čtvrtek 29. května 2014

Nepečený jahodový koláč

Když jsem šla do kuchyně vytvářet tento dezert, neměla jsem nejmenší tušení, co vznikne. Věděla jsem ale tři věci. Za prvé, musí tam být jahody. Za druhé, ráda bych tam propašovala kokosové máslo. A za třetí? Ani za boha se mi nechce zapínat troubu, takže to musí být nepečené. Jak jsem si s tím poradila, posuďte sami :)

Možná vám neuniklo, že jsem vlastní nešikovností rozbila milovaný mixér. Co jsem se ale v meziobdobí dozvěděla je, že kokosové máslo lze udělat tyčovým mixérem! Super! Nyní už si mixuji máslíčko i v menších dávkách, což mi větší food processor neumožňuje. Jen je třeba mixovat velmi pomaličku, ať nezavaříte motorek. Dnes ale budeme máslo vyrábět z 200 gramů kokosu a na to lépe poslouží nožový mixér.


Nepečený jahodový koláč

Suroviny:
200 gramů ovesných vloček
100 gramů sušených vypeckovaných datlí + 100 ml vody
3 + 1 polévkové lžíce kvalitního kakaa
200 gramů bio kokosu (bio nutné - viz zde)
300 gramů jahod
5 gramů agaru (polovina pytlíčku) + 300 ml vody
5 + 1 polévkových lžic javorového sirupu
sůl



Postup:
  1. Datle opláchněte a zalijte odměřeným množstvím vody. Nechte odmočit minimálně jednu hodinu.
  2. Připravte si kokosové máslo. Bio kokos nasypte do nožového mixéru a nechte mixovat, dokud nedostanete tekuté máslo. Trvá to přibližně deset minut. Během mixování ale dopřejte vašemu mixéru chvíli oddech, přeci jenom, není na takovou zátěž zvyklý. Klidně mixování párkrát na několik minut přerušte, nechte vychladnout a pak znovu do práce.
  3. Z vytvořeného kokosového másla odeberte 3 polévkové lžíce a smíchejte je s 1 polévkovou lžíci kakaa a špetkou soli. Nakonec přidejte 1 polévkovou lžíci sirupu a pořádně zamíchejte. Celá hmota se jakoby srazí. Takto připravenou hmotu dejte ztuhnout do lednice. Zbylé kokosové máslo (měla by zbýt větší část) přendejte do nějaké mističky (mixovací nádobu budeme potřebovat) a nechte při pokojové teplotě.
  4. Do nožového mixéru nasypte ovesné vločky a rozmixujte na mouku. Kdo chce, může před tímto úkonem vločky na sucho opražit a nechat vychladnout. Přidejte špetku soli a 3 polévkové lžíce kakaa a ještě promixujte.
  5. Plnicím tubusem přidávejte postupně odmočené datle, pěkně jednu po druhé. nakonec přilijte i máčecí vodu. V případě potřeby dolijte trochu vody. V mixéru by vám měla vzniknout pevná hmota. Taková koule.
  6. Těsto vyndejte a ještě v rukách propracujte. Těsto nastrouhejte na hrubém struhadle přímo do formy a rozprostřete. Nastrouhané těsto upěchujte - pěkně jako chytrá horákyně, ne moc a ne málo :)
  7. Formu s nastrouhaným těstem dejte odpočinout do lednice.
  8. Omyté jahody nakrájejte na malé kusy, přidejte špetku soli a v hrnci zahřejte. Nechte asi pět minut rozvařit. Přidejte 5 lžic javorového nebo jiného sirupu.
  9. V 300 ml studené vody rozmíchejte agar a za stálého míchání ho přilejte k jahodové směsi. Nechte minutku povařit a vypněte.
  10. Do horké jahodovo-agarové směsi vmíchejte vytvořené kokosové máslo a řádně promíchejte. Podle potřeby a preferencí můžete lehce mixnout tyčovým mixérem.
  11. Jahodovou směs rovnoměrně nalijte na vytvořený korpus.
  12. Z lednice vyndejte vytvořenou kokosovo-kakaovou hmotu a nastrouhejte na ještě teplou agarovou směs.
  13. Koláč dejte na pár hodin odpočinout do lednice.

