středa 14. května 2014

Karobové muffiny s rebarborou

Rebarbory je v muffinech jen trocha, ale nějak se mi nedaří jí bez újmy na chuti propašovat do jídel ve větším měřítku.

K oslazení jsem použila ječmenný slad, který seženete pod názvem Sladěnka nebo Sladovit. Jedná se o přírodní sladidlo z naklíčeného ječného zrna a obsahuje sacharidy především v té komplexní formě. Tyto složité sacharidy se uvolňují se postupně a nezpůsobují tedy takové výkyvy hladiny krevního cukru. Potíž je v tom, že když používáte slad do pečení, musíte ho krátce tepelně upravit, aby enzymy v něm obsažené nezačaly rozkládat a ředit mouku.

A ještě tip: Pokud si zvyknete slad používat častěji (třeba i na sladové müsli tyčinky), zkuste si sehnat či objednat slad přímo ze sladovny. Je to za zlomek ceny, než ho prodávají v malých skleničkách ;)


Karobové muffiny s rebarborou
(12 muffinů)

Suroviny:
250 gramů hladké špaldové mouky
100 gramů hrubé špaldové mouky
50 gramů karobu
2 velké lžíce ječmenného sladu
4 polévkové lžíce oleje
200 + 100 ml vody
1 jablko
1 stonek rebarbory
70 gramů vlašských ořechů (50 gramů do těsta + 20 na posypání)
50 gramů rozinek
2 polévkové lžíce perníkového koření
2 čajové lžičky vinného kamene
1 čajová lžička sody
sůl

Postup:



  1. Jablko omyjte a nastrouhejte na hrubo. Nastrouhané jablko dejte do menšího hrnce, podlijte asi 200 ml vody, přidejte špetku soli a na mírném ohni nechte asi 10 minut dusit.
  2. Do jablek přidejte dvě velké lžíce sladu, počkejte než se rozpustí, nechte krátce "probublat" a odstavte. V této směsi ještě rozmíchejte 4 polévkové lžíce oleje  a nechte vychladnout.
  3. Mezitím si oloupejte a nakrájejte rebarboru. Část můžete na větší kusy na ozdobu a část na menší kostičky. Do velké mísy nasypte hladkou i hrubou mouku, karob, vinný kámen, jedlou sodu, perníkové koření, špetku soli a vše dobře promíchejte. Až bude jablečná směs vlažná, nalijte jí do suché směs, přilejte dalších 100 ml vlažné vody a důkladně promíchejte. Poté přidejte rozinky, 50 gramů nasekaných vlašských ořechů a nakrájenou rebarboru. Zamíchejte.
  4. Těsto bude hodně hutné, rozhodně by nemělo být "lité"
  5. Formy na muffiny vyložte košíčky a naplňte těstem pomocí lžíce.
  6. Nakonec ozdobte rebarborou, posypte nasekanými vlašskými ořechy a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 30 minut.

32 komentářů:

  1. Panebože, ty jsou dokonalé, hned bych si jeden dala:)

    OdpovědětVymazat
  2. Peti, 2 g rozinek? Spíš 20 g, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravedno, díky :) nevim, kde jsem k tomu pseudočíslu přišla :D

      Vymazat
  3. Tak presne takovyhle recept jsem potrebovala. Miluju karob a uz delsi dobu si zahravam s myslenkou, ze upecu karobovy susenky (bez cukru, vajec a mlika samozrejme). Ale bojim se improvizovat, bylo by mi pak lito tech ingredienci, kdyby musely putovat do kose! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, to znám. Jen s tim rozdílem, že to nevyhazuju a musíme to sníst hnusný a mazlavý :D Nojo, takové je asi mé poslání ;)

      Vymazat
  4. Vypadají úžasně, jen se zakousnout :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc povedené! :)) Rebarboru jsem ještě nikdy nejedla, tak se nechám inspirovat. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, rebarbory vždycky vyfasuju hrozně moc, ale je hoodně kyselá, tak mi do každého receptu stačí jen malé množství :o Škoda, že takhle ve velkém nedostávám třeba jahody :D

      Vymazat
  6. A jak je to s tím sladem a tepelným upravováním? Nevím, jestli jsem zcela pochopila myšlenku. Ráda bych více informací na téma cukr a podobně. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slad obshahuje enzymy a pokud se před přidáním do těsta (kaše, ...) neupraví tepelně, slad těsto rozloží a velmi zřídne. Zkuste si dát lžíci sladu do uvařené ranní kaše, budete to moct vypít :D
      Přemýšlím o článku o slazení už dlouho, ale vždy se leknu té rozsáhlosti tématu a radši jdu vařit :o Ale snad se hecnu a něco vyplodím, ale je to opravdu mnoho informací a nevím, za jak dlouho se mi podaří vyplodit něco, s čím se nebudu stydět vystoupit :o

