Recept na cizrnový korpus mě napadl, když jsem vymýšlela těsto na zdravou pizzu. Proč to nezkusit na sladko? Trošku jsem to vyladila, dvakrát odzkoušela a můžu vřele doporučit :)
Samozřejmě, ovoce můžete použít jaké chcete, ale u nás na trzích měli dnes krásné broskvičky a na keříčkách stále zbyla trocha červeného rybízu, tak jsem udělala koláč broskvový, trochu oživený pár kuličkama červeného rybízu.
Broskve
Sami dobře víte, že broskve jsou výborné ovoce. Když máte štěstí a broskev je opravdu šťavnatá, je to ideální sladká svačinka. Určitě jste si všimli, že když se do broskve zakousnete, máte problém, abyste někde neukápli. Ano, broskve jsou tvořeny z největší části vodou a proto se hodí v parném létě, kdy je každá voda do organismu dobrá.
Stejně jako jakékoliv jiné ovoce, jsou i broskve plné vitamínu C, který podporuje imunitní systém a chrání nás před nejrůznějšími viry. A co si budeme povídat, broskev je jednou z nejpříjemnějších cest, jak do sebe tento vitamín dostat :) Dalším vitamínem, který můžete v broskvích najít je vitamín A a jeho provitamín beta-karoten. Tyto vitamíny mají blahodárný vliv na dobrý zrak a zdravou pokožku.
Broskve jsou také vynikajícím zdrojem minerálů, které tělo pořebuje - nejvíce draslíku a železa. Všude slyšíme, jak jsou ženy anemické, že nemají dostatek železa. Broskev každý den může být řešením :) A draslík? V dnešní době, kdy lidé konzumují s jídlem tolik nepřirozených látek, každým soustem poškozují své ledviny. Broskve obsahují vysoké množství draslíku, který redukuje onemocnění ledvin a snižuje riziko kamenů.
Z minerálů je v broskvích dále obsažen hořčík, zinek, měď, mangan a vápník. Tyto minerály chrání červené krvinky, nervový systém a kosti. A v neposlední řadě stojí za zmínku slušná dávka vlákniny.
Broskvový koláč z cizrny
Suroviny:
300 gramů uvařené cizrny (cca 120 gramů suché cizrny)
5 polévkových lžic zlatého lněného semínka + 100 ml vody
6 polévkových lžic agáve sirupu
90 gramů kukuřičné krupice
špetka soli
4 - 5 broskví
jiné ovoce dle chuti (rybíz, maliny, borůvky,...) - nemusí nutně být, to je spíše pro efekt :)
Postup:
- Pokud nemáte uvařenou cizrnu, začněte přípravou cizrny, kterou je dobré přes noc namočit. Poté uvařte do měkka.
- Lněné semínko namelte, smíchejte s vodou a nechte minimálně 15 minut odstát.
- Uvařenou cizrnu vložte do nožového mixéru, přidejte nabobtnalá lněná semínka, agáve sirup a špetku soli a promixujte.
- Umixovanou hmotu vyklopte do mísy a zapracujte do ní kukuřičnou krupici, nejlépe rukama.
- Troubu si předehřejte na 180°C.
- Formu na koláč si vymažte kokosovým olejem.
- Ovoce omyjte a broskve nakrájejte.
- Těsto přendeje do formy a navhlčenýma rukama roztahejte do stran. Jak už jsem psala minule, já dělám ručním válečkem, na který se mi nic nelepí :)
- Broskve naskládejte na těsto a lehce posypte zvoleným ovocem.
- Nechte péct asi 30 minut, dokud nebudou kraje nazlátlé.
Zdroje:
http://www.halegroves.com/Peaches/Citrus-The-Health-Benefits-of-Eating-Peaches-1380.cfm
http://www.medicaldaily.com/articles/16467/20130612/health-benefits-of-peaches-low-calorie-fruits-bioactive-compounds-healthy-fruits.htm
Tak jsem o vikendu zkusila tento kolac a je fantasticky. Dekuji za recept a doporucuji ;-)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, že chutnalo :)
VymazatVyzkoušela jsem další Váš recept. Opět je výborný. Místo broskví jsem korpus posypala mletým mákem se skořicí a na ten dala švestky. Mám je totiž moc ráda. Původně jsem se chystala na švestkové knedlíky. Ovšem po upečení této dobroty už se s knedlíky patlat nebudu. Dvě třetiny jsme stihli sníst s mužem ještě teplé k obědu a ten zbytek je po vychladnutí naprosto luxusní. Děkuji za další fajn recept a budu zkoušet zase nějaký další. :-)
OdpovědětVymazatMńam, kombinaci švestek a máku také miluji :)
VymazatJsem ráda, že chutnalo a přeji hodně úspěchů při zkoušení dalších receptů :)
MŮŽU SE ZEPTAT,jestli by se místo lněných semínek dala použít chia mouka nebo chia semínka :-)?Děkuji.
OdpovědětVymazatAsi ano, ale nemám ozkoušeno...
Vymazat