Dnes si nadávám, že jsem na to nepřišla dřív. Vždyť cuketa se dá použít stejně dobře jako syrová zelenina. Je to takový zažitý fakt, že cuketa se musí tepelně zpracovat s jinou zeleninou - třeba s rajčaty, aby od nich chytla chuť a nebyla taková nijaká. Ale nikde není psáno, že se musí tepelně upravovat... Třeba letos jsem cuketu připravovala vždy syrovou, tolik jsem si tu její chuť zamilovala. Je taková jemná, vláčná a chladivá, prostě mňamka :) Neznám lepší a rychleji udělanou baštu na teplý letní večer.
Cukety jsou vynikajícím zdrojem hořčíku, manganu i vitamínu A a C. Cukety ovlivňují vylučování vody z těla, pomáhají tělu zbavovat se kyselin, spolupůsobí při hubnutí, zvyšují peristaltiku střev a tím odstraňují jejich ochablost a zácpu.
Cukety prospívají rovněž sliznicím střev. V zelenině obsažený vitamín A je posiluje a chrání (před bakteriemi, viry a volnými radikály), v součinnosti s jinými živinami vytváří příznivé trávicí prostředí a naprosto zdravou střevní flóru. Střevní sliznice jsou přední a nejdůležitější obrannou imunitní hrází před lidskými nemocemi a tím nejvýznamnějšími garanty našeho zdraví.
Jak bylo řečeno, obsahuje cuketa velké množství provitaminu A, který je rozpustný v tucích. To znamená, že aby došlo ke správnému vstřebání tohoto vitamínu, je nutné cuketu připravit spolu s nějakým olejem.
Cuketové carpaccio
Suroviny:
2 menší cukety
šťáva z 1 citrónu
3 polévkové lžíce za studena lisovaného olivového oleje
1/2 čajové lžičky soli
koření dle chuti (tymián, saturejka, máta,...)
pepř
Postup:
- Cuketu pořádně umyjte a na struhadle strouhejte tenká kolečka. Pokud nemáte struhadlo, které umí vytvořit plátky, použijte škrabku nebo ručně nakrájejte.
- Kolečka cukety dejte do misky, přidejte sůl, pepř, citron, olivový olej, promíchejte a nechte v lednici minimálně 1 hodinu marinovat. Pokud máte rádi, můžete přidat tymián, saturejku nebo mátu, záleží na vaší chuti.
- Plátky cukety nechte chvíli okapat, nandejte na talířek a můžete podávat :)
Zdroje:
Kniha: Ovoce a zelenina jako lék, autor: Oberbeil Klaus
Díky za tehle recept, je super!!
OdpovědětVymazatJsem ráda, že má úspěch ;)
VymazatCuketu mám ráda i syrovou, hned zítra jdu poslední letošní kus sklidit ze záhonu a recept vyzkouším. Díky za tip
OdpovědětVymazatNení zač! Není nad syrovou cuketku ze zahrádky ;) Dobrou chuť !
Vymazat