pátek 23. srpna 2013

Carpaccio z červené řepy

Jsem asi jednou z mála, která červenou řepu vždy milovala. A to i tu nevalně proslavenou ze školní jídelny. Byla jsem schopná sníst třeba sklenici červené řepy na posezení. A nyní jím červenou řepu snad ještě více. Ve všech možných úpravách, syrovou, vařenou, pečenou, zkrátka ta sladká a zemitá chuť červené řepy je pro mě nějak přitažlivá. Je to jedna z mé nejoblíbenější zeleniny a vhledem k tomu, že je ostatními celkem zatracovaná, si myslím, že průměrnou spotřebu řepy v ČR na obyvatele brutálně zvedám :D 


Elixír mládí
Červené řepě se právem přezdívá elixír mládí. Zapomeňte na všechny možné omlazující krémíky, komerční detoxifikační nápoje a kupte si řepu za pár korun. Nebo ještě lépe, vypěstujte si svojí. Já řepu nepěstuji, ale mám moc dobrý a hodný zdroj, který mi rád trochu ze své úrody věnuje. Na trzích i v obchodech se ale dá červená řepa sehnat celkem v ucházející kvalitě, a to téměř po celý rok. Tak proč nevyužít tuto skvělou místní zeleninu a nezařadit jí pravidelně do svého jídelníčku po celý rok? Věřte mi, že vaše tělo se vám bude vděčné.
Červená řepa je především vynikajícím zdrojem křemíku. Křemík hraje důležitou roli v tvorbě vazivových tkání a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a křemík má i příznivý vliv na lámavost vlasů a nehtů. Milé dámy, která z nás nechce být věčně mladá, mít krásné lesklé vlasy a nehty, co? Už máte řepu v lednici?
Syrová řepa obsahuje velké množství folátů. Foláty jsou obecně sloučeniny kyseliny listové, která patří do skupiny vitamínů B a jsou nezbytné pro syntézu DNA. Jsou také základním stavebním prvkem pro život. Kvůli správnému vývoji plodu se tedy u těhotných žen klade důraz na vysoký příjem kyseliny listové. Kyselina listová pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Foláty jsou dále potřeba pro správnou tvorbu červených krvinek a jsou prevencí anémie. A právě v kyselina listová v kombinaci s křemíkem představuje snad nejlevnější omlazovací kůru, kterou si můžete dopřát. Problém je, že vaření značně snižuje úroveň folátů, proto se snažte jíst řepu, pokud možno syrovou, popřípadě šťávu z ní připravenou.


Mimo již zmíněného křemíku a kyseliny listové se v řepě nachází mnoho dalších minerálů, jako třeba draslík, železo, hořčík, vápník, zinek, jód a měď. 
Řepa je i "překvapivě" dobrým zdrojem vlákniny, reguluje stolici, peristaltiku střev a čistí střevo od jedovatých usazenin. Mezi další účinky červené řepy patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku. Řepa obsahuje také organické kyseliny a barviva. A to hlavně betanin, který zapříčiní to, že po konzumaci řepy máme červenou moč a stolici. Toho se nebojte, je to úplně normální a neškodný jev. 


Díky obsahu antokyanů má červená řepa schopnosti likvidovat volné radikály a je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ale přínosná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci.
Čerstvé hlízy obsahují i malé množství vitamínu C, ale zelená nať je výborným zdrojem tohoto vitamínu. Nať se dá také využít na různé saláty nebo špenát, ale častěji seženeme řepu bez natě. 




Carpaccio z červené řepy

Suroviny:
1 - 2 střední červené řepy
1 polévková lžíce ume octa
2 polévkové lžíce citronové šťávy
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce agáve sirupu
50 ml vody
1/2 čajové lžičky tymiánu
(odvážnější mohou zkusit kombinaci s pár kapkami vymačkané šťávy z nastrouhaného zázvoru)

Postup:
  1. Řepu oloupejte a ostrým nožem nakrájejte na tenounké plátky. Plátky řepy dejte do mísy.
  2. Marinádu si připravte smícháním všech ostatních ingrediencí.
  3. Vytvořenou marinádu nalejte do mísy na plátky řepy a promíchejte.
  4. Mísu zaklopte a nechte v lednici několik hodin (lépe však přes noc) uležet.
  5. Plátky nechte okapat a naaranžujte na talíř
Podávejte jen tak samotné, výborná je však kombinace s vlašskými nebo pekanovými ořechy. A pokud chcete udělat dojem na návštěvu, podávejte s připraveným sýrem z kešu ořechů :)


Zdroje:
http://cervena-repa.cz/ucinky-cervene-repy/
http://www.fiftyfifty.cz/Cervena-repa-to-prave-pro-krasu-plodnost-a-dlouhovekost-2792500.php
http://www.nutrisport-magazin.cz/lecive-potraviny-dil-8-cervena-repa/
http://www.botanical-online.com/commonbeet.htm
http://www.nutrition-and-you.com/beets.html

2 komentáře:

  1. Carpaccio je výborné! Je taky krásné, jak vizuálně řepa připomíná maso... mně je teda řepa milejší a ta sladká chuť je až nevídaná. Raději jsem udělala zálivky více a naložila jsem do ní i nastrouhanou černou ředkev a nastrouhaný celer, a tak jsem ve finále měla jedno carpaccio a dva výborné saláty. Doporučuju. Bětka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to jsem ráda, že se povedlo ;) Pravda, je to krásně barevné!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)