pátek 12. července 2013

Květákový mozeček

Když se řekne květák, vybavím si nevábně vypadající polévku překořeněnou muškátovým oříškem. Brr. A tyto vzpomínky je velmi těžké překonat. Do každého použití květáku se musím doslova dokopat. Ale když vám někdo přinese květák ze své zahrádky, je téměř povinnost alespoň se pokusit připravit z něj chutné jídlo.
Pomineme-li fádní obalovaný květák, je druhým květákovým klišé mozeček. A právě toto jídlo jsem se pokusila přetransformovat do zdravější podoby.

Jáhly
Jáhly jsou malinké žluté kuličky, které vznikají loupáním prosa. Jako jedna z mála obilovin má zásaditý charakter a navíc je přirozeně bezlepková. Jáhly jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vápník, železo, draslík, fosfor,  hořčík i zinek. Nenápadná superpotravina, že? Nutno však podotknout, že jáhly obsahují větší množství nenasycených mastných kyselin a proto mají při delším skladování sklony k oxidaci. Zoxidovaná vrstva může být příčinou hořkosti a je tedy dobré jáhly před vařením několikrát spařit horkou vodou. A je po hořkosti. U kvalitních bio jáhel stačí pouze párkrát propláchnout vodou studenou.
Jáhly mají své místo v tradiční české kuchyni. Určitě si vzpomenete, jak vám babičky vyprávěly, že jedly jáhelnou kaši, placky, škubánky nebo výborný sladký jáhelník.

Kala namak neboli černá sůl
Je to asi rok, co jsem na tuto sůl narazila ve zdravé výživě. Samozřejmě jsem si jí musela koupit, přestože jsem neměla nejmenší tušení k čemu je dobrá... Doma jsem jí ochutnala a to bylo překvapení. Vajíčka. Tu chuť jsem už dlouho neznala. Hned jsem si představovala, jak udělám alá vaječný salát z tofu, pomazánku a spousty dalších jídel. Jedná se vlastně o sopečnou sůl, která se získává na území Indie a Pákistánu. Barva není až tak úplně černá, jako spíše tmavě růžová.  Podle ajurvédské medicíny má dobré účinky na trávení - pomáhá při plynatosti i pálení žáhy. Vysokotlakaři ocení, že neobsahuje tolik sodíku a co ocení všichni - obsahuje velké množství železa.


Květákový mozeček
 
Suroviny:
1 hrnek jáhel
1 květák
1 svazek lahůdkové cibulky
2 polévkové lžíce oleje
1/4 čajové lžičky kurkumy
černá sůl Kala namak
pepř

Postup:
  1. Květák rozeberte na růžičky a řádně propláchněte. Do hrnce dejte polévkovou lžíci soli, zalijte studenou vodou a přidejte květák. Takto nechte asi 10 minut odstát. Ptáte se proč? V růžičkách květáku je spousta zákoutí, která poskytují úkryt nejrůznějším potvůrkám. A právě odležení květáku v osolené vodě by mělo tyto nežádoucí insekty odstranit.
  2. Mezitím jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti (viz výše). Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte dvěma hrnky vody, trošku osolte solí kala namak a vařte, dokud se všechna voda do jáhel nevsákne.
  3. Odstátý květák znovu propláchněte, dejte do hrnce s vroucí vodou, lehce osolte a nechte vařit asi 10 minut. Důležité je vařit květák bez pokličky, aby mohly uniknout všechny čpavé látky. Takže šetřílci si na své nepříjdou, hihi.
  4. Po uvaření květák slijte a vidličkou rozmačkejte.
  5. Nakrájejte si lahůdkovou cibulku. Na větší pánvi (nebo v hrnci) rozehřejte olej a nechte cibulku pár minut restovat. Přidejte asi 1/4 čajové lžičky kurkumy (ať to má žluťoučkou barvu) a trošku pepře. Přidejte rozmačkaný květák a uvařené jáhly, promíchejte a nechte společně pár minut prohřívat, aby se chutě propojily. Pokud se vám bude směs zdát příliš suchá, jednoduše přilijte trochu horké vody. Dle chuti přidejte sůl kala namak a případně ještě dopepřete.
  6. Květákový mozeček je moc dobrý s čerstvou nebo kvašenou zeleninkou a pokud ho posypete opraženými semínky, zlepšíte chuť i nutriční hodnoty výsledného pokrmu :) A to se vyplatí!

