neděle 4. srpna 2013

Cuketové carpaccio

Téměř každý rok řešíme, co s nadúrodou cuket. Teda ne my, my je nepěstujeme, ale rodina na všechny strany nás celkem zásobuje. Ke konci sezóny už je člověk tak bezradný, neví už, na co by tu zatracenou cuketu mohl použít a tak nabídky cuket slušně odmítá. Ale to se letos nestane. Jakto? Odpověď je snadná: Cuketové carpaccio.

Dnes si nadávám, že jsem na to nepřišla dřív. Vždyť cuketa se dá použít stejně dobře jako syrová zelenina. Je to takový zažitý fakt, že cuketa se musí tepelně zpracovat s jinou zeleninou - třeba s rajčaty, aby od nich chytla chuť a nebyla taková nijaká. Ale nikde není psáno, že se musí tepelně upravovat... Třeba letos jsem cuketu připravovala vždy syrovou, tolik jsem si tu její chuť zamilovala. Je taková jemná, vláčná a chladivá, prostě mňamka :) Neznám lepší a rychleji udělanou baštu na teplý letní večer.
Cukety jsou vynikajícím zdrojem hořčíku, manganu i vitamínu A a C. Cukety ovlivňují vylučování vody z těla, pomáhají tělu zbavovat se kyselin, spolupůsobí při hubnutí, zvyšují peristaltiku střev a tím odstraňují jejich ochablost a zácpu.

Cukety prospívají rovněž sliznicím střev. V zelenině obsažený vitamín A je posiluje a chrání (před bakteriemi, viry a volnými radikály), v součinnosti s jinými živinami vytváří příznivé trávicí prostředí a naprosto zdravou střevní flóru. Střevní sliznice jsou přední a nejdůležitější obrannou imunitní hrází před lidskými nemocemi a tím nejvýznamnějšími garanty našeho zdraví.

Jak bylo řečeno, obsahuje cuketa velké množství provitaminu A, který je rozpustný v tucích. To znamená, že aby došlo ke správnému vstřebání tohoto vitamínu, je nutné cuketu připravit spolu s nějakým olejem.

 
Cuketové carpaccio

Suroviny:
2 menší cukety
šťáva z 1 citrónu
3 polévkové lžíce za studena lisovaného olivového oleje
1/2 čajové lžičky soli
koření dle chuti (tymián, saturejka, máta,...)
pepř

Postup:
  1. Cuketu pořádně umyjte a na struhadle strouhejte tenká kolečka. Pokud nemáte struhadlo, které umí vytvořit plátky, použijte škrabku nebo ručně nakrájejte.
  2. Kolečka cukety dejte do misky, přidejte sůl, pepř, citron, olivový olej, promíchejte a nechte v lednici minimálně 1 hodinu marinovat. Pokud máte rádi, můžete přidat tymián, saturejku nebo mátu, záleží na vaší chuti.
  3. Plátky cukety nechte chvíli okapat, nandejte na talířek a můžete podávat :)

Zdroje:
Kniha: Ovoce a zelenina jako lék, autor: Oberbeil Klaus

4 komentáře:

  1. Cuketu mám ráda i syrovou, hned zítra jdu poslední letošní kus sklidit ze záhonu a recept vyzkouším. Díky za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! Není nad syrovou cuketku ze zahrádky ;) Dobrou chuť !

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)