úterý 24. září 2013

Cizrnová musaka

Řekomilové mi snad prominou, že jsem takto zprznila jejich národní pokrm, ale pochopte, že název "Cizrnový nákyp" by prostě neměl tu šťávu. Ispirací mi sice musaka byla, ale výsledek s ní nemá společného ani ň. Klasické suroviny na musaku - lilek, rajčata, mleté maso, sýr, bešamelová omáčka - to zde opravdu nehledejte. Lilek jsem nahradila cuketou, rajčata mrkví a řepou, mleté maso cizrnou, sýr lahůdkovým droždím a bešamel jáhlovou majonézou (recept zde). Takže jak vidíte je to taková musaka nemusaka.
 

Cizrnová musaka
(4 - 6 porcí)

Suroviny:
200 gramů cizrny v suchém stavu / 500 gramů uvařené cizrny
4 mrkve
2 červené řepy
2 cibule
1 cuketa
500 ml jáhlové majonézy
6 polévkových lžic lahůdkového droždí
1 polévková lžíce arrowrootu nebo kukuřičného škrobu
3 polévkové lžíce oleje
horká voda
sůl
2 čajové lžičky tymiánu
1 + 1 čajová lžička provensálského koření
1 lžíce ume octa
1 lžíce šťávy z citronu


Postup:
  1. Pokud nemáte hotovou jáhlovou majonézu, začněte s její přípravou (recept zde), protože by měla být při použití už vychladlá.
  2. Přes noc namočénou cizrnu uvařte do měkka. Uvařenou cizrnu zceďte a přeneste do pekáčku.
  3. Oloupejte a na hrubo nastrouhejte mrkev a červenou řepu.
  4. Cuketu omyjte a nakrájejte asi na 0,5 - 1 cm silné plátky. Posolte a nechte na talíři "vyplakat".
  5. Cibuli nakrájejte na jemno. V hrnci rozehřejte olej a cibulku chvíli restujte. Přidejte 1 čajovou lžičku soli, tymián, 1 čajovou lžičku provensálského koření a promíchejte.
  6. Přihoďte nastrouhanou zeleninu, přiklopte pokličkou a duste asi 15 minut. Pokud by se zelenina připalovala, podlejte trochou vody.
  7. Mezitím si v míse smíchejte jáhlovou majonézu, lahůdkové droždí, arrowroot (nebo kukuřičný škrob) 1 čajovou lžičku provensálského koření a 1/2 čajové lžičky soli.
  8. Po patnácti minutách vaření odeberte asi polovinu zeleniny, přendejte k cizrně a promíchejte.
  9. Zeleninu, která zbyde v hrnci, zalijte asi 100 ml horké vody a vařte pod pokličkou dalších 10 minut.
  10. Vypněte sporák a zeleninu promixujte, přidejte ume ocet a citronovou šťávu. V případě potřeby dolijte trochu vody. Toto zeleninové pyré také přeneste do pekáčku a vše důkladně promíchejte.
  11. Plátky cukety otřete ubrouskem do sucha a navrstvěte na cizrnovou směs.
  12. Celé zalijte připravenou majonézou. Řádně rozprostřete.
  13. Dejte péct na 175°C nějakých 30 - 40 minut, dokud nebude povrch nazlátlý.




14 komentářů:

  1. Tohle je tak strašně dobrý jídlo, že už ho v týdnu máme podruhé :-)
    Dokonce to jedla i kamarádka, která nesnáší řeku. Jo a přidala si :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem moc ráda, že chutnalo ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Vynikající jídlo i celý blog. Díky za něj :-) Blanka

    OdpovědětVymazat
  4. boze ja uplne milujem tieto vase recepty, az raz budem bohata zaplatim si vas aby ste mi doma varila :-D mate uzasne napady

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto skvělé jídlo... Dokonalé, móc děkujem...

    OdpovědětVymazat
  6. Taky chválím! Moc nám chutnalo :) Olga

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to neskutečně dobře a s naši urodou řepy se recept moc hodí ;-) jen mám dotaz na tu jahlovou majonezu, ta se připravuje jak? A je mozné vynechat to droždí? Díky předem Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když najedete kurzorem na jáhlovou majonézu, hodí vám to odkaz na dřívější recept ;)
      Osobně bych droždí nevynechávala, dodá to tomu šmrnc a sýrovou chuť.. Ale ode mě to je možná trochu neobjektivní, jsem největší závislák na lahůdkovém droždí, cpala bych ho všude :D

      Vymazat
  8. Musaka je fakt super a pro mě osobně představuje to nejlepší z Řecké kuchyně. A celkově prostě z Řecka. Mám to prostě ráda, stejně jako stát, kulturu, jejich umění a další věci. Ale teda přiznávám se, že by mě asi nikdy nenapadlo dělat si musaku doma. Možná proto, že nejsem zase tak dobrá kuchařka. No, třeba někdy. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)