Cizrnová musaka
(4 - 6 porcí)
Suroviny:
200 gramů cizrny v suchém stavu / 500 gramů uvařené cizrny
4 mrkve
2 červené řepy
2 cibule
1 cuketa
500 ml jáhlové majonézy
6 polévkových lžic lahůdkového droždí
1 polévková lžíce arrowrootu nebo kukuřičného škrobu
3 polévkové lžíce oleje
horká voda
sůl
2 čajové lžičky tymiánu
1 + 1 čajová lžička provensálského koření
1 lžíce ume octa
1 lžíce šťávy z citronu
Postup:
- Pokud nemáte hotovou jáhlovou majonézu, začněte s její přípravou (recept zde), protože by měla být při použití už vychladlá.
- Přes noc namočénou cizrnu uvařte do měkka. Uvařenou cizrnu zceďte a přeneste do pekáčku.
- Oloupejte a na hrubo nastrouhejte mrkev a červenou řepu.
- Cuketu omyjte a nakrájejte asi na 0,5 - 1 cm silné plátky. Posolte a nechte na talíři "vyplakat".
- Cibuli nakrájejte na jemno. V hrnci rozehřejte olej a cibulku chvíli restujte. Přidejte 1 čajovou lžičku soli, tymián, 1 čajovou lžičku provensálského koření a promíchejte.
- Přihoďte nastrouhanou zeleninu, přiklopte pokličkou a duste asi 15 minut. Pokud by se zelenina připalovala, podlejte trochou vody.
- Mezitím si v míse smíchejte jáhlovou majonézu, lahůdkové droždí, arrowroot (nebo kukuřičný škrob) 1 čajovou lžičku provensálského koření a 1/2 čajové lžičky soli.
- Po patnácti minutách vaření odeberte asi polovinu zeleniny, přendejte k cizrně a promíchejte.
- Zeleninu, která zbyde v hrnci, zalijte asi 100 ml horké vody a vařte pod pokličkou dalších 10 minut.
- Vypněte sporák a zeleninu promixujte, přidejte ume ocet a citronovou šťávu. V případě potřeby dolijte trochu vody. Toto zeleninové pyré také přeneste do pekáčku a vše důkladně promíchejte.
- Plátky cukety otřete ubrouskem do sucha a navrstvěte na cizrnovou směs.
- Celé zalijte připravenou majonézou. Řádně rozprostřete.
- Dejte péct na 175°C nějakých 30 - 40 minut, dokud nebude povrch nazlátlý.
Tohle je tak strašně dobrý jídlo, že už ho v týdnu máme podruhé :-)
OdpovědětVymazatDokonce to jedla i kamarádka, která nesnáší řeku. Jo a přidala si :-)
To jsem moc ráda, že chutnalo ;)
OdpovědětVymazatVynikající jídlo i celý blog. Díky za něj :-) Blanka
OdpovědětVymazatA já děkuju za krásný příspěvek :)
Vymazatboze ja uplne milujem tieto vase recepty, az raz budem bohata zaplatim si vas aby ste mi doma varila :-D mate uzasne napady
OdpovědětVymazatJé, to je hezký komentář :) Děkuji za něj!
VymazatNaprosto skvělé jídlo... Dokonalé, móc děkujem...
OdpovědětVymazatDěkuju moc :)
VymazatTaky chválím! Moc nám chutnalo :) Olga
OdpovědětVymazatTo jsem ráda :) Díky za reakci
VymazatVypadá to neskutečně dobře a s naši urodou řepy se recept moc hodí ;-) jen mám dotaz na tu jahlovou majonezu, ta se připravuje jak? A je mozné vynechat to droždí? Díky předem Lea
OdpovědětVymazatKdyž najedete kurzorem na jáhlovou majonézu, hodí vám to odkaz na dřívější recept ;)
VymazatOsobně bych droždí nevynechávala, dodá to tomu šmrnc a sýrovou chuť.. Ale ode mě to je možná trochu neobjektivní, jsem největší závislák na lahůdkovém droždí, cpala bych ho všude :D
Naprosto senzační
OdpovědětVymazatMusaka je fakt super a pro mě osobně představuje to nejlepší z Řecké kuchyně. A celkově prostě z Řecka. Mám to prostě ráda, stejně jako stát, kulturu, jejich umění a další věci. Ale teda přiznávám se, že by mě asi nikdy nenