neděle 18. srpna 2013

Švestkové knedlíky s mákem

Kombinace švestek a máku prostě nikdy nezklame. Alespoň mé chuťové pohárky vždy potěší. A proč si tuto kombinaci nedopřát ve formě ovocných knedlíků? Že nejsou knedlíky pro naše tělo to nejlepší? Kynuté určitě ne, ale tyto pohankové můžeme směle nazvat zdravým jídlem :)
Knedlíčky uděláme z pohankové krupice, která nám dodá tolik vzácný rutin, švestky dodají vitamín C, který napomáhá vstřebávání rutinu a mák obsahuje kvalitní tuky a především dobře využitelnou formu vápníku. 

Do máku ale nebudeme dávat cukr, ani nebudeme knedlíky polévat rozpuštěným máslem. Aby nebyl výsledný pokrm tak suchý a zároveň abychom mák osladili, uděláme si navíc švestkovou omáčku. Ta je úplně jednoduchá, pouze rozmixujete odmočené sušené švestky se skořicí a trochou daltového sirupu. 







Švestkové knedlíky s mákem
(množství na 16 knedlíčků)


Suroviny:
Těsto
500 ml vody
200 gramů pohankové krupice
1/2 čajové lžičky soli
100 gramů hladké pohankové mouky + 20 gramů na vál
1 polévková lžíce chia semínek + 3 polévkové lžíce vody

+ asi 20 švestek


Švestková omáčka
200 gramů sušených nesířených švestek
300 ml vody
1 čajová lžička skořice
1 polévková lžíce datlového sirupu (nemusí být)


Mletý mák na posypání


Postup:
  1. Nejdříve si připravíme základ na omáčku. Omyjte sušené švestky a zalijte je odměřeným množstvím vody. Nechte máčet minimálně 2 hodiny.
  2. Těsto na knedlíky začněte připravovat také s dostatečným časovým předstihem, protože krupice by měla být dokonale vychlazená, než se dáte do samotného dělání knedlíků.
  3. Do hrnce nalijte 500 ml vody, přidejte půlku čajové lžičky soli a přiveďte k varu.
  4. Když se voda začne vařit, ztlumte oheň a za stálého míchání vsypte uvedené množství pohankové krupice. Nechte 2 minutky vařit. Směs by měla být hodně hustá. Nechte vychladnout.
  5. Asi za dvě hodinky si umyjte, vypeckujte a nakrájejte švestky.
  6. V hrnku smíchejte 1 polévkovou lžíci chia semínek a 3 polévkové lžíce vody. Nechte odležet minimálně 15 minut.
  7. Nyní máte čas na to, abyste si udělali švestkovou omáčku. Odmočené švestky vhoďte i s vodou a ostatními ingrediencemi do koktejlového mixéru a dokonale rozmixujte.
  8. Když je krupice studená (bude ve formě takové cihličky), přimíchejte do ní odstátá chia semínka a 100 gramů hladké pohankové mouky. Těsto rukama řádně propracujte.
  9. Těsto vyklopte na vál, udělejte z něj váleček a nakrájejte na 16 kousků.
  10. Každý kousek obalte v mouce a udělejte placičku. Na jednotlivé placičky navrstvěte švestky.
  11. Placičku i se švestkami vemte do dlaně, zabalte a udělejte knedlík. Nebojte se přitlačit, aby se knedlíky potom při varu nerozpadaly.
  12. Knedlíky naházejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou. Obvykle to trvá nějaké 2 - 3 minutky.
  13. Knedlíky nandejte na talíř, posypte mákem a polijte švestkovou omáčkou.

10 komentářů:

  1. Recept vypadá úžasně,jen ty švestky ztratí vit C,projdou-li varem.Nebo se pletu? děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se tepelnou úpravou vitamín C ztrácí... Čerstvé ovoce je čerstvé ovoce :)
      Ale jednou se nic nestane ;)

      Vymazat
  2. Zrovna som ich dojedla... úžasnéééé... mňamky, mňamky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě jsme s mamkou dojedly, boží, děkuji za inspiraci O:-)

    OdpovědětVymazat
  4. NEJLEPŠÍ RECEPTY CO JSEM KDY VIDELA..a že jsem jich videla.. :)))...dekuji..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)