úterý 30. července 2013

Minivdolky s borůvkovo-kokosovým krémem

Loni touhle dobou už jsem měla zavařených pěkných pár skleniček borůvkové marmelády a bezpočet napečených borůvkových dezertů. A letos? Konec července a já ještě ani nebyla na borůvkách?! To se musí napravit!

Na mou obranu, není nejpříjemnější chodit po lese, když teploty dosahují tropických výšek. Ale včera to šlo. Nešli jsme trhat s vědomím, že musíme naplnit deset kbelíků a pak do půlnoci zavařovat, ale udělali jsme si hezkou procházku a při té příležitosti si nasbírali asi půlku bandasky. Žádná křeč :)
A pak už jen vymyslet, v jakou dobrotu náš úlovek přeměnit. Není to tak dlouho, co na se na veganoticu objevil recept na kokosové máslo. Jen sem ho smutným okem shlídla a vzpomněla si na svoji zkušenost s jeho výrobou. Mixér běžel snad půl hodiny a nic. Tak jsem veškeré další zkoušení vzdala a přijala fakt, že můj mixér tuto zátěž nedává a že si na kokosovém másle asi nikdy nepochutnám. To jsem ovšem nevěděla, že problém není v mixéru, ale v kokosu! Kdo by to byl řekl. Tímto bych chtěla ježečkům poděkovat za pošťouchnutí a dodání odvahy, stálo to za to :)

Bio kokos
Kokos je jedna z věcí, na které bio kvalitu skutečně poznáte. Jen otevřete pytlíček a cítíte tu omamnou vůni. Musím se přiznat, že na bio kokosu ujíždim. Jen si ho nasypu do pusy a jsem spokojená :) Hlavní rozdíl oproti tomu ze super hyper je v tom, že je mnohem mastnější. Představuji si to tak, že bio kokos se sklidí, nechá usušit a nastrouhá (teď mě nechytejte za slovo, neznám přesně zpracovatelské metody výroby strouhaného kokosu, tak nevím, jak jdou úkony za sebou). Kdežto kokos ze supermarketu se nejdřív nechá projet lisem, aby se z něj dostal olej a ta oleje zbavená vysušená dužina jde na další zpracování, potažmo do obchodů. Ale jak jsem řekla, to je moje představa, vůbec to tak být nemusí... Pointa je, že z levného supermarketového kokosu máslo neuděláte a pokud ano, rozhodně nebude tak dobré. A protože kokosové máslo je dobrota, která je vyrobená jen z jedné suroviny, opět se nekvalita za nic neschová. Takže zkuste zainvestovat a uvidíte, že se ke "klasickému" kokosu už nevrátíte :)
Když už jsme u kokosu, podívejme se, jaké vlastnosti nám nabízí. Kokos je velmi výživný - 100 gramů kokosů obsahuje až 700 kalorií, z nichž je asi 60 - 70 % tuk. Kokos je bohatý na vlákninu, vitamíny i minerály. V Pacifiku je kokosová palma natolik oceňována, ať už jako zdroj obživy nebo jako lék, že jí nazývají "Strom života".

Hodně lidí se kokosu, resp. kokosového oleje obává kvůli vysokému obsahu nasycených kyselin. Ale jde vlastně o kyselinu laurovou (mastná kyselina středního řetězce) a když je kokos zpracováván zastudena a šetrným způsobem je kokosový olej lehce stravitelný a vstřebatelný. Dostane se přímo do jater, která ho snadno přemění na energii - nikde se nám neukládá.  

Kokos má také velmi silné antibakteriální a protizánětlivé účinky a krásně čistí střeva. Nejnovější výzkumy ukazují, že opravdu není třeba se kokosového oleje obávat. Naopak, jedná se o jeden z nejstálejších olejů a je tudíž velmi vhodný pro tepelné úpravy. 





Minivdolky s borůvkovo-kokosovým krémem

Suroviny:
Minivdolky:
150 gramů jáhel
400 ml vody
30 gramů kokosu
4 PL agáve sirupu
2 polévkové lžíce mletého lněného semínka

Krém:
200 gramů bio kokosu na výrobu kokosového másla
200 gramů borůvek
400 ml vody
6 PL agáve sirupu
2 čajové lžičky práškového agaru - cca 5 gramů