40 komentářů:

  1. Nádhera!!!! Tak teď váhám, který dortík u Tebe máme Honzíkovi objednat :-) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzík už je velkej chlap, ať se rozhodne sám :D
      No, takhle, jestli to bude jíst on, tak tenhle bude lepší... Ale jestli to máš myšlený spíš pro dospěláky, tak těm bude více chutnat ten čoko... Jen na mě nechoď, že mám dělat oba :D

      Vymazat
  2. Bomba!! Jediné co mi nesedí jsou syrové ovesné vločky, myslíte že by šly předem aspoň nasucho opražit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě to bude nanejvýš vhodné vločky opražit - jednak budou lépe stravitelné a jednat ta oříšková chuť celý dezert ještě pozvedne :-)

      Vymazat
    2. Určitě! Vidíte, mě to ani nenapadlo... Prostě mám zafixováno, že vločky se mixují neopražené.. Ale určitě to bude chuťově výraznější ;) Díky za připomínku, do receptu to připíšu.
      Ono ovesné vločky se vyrábí spařením a následným válcováním, takže defacto už tepelně upravené jsou... Pražené ale budou lepší :) Toto je jasný důkaz toho, jak je dobré míti komentáře!

      Vymazat
  3. Přesně na tenhle víkend potřebuji dezert z jahod a ideálně nepečený. Vzhledem k oslavě ho budu dělat tak 3x - 4x jen tento víkend a je to přesně to,co jsem chtěla. Nádhera a děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem se trefila :) Teď jen doufat, že to po prvním pokusu (a ochutnání) nevzdáte ;)

      Vymazat
    2. Mně vaše recepty vyhovují úplně dokonale, už jsem jich postupně pár vyzkoušela a moc jsme si všichni pochutnali (no, ono je to spíš tak, že jsem ráda, že na mě vůbec kousek zbude!) Takže možnost, že tenhle dezert nebude dobrý, ani neexistuje :-D

      Vymazat
    3. Fakt? Tak to je super, že Vám zatím chutnalo ;) Každopádně budu zvědavá na zpětnou vazbu, jak dopadl tento krasavec :)

      Vymazat
    4. Zařazuji mezi hodně oblíbené! To, že není pečený, je bonus ještě navíc. Lahodný, lehký, voňavý. Udělala jsem jako řezy, dala víc jahod a jediná chyba byla, že jsem neodhadla, jak rychle tuhne agar, takže ta vrchní posypka úplně dobře nedrží. Ale vůbec to nevadí. Je skvělý. Kokosové máslo je mým favoritem mezi krémy. Druhý dezert byl čokoládový dort z fazolí, taky jako řezy a s ním ohromuji konvenčně se stravující lidi. Nikdo nikdy nepozná, z čeho je a hlavně nikdo nevěří, co všechno v tom dezertu není :-D No a vzhledem k tomu, že je léto a jahod neubývá, budou i košíčky a další. Jste moc šikovná, díky za inspiraci!

      Vymazat
    5. Takže další milovník kokosového másla?
      To jsem moc ráda :) Přesně, krásně voní... Na facebooku jsem psala, že mi to uplně připomnělo TRIO od Algidy... Ani nevím, jestli se ještě prodává, ale dříve jsem ho měla ráda :)
      A čokoládový dort je klasika, také ho dělám, když chci dát něco dobrého "normálním" lidem. Fazole nehledá nikdo a krém je výborný :)

      Vymazat
  4. Ten je naprosto úchvatný, smekám! :)) Miluji podobné lehké, letní jahodové dezerty:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ten je naprosto úchvatný, smekám! :)) Miluji podobné lehké, letní jahodové dezerty:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Taky ujíždím na jahodách, ale nejradši je stejně mám samotné :D

      Vymazat
  6. vyzerá úžasne, určite vyskúšam:-))

    OdpovědětVymazat
  7. dobrý den, kde seženu kokos v bio kvalitě?