      Vymazat
    2. Děkuji za info ohledně sladu, pekla jsem muffiny se sladem podle jiného receptu a nebylo tam uvedeno, že se má nechat projít varem. No a hodně mi to těsto zřídlo a nepovedlo se to. Po upečení byly muffiny mazlavé vevnitř. Takže zkusím ještě jednou, už vím, jak na to :-)

      Vymazat
    3. Není zač ;)
      Pravda, slad občas trochu pozlobí... Také se mi s ním dlouho nedařilo, ale už jsem ho obelstila :D

      Vymazat
  7. Ja rebarboru miluju! Do jahelniku ji pridavam pravidelne, nebo klidne jen tak upecnou s datlovym sirupem mandlemi. Mnam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen rebarbora? To je velmi zajímavé, to bych jí mohla spotřebovat hodně :D
      Možná tomu dám šanci, díky za tip ;)

      Vymazat
    2. Jo jo, nakrajena na kousicky, polita datovym a po chvilce pridam i mandle)) jeste si teda po upeceni pridavam ricottu, tu muzu ale taky ke vsemu :D

      Vymazat
    3. Hm, tak to musím zkusit :) Já zase můžu kokosové máslo všude, tak na to frknu to :) Dík!

      Vymazat
  8. Děkuji za recept, bohužel se mi přilepily ke košíčku a nejdou z něj odlepit,prosím nevěděla byste čím byto mohlo být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, to mě mrzí.. Popravdě mám s tímto také problémy, zatím se mi ke košíčkům přilepilo vše, co jsem dělala.. Nevím, jak to lidé dělají, že jdou krásně vyjmout... Proto si dělám vlastní košíčky z obyčejného pečícího papíru - nejlevnější a nelepí se ;)

      Vymazat
    2. Aha, tak za to můžou košíčky, potvory jedny:-) No příště vezmu pečící papír. Děkuji za odpověď

      Vymazat
    3. Já nevim, jak to všichni dělají, že jim to nelepí :D Ale oni možná používají ty silikonový, to já zase nechci... Ale pečící papír funguje ;) Stačí nastříhat čtverečky a pak je z každé strany trochu nastřihnout, aby se dobře složily :)

      Vymazat
  9. Další recept vyzkoušen :-) Jedeme v bezlepku, takže místo špaldové kukuřičná, rýžová a pohanková mouka. A protože mám remosku, všechno, co se dá, peču v ní. 12 muffinů se tam akorát vejde a nemusím roztápět troubu. Do dnešního teplého dne se sice hodí úplně jiný dezert, ale ten máme taky, rýžovokokosový pudink s jahodami ;-). Je nás hodně a tak zmizí všechno :-) Éthique, já si tu mezi těmi vašimi recepty tak lebedím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. WAu a povedlo se bezlepkově? To je super :) Jen slad bezlepkový není, ale to asi víte ;)
      A rýžovokokosový pudink s jahodami? Hmmm, to mi nedělejte :D
      Díky, díky, snad si budete lebedit i nadále :)

      Vymazat
  10. Povedlo, jen se muffiny musí sníst čerstvé, druhý den jsou tvrdší. Používám rýžový nebo agávový sirup, slad jen občas, když peču těm, kteří lepek můžou, ale většinou mi chuťově vadí. Byl fajn na začátku, když jsem se zdravým jídlem začínala, ale teď když už něco dobrého, tak ať je to nejlepší :-) A lebedím si dál, o víkendu budou na programu košíčky s jahodami, meruňkami... a u nás už zdomácnělý čokoládový dort z fazolí. Přijde konvenčně jedící návštěva a přesně jak píšete - zatím nikdo nepoznal, z čeho dort je :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky budu muset zkusit bezlepek verzi, ale vidím to až na podzim, teď absolutně nemám chuť na moučné věci... :o
      Slad mám ráda, hlavně do těch sladových tyček je fajn, ty dělám skoro každý týden (přítel maká fyzicky tak potřebuje energii).. Jasný, taky jsem pro, že když už se dělá dezert, tak ať to stojí za to ;) Nejradši mám javorový sirup, ale ten je trošku dražší.. Agáve je u mě trošku kontroverzní sladidlo, ale používám ho a dělám, že o tom nevim :D No a na ozdobení ranních kašiček vede datlový sirup, ten je i z finančního hlediska příjemný.
      Tak doufám, že u návštěvy sklidíte úspěch ;)

      Vymazat
  11. Tyto muffiny jsem dělala a byly opravdu skvělé, těším se na vyzkoušení dalších receptů :-) A děkuji za tip k ořechům :-) Krásný večer Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super :) Je to asi jeden z nezdravějších zdravých dezertů zde :)

      Vymazat
  12. Co myslíte, šly by tyto muffiny udělat i bez té rebarbory? Nebo čím sezónním ji teď nahradit? Předem moc děkuju za všechny tipy:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusila bych nakrájené jablíčko nebo hrušku ;)

      Vymazat
    2. Děkuji moc za bleskurychlou odpověď :-) Žasnu nad vámi a těmito stránkami. Jste pro mě velkou inspirací.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)