Na korpus budete potřebovat namočenou pohanku, jen vám velmi doporučuji, použít pohanku v bio kvalitě. Jak už jsem psala u receptu na cuketový quiche, může se stát, že méně kvalitní pohanka dá výslednému pokrmu nežádoucí ocásek. Dále budou potřeba ovesné vločky a vše nám to spojí indická vláknina neboli psyllium, o kterém jste se mohli dočíst u receptu na meruňkové košíčky.
Kudrnatý koláč
Suroviny:
Korpus + drobenka:
180 gramů pohanky (doporučuji BIO pohanku loupanou kroupy)
200 gramů ovesných vloček
50 gramů kokosu
4 polévkové lžíce kakaa
3 polévkové lžíce psyllia (jitrocel indický)
3 polévkové lžíce kokosového oleje
3 polévkové lžíce kokosového oleje
3 polévkové lžíce ječného sladu + 150 ml kvalitního jablečného džusu (pokud nemáte slad, použijte jiné sladidlo, např. 3 polévkové lžíce sirupu agáve + 150 ml vody)
Náplň:
500 ml vody
6 polévkových lžic agáve sirupu
1 čajová lžička (5 gramů) práškového agaru
Postup:
- Pohanku nechte několik hodin namočenou ve vodě, ideálně přes noc.
- Připravte si kokosové máslo. Bio kokos nasypte do nožového mixéru a nechte mixovat, dokud nedostanete tekuté máslo. Trvá to přibližně deset minut. Během mixování ale dopřejte vašemu mixéru chvíli oddech, přeci jenom, není na takovou zátěž zvyklý. Klidně mixování párkrát na několik minut přerušte, nechte vychladnout a pak znovu do práce.
- Do menšího hrnce nasypte 1 čajovou lžičku práškového agaru a zalijte 500 ml vody. Řádně promíchejte a pomalu přiveďte k varu. Nechte 1 - 2 minuty povařit a vypněte.
- Kokosové máslo přendejte do koktejlového mixéru, přidejte sirup z agáve, horkou vodu s agarem a mixujte na vysoké otáčky nějaké dvě minuty. Dokonale rozmixovanou směs vylejte zpět do hrnce, ve kterém jste agar vařili a nechte zchladit. Až bude směs vlažná, dejte jí do lednice a nechte nějakou tu hoďku uležet.
- Nyní máte čas na to, udělat si těsto. Všechny suché suroviny smíchejte a přidejte odmočenou pohanku. V malém hrnečku nechte zahřát jablečný džus a rozpusťte v něm ječný slad a kokosový olej. Ještě teplou tekutinu nalejte k suchým surovinám a promíchejte.
- Dortovou formu si vymažte kokosovým olejem, popř. vyložte pečícím papírem. Druhý plech si vyložte pečícím papírem.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Asi 3/4 těsta rozprostřete na dno formy a upěchujte. Zbylou 1/4 těsta "rozdrobte" na vedlejší plech.
- Plech i formu dejte do trouby a nechte péct asi 30 minut - drobenka by měla být tvrdší.
- Koláč nechte vychladnout.
- Z lednice vyndejte kokosový krém. Bude to spíše taková cihlička, kterou rozkrájejte na menší kousky a vhoďte do nožového mixéru (ten, ve kterém jste dělali kokosové máslo).
- Mixujte dvě minutky, dokud nebude krém hladký.
- Hotový krém natřete na vychladlý korpus a posypejte vytvořenou drobenkou.
Můžete jíst rovnou, ale uleželý z lednice bude ještě lepší. Dobrou chuť :)
Tak uz mam nakoupeno a zitra se na nej chystam, snad to bude tak dobře chutnat jak to vypada ;)
OdpovědětVymazatSnad se povede :)
VymazatTak si myslim že se poved ;) krém je výborný jen u té pohanky nebylo by lepší je pred tím trochu uvařit? Prisla mi celkem tvrda hlavně první den než to celé zvlacnelo... Jinak super blog
VymazatDěkuju za pochvalu :) Určitě by šla pohanka předem uvařit, ale já jsem právě chtěla dosáhnout křupavé konzistence (hlavně v té vrchní vrstvě... Třeba příště ;)
VymazatMoc hezký recept, můžu se prosím zeptat jestli můžu něčím nahradit psyllium? Nemám jej doma a ráda bych recept vyzkoušela :-)Míša
OdpovědětVymazatTo psyllium je pojivo.. Moc bych ho nevynechávala, nebo alespoň nahradila chia semínky nebo lněnými semínky... Ale kdo ví, třeba by to fungovalo i bez toho ;)
VymazatDobry den,hodne pouzivate kokos, na me je hodne tucny,da se necim nahradit? jinak recepty proste fantazie, uz jsem delala palacinky,pizzy i pohankovy chleba, uzasny, super blog!!!dekuju
OdpovědětVymazatAle to jsou zdravé tuky ;) Bez toho to nebude tak dobré... Nahradit ne, ale ošidit to můžete třeba tofu, bute tomu však potřeba přidat chut - třeba citronová kůra... Ale dle mého skromného názoru je lepší tučnější, ale přirozenější kokos než zpracovaná sója...
Vymazat