Zdroje:

18 komentářů:

  1. Také jsem jáhly spařovala, ale pak jsem si přečetla, že tím přicházejí o prospěšné látky. Od té doby je jen 2 - 3x propláchnu studenou vodou (pořádně promnu rukama), a to jak bio jáhly, tak i obyčejné z hypru, a nikdy jsem je hořké neměla.
    Jinak obdivuju tvoje stránky, jsou bezva. Jsem zaměřená spíše na vařenou MB stravu, ale i tak zde najdu hodně inspirace. :)
    Berenika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je také jen řádně propláchnu a nechám přes noc namočené :) Hořkost necítím.. To spařování píšu, protože je to zaručený způsob, že budou jáhly chutné :)
      Děkuju za pochvalu, já se inspiruji jak v MB tak v živé stravě. A živé recepty lidi zajímají více, tak je publikuju a své obědové šlichtičky si nechávám pro sebe :) Jedinou škatulku, kterou mám je, že nekonzumuji živočišné a průmyslově zpracované potraviny. Jinak si beru z každého směru něco, z MB třeba kvašenou a čerstvou zeleninu ke každému jídlu, ale MB považuji spíše za léčebnou stravu (kor českou MB stravu, ta je hodně striktní, všude jinde jsou benevolentější i když jsou ze stejného pásu jako my). V zimě konzumuji více dle MB, v létě se naopak kloním k RAW stravě. Zkrátka tak nějak proplouvám ;)

      Vymazat
    2. V čem je česká MB striktnější než jinde? Nemohla bys na to téma někdy napsat článek? To by mě docela zajímalo. Díky :)

      Vymazat
    3. No zdá se mi, že když mrknu na MB recepty třeba v Anglii nebo na to, co vaří hvězdy MB kruhů jako Jamie Trevena nebo Eric Lechasseur, tak tam klidně používají suroviny jako avokádo, kešu ořechy (pravda ne často, ale nestaví se zásadně proti), přestože jsou z jiného podnebného pásma... a celkově jsou ty jejich recepty mnohem zajímavější a pestřejší. Dokonce už jsem u nich viděla i RAW recepty ;) Česká MB jako taková je hodně striktní a omezující, až bych řekla, že lidé se můžou z těch všech pravidel stresovat natolik, že nemají z jídla radost a požitek... Ale tím tento směr neodsuzuji, naopak, pokud má někdo zdravotní problémy, tak je to nejlepší a hlavně prověřená cesta, jak z nich ven ;)

      Vymazat
  2. Na tento recept sa mi neda prejst z hlavnej ponuky, ide to len cez archiv nalavo. ... len tak pre info ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, on mě blogger trochu zlobí a dělá si co chce... Zkusím to opravit až budu doma na kompu ;)

      Vymazat
  3. Právě jsem uvařila! Super, konečně květák na nějaký dobrý způsob. Obalovaný mi sice chutná, ale ta práce mi za to fakt nestojí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkala jsem si, že je toho hroznej kotel, ale už jsem měla dva talíře!! :))

      Vymazat
    2. Tak snad chutná :) Je to rychlovka a navíc oproti smaženému květáku o moc zdravější ;)

      Vymazat
  4. Dobrý, ale bylo ho hodně a už se pak přejed...zachránila to pak ta kvašená a čerstvá zelenina jako ozvláštnění.
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes jsem pekla jak pohankový perník s malými obměnami (ještě nevím, ale doufám, že to vyšlo....) tak k obědu květáček. Dělám vše podle oka, takže 1střední skvěták, jáhel tak akorát-prostě jsem jen odebrala z vedle uvařených jáhel a smíchala :) Do toho ještě cibulku, na jemno nastrouhanou mrkev, navrch nasekanou petrželku a slunečnicová semínka. Snědly jsme to s 6-ti letou dcerou všechno! Jak jednoduchý LUXUS... Julijana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak co perník, už víte, zda vyšel?
      Jasný, rychlovky jsou nejlepší od oka, ale evidentně jste si pochutnaly, to jsem moc ráda :)

      Vymazat
    2. Popis perníku u perníku, napovím............. 1* :) Julijana

      Vymazat
  6. Recepty, které jsem zkoušela, se mi zdají skvělé. U tohoto byl muž celkem spokojený (šak květák) :-), ale mě to přišlo plané. Mám asi nějaké divné období, všechno se mi zdá buď málo slané, nebo málo okořeněné... (To není kritika receptu, jen takový můj soukromý povzdech, ke kterému jsem využila právě tento "kanál") :-) :-) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to jako kritiku neberu, myslím, že každý má období, kdy mu něco sedí méně a něco více :) Můžete zkusit přidat více koření a nebo třeba lahůdkové droždí tomu také dodá šmrnc ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)