    OdpovědětVymazat
  8. Dezert zhotoven již 5x... Poprvé jako dortík pro Taťku na narozeniny. Pak na můj svátek holkám do práce a už tuhnou další dva kusy na zítřejší vaječinu a grilováni. Opět musím jen a jen chválit. Móc dobré. Děkuji za výborné recepty... A těšíme se na další skvělé chutě, které díky Vám objevíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pětkrát?! Haha, tak to jsem žabař, já mam na kontě jeden pokus :D Ale alespoň vím, že to funguje ;)
      Děkuju a jsem moc ráda, že se dezertík povedl a chutná :)

      Vymazat
  9. Dokonalost. Vyzkoušeno a zařazeno do pravidelných jídelníčků :) Děkuji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší... Do těchto parných dní je bezva ;)

      Vymazat
  10. Výborný!Moc nám chutnal!Díky.Andrea

    OdpovědětVymazat
  11. Vynikající! Lákají mne skoro všechny tvé recepty :)
    Koukala jsem, že jste tu řešily roboty. Já mám philips HR7762 zatím asi 5 měsíc a pracuji na něm skoro denně a maximální spokojenost za dobrou cenu. A mixuji i oříšky, datle, kokosové máslo atd.
    http://kuchynske-roboty.heureka.cz/philips-hr-7762/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Nojo, mixéry jsou věčné téma :o
      Děkuji za tip, mrknu na něj ;)

      Vymazat
  12. Doporučuji vyzkoušet místo čerstvých jahod teď v zimé domácí marmelády. Už jsem dělala dortík s marmeládou z černého rybízu, jahodovou i z povidel. Agáve už do náplně potom nedávám. Vśem vždy chutnalo :) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já černý rybíz uplně miluju :), takže v kombinaci s kokosem to musí být lahoda největší!

      Vymazat
  13. Ahojky Ethique,čím nahradit ovesné vločky?jsem celiak,mohou být sojové vločky?děkuji za odpověd Rea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nejsem zase takový fanda sóji a přiznám se, že sójové vločky jsem nikdy neměla a ani nevím o jejich existenci :o Osobně bych volila třeba pohankové nebo jáhlové ;)

      Vymazat
    2. Dobrý den, také právě přemýšlím, čím nahradit ovesné vločky, poněvadž lepek jsem ze stravy vyloučila. Pohanku moc nemusím. Šel by udělat nějaký raw korpus z oříšků? Nezkoušela jste? Pokud mi dáte tip jak na to, budu moc ráda. Na raw dorty se totiž teprve chystám :-) Jinak moc děkuji za tenhle blog, Vaše recepty jsou skvělé. Momentálně mám v troubě korpus na rybízový koláč :-)

      Vymazat
    3. Určitě by to udělat šlo, jen to bude hodně syté :o Zkusila bych korpus na raw brownies a nebo klasicky jen datle a nějaké ořechy a kakao... Možná by šlo nahradit část vloček vypukaným amaranthem, ať se to trochu odlehčí...
      Hm, rybízový koláč bych si dala :) Dobrou chut :)

      Vymazat
  14. Tak jsem včera také vyzkoušela, neměla jsem agar, tak jsem použila jahodovou polskou "galaretku" (klasické ochucené želé) a i tak byl dort opravdu výtečný, přítel mi za něj namasiroval chodidla a vyznával lásku ještě dnes u snídaně :D A tchyni - vegance ho udělám příští měsíc k narozeninam. Děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda, masáž nohou za koláč? To bych si nechala líbit :) Včera jsem ho také dělala a žádné masáže jsem se nedočkala :o
      Ať chutná i tchýni a hezky si to oslavte :)

      Vymazat
  15. Čím nahradit Agar?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z rostlinné říše nevím, zkusila bych kuzu, arrowroot nebo kukuřičný škrob, ale myslím, že nic nebude držet tak dobře jako agar :O

      Vymazat
  16. Ach jaká škoda, nápis NEPEČENÝ ve mě vyvolal dojem, že se jednáo další skvělý RAW dortík :-) Ale i tak možná vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak určitě by to šlo překopat do RAW varianty ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)