středa 24. července 2013

Rybízový koláč



Léto patří ovocným koláčům. Recept na tento je na léto jak dělaný. Protože je z jáhel, je vlhčí a tak nás v létě tolik nevysuší, je šetrnější na trávení a když ho budeme skladovat v lednici je i supr osvěžující. Navíc příprava nevyžaduje přílišnou kulinářskou zručnost, takže nic nebrání tomu, si tento zdravý dezertík dopřát :)

Ale proč to ovoce nedozrává nějak postupně?! A hlavně pomaleji. Teď je člověk zavalený ovocem a v zimě zase budeme živořit. Na trzích prodávají krásně voňavé meruňky z jižní Moravy, které nekupuji jen kvůli tomu, že dozrává rybíz a přeci ho nenechám opadat. Takže posledních čtrnáct dní je ve znamení rybízu - a to jak černého, tak i červeného.
Černý rybíz
Osobně mám černý rybíz mnohem radši než červený. Když jsou kuličky velké a sladké, nechám ho pouze vychladit a zobu jen tak samotný. Černý rybíz je ceněn pro svůj vysoký obsah vitamínu C i bioflavonoidů, které jsou známé pro své antioxidační schopnosti. V černém rybízu můžeme najít i významné množství resveratrolu, který také patří mezi silné antioxidanty a používá se jako přírodní antibiotikum a protiplísňový prostředek. Ukazuje se, že rostliny produkují větší množství resveratrolu, když jsou ve stresu a bojují o přežití. To znamená, že nejvíce resveratrolu najdete v rostlinách, které jsou napadeny plísňovou nebo bakteriální infekcí. Takže rada pro zahrádkáře: černý rybíz ničím neošetřovat, budete mít více resveratrolu a ušetříte čas i peníze :)

Červený rybíz
Už se vám křiví obličej, jen co slyšíte o červeném rybízu? I mně :) Je to velmi kyselá záležitost a přiznám se, že i já - odpůrce přílišného slazení, nejsem schopná sníst červený rybíz jen tak bez ničeho. Pár kuliček možná, ale z celé misky musí mít člověk snad kopřivku... Stejně jako černý rybíz, je i červený rybíz zdrojem vitamínu C, který zároveň napomáhá vstřebávání železa, které je v červeném rybízu také přítomno. Červená barva nám rovněž napovídá, že obsahuje také v létě tolik potřebný beta-karoten. Dále obsahuje i draslík a velké množství vlákniny.
 
Rybízový koláč

Suroviny:

Korpus:
1 hrnek (250 gramů) jáhel
100 gramů kokosu
3 hrnky (cca 900 ml) kvalitního jablečného džusu (nemáme-li džus, můžeme nahradit 870 ml vody s 4 polévkovými lžícemi sirupu z agáve)

Náplň:
500 gramů rybízu - v libovolném poměru
200 ml vody
libovolné sladidlo (ječný slad, rýžový sirup, sirup z agáve,...) dle chuti a kyselosti rybízu
5 gramů agaru v prášku

Postup:
  1. Jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti (viz článek u receptu na květákový mozeček). Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte třemi hrnky kvalitního jablečného džusu, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se všechen džus do jáhel nevsákne. Jáhly odstavíme a ještě zatepla promixujeme tyčovým mixérem. Necháme zchladnout.
  2. Když jsou rozmixované jáhly studené, nebo alespoň vlažné, vmícháme do nich kokos.
  3. Formu na koláč vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kokosem a opatrně rozprostřeme jáhlovou hmotu. Lépe jáhly uplácáte mokrýma rukama a pokud vlastníte takovou vychytávku, jakou je malý ruční váleček na těsto, půjde vám práce o mnoho lépe. Těsto vytvarujte tak, abyste měli lehce zvednuté okraje.
  4. Troubu si rozehřejte na 180°C a nechte péct 20 - 30 minut, aby byl povrch nazlátlý.
  5. Když se nám peče korpus, můžeme si připravit rybízovou náplň. Rybíz řádně omyjeme a dáme do hrnce. Přilijeme 200 ml vody a přivedeme k varu. 
  6. Přidáme libovolné sladidlo dle chuti. Já posledně přidávala asi tři polévkové lžíce agáve sirupu. 
  7. V malém množství vody si rozmícháme agar a za stálého míchání nalijte do rybízové směsi. Nechte ještě minutku povařit a vypněte.
  8. Když je korpus upečený, opatrně na něj náplň rozprostřete - nejprve nabírejte pouze rybíz bez vody a až když máme ovoce rovnoměrně navrstvené na korpusu, pomalu rybíz zalijte "rybízovou vodou" s agarem.
  9. Po zchladnutí můžete podávat. 

Zdroje:

9 komentářů:

  1. Vyzkoušeno, výborné! Děkuji. Blanka

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím o info k formě - jaký má průměr? Od jakého je výrobce? :) Děkuji! Jinak stránky jsou úžasné, klobouk dolů!! Velká inspirace :)
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za milá slova :) Formu mám od Tescomy, průměr 29 cm, je to přímo tato: http://eshop.tescoma.cz/peceni/zapekaci-misy-a-pekace/gusto/622060-forma-s-vlnitym-okrajem-kulata-gusto-29-cm

      Vymazat
  3. Díky moc za info, chci si nějakou takovou pořídit, takže teď půjdu najisto :) Mějte se dobře a těším se na další recepty!! A.

    OdpovědětVymazat
  4. Právě ho chutnám a musím říct, že je opravdu vynikající! Moc děkuji za recept :-) Hlavně ten korpus mě velmi mile překvapil, nevěřila jsem, že by to mohlo držet pohromadě, ale drží to přímo náramně a navíc to úžasně chutná! Při mixování jahel jsem neodolala a musela jsem tu kašičku ochutnat - páni to byla dobrota! Vůbec jsem netušila, že jáhly mohou chutnat takhle dobře, takže ještě jednou moc děkuji za recept! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za zprávu, jsem moc ráda, že se povedlo a že chutná :)

      Vymazat
  5. Hezký den, když nemám jablečný džus, můžu dát třeba rýžové mléko?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)