Postup:
  1. Jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti (viz článek u receptu na květákový mozeček). Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte 400 ml vody a přidejte 4 polévkové lžíce agáve sirupu. Vařte na mírném ohni, dokud se všechna voda nevypaří a jáhly nebudou mít konzistenci husté kaše. Ještě teplé jáhly rozmixujte tyčovým mixérem a nechte zchladnout.
  2. Připravte si kokosové máslo. Bio kokos nasypte do nožového mixéru a nechte mixovat, dokud nedostanete tekuté máslo. Trvá to přibližně deset minut. Během mixování ale dopřejte vašemu mixéru chvíli oddech, přeci jenom, není na takovou zátěž zvyklý. Klidně mixování párkrát na několik minut přerušte, nechte vychladnout a pak znovu do práce. Špinavou nádobu od kokosového másla neomývejte, ještě jí budete potřebovat a byla by to zbytečná práce ;)
  3. Do koktejlového mixéru nasypte opláchnuté borůvky, přidejte zrovna vytvořené kokosové máslo, sirup z agáve a promixujte. Směs je nyní ještě tuhá a nejspíš vám ulpí na stěnách mixéru. Nic si z toho nedělejte a jen to seškrábněte zpět dolů.
  4. Do menšího hrnce nasypte 2 čajové lžičky práškového agaru a zalijte 400 ml vody. Řádně promíchejte a pomalu přiveďte k varu. Nechte 1 - 2 minuty povařit a vypněte.
  5. Horkou vodu s agarem přilejte do mixéru k borůvkám a kokosu a mixujte na vysoké otáčky nějaké dvě minuty. Dokonale rozmixovanou směs vylejte zpět do hrnce, ve kterém jste agar vařili a nechte zchladit. Až bude vlažná, dejte jí do lednice a nechte nějakou tu hoďku uležet.
  6. Nyní už máme jáhly vychladlé, přisypejte 30 gramů kokosu a 2 polévkové lžíce mletého zlatého lněného semínka. Pořádně prohněťte rukama. Formu na muffiny si vymažte kokosovým olejem a jáhlovou směs si rozdělte na 12 dílů. Do formiček tvarujte jakoby košíčky, protože střed se při pečení lehce nadzvedne.
  7. Pečte na 180 °C dokud nejsou vdolečky dozlatova upečené. Obvykle to trvá nějakých 30 minut.
  8. Až budete mít vdolky zchladlé, vyndejte borůvkový krém z lednice. Ehm...Krém... Bude to připomínat spíše cihlu :) Cihličku rozkrájejte asi na 4 menší kousky a vhoďte do nožového mixéru (ten, který je neumytý od kokosového másla).
  9. Mixujte dvě minutky, dokud nebude krém hladký. Naplňte krémem zdobící sáček a ozdobte vdolečky dle vašeho uvážení.
P.S. Z tohoto množství budete mít krému celkem dost. Pokud nemáte rádi tolik krému, jednoduše si recept upravte na polovinu. Jen pozor u kokosového másla - kdyby se dělalo z poloviny, nejspíš by bylo kokosu málo a nebylo by pořádně co mixovat. Proto bych mixovala minimálně těch 200 gramů, odebrala polovinu a druhou polovinu si můžete spapat :) A nebo zdvojnásobte recept na vdolečky, ono se to určitě sní :)

P.S.2 : Vypadá to složitě, ale opravdu není. Určitě ne více než klasické dorty :)

Zdroje:
http://www.coconutresearchcenter.org/
http://zentofitness.com/the-benefits-of-coconut-oil-water-flesh/¨







5 komentářů:

  1. Kokosové máslo určitě vyzkouším! :) Chtěla jsem se optat, zda by nebylo možné ho použít i na smažení (restování). Kokosový olej je prý vhodný pro teplou kuchyni, tak mě napadlo, že bych to vyzkoušela i s vlastnoručně vyrobeným máslem. Máš s tím nějaké zkušenosti?
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosové máslo stojí za vyzkoušení.. Užírám ho holé, je to jak nápln do raffaella :) Jinak smažit na kokosovým másle jsem nezkoušela, ale asi by to ani nešlo... dám příklad - na sezamovym oleji se dá smažit, ale na sezamovým másle - tahini by to asi nešlo... Je to už zkrátka taková hmota, která by se připalovala.. Ale to je jen můj názor, můžeš to prubnout a podat report :D

      Vymazat
  2. Dobrý den, na vdolky se teprve vrhnu, takže ještě nevím, jak se mi povedou:))), ale se spoustou ostatních receptů už mám zkušenost a musím Vám moc poděkovat!!!! Vaříme už přes rok podle nového scénáře, člověk už trochu semlet rutinou měl pocit, že to je už nějaké fádní, a najednou Váš blog:))) Nové chutě, nové přístupy, nové nápady. Perfektní práce a u nás doma už jste skoro jako doma:)))
    Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tak milý komentář :) Vždycky to potěší, když vidím, že tu práci nedělám zbytečně...
      Jsem moc ráda, že Vám blog přináší svěží vítr a že se recepty líbí i v jiných domácnostech :)
      Přeji hezký den a ještě jednou díky

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)