použít všude, na dochucení, na různé "sýrové" omáčky, já bych ho cpala snad do každého jídla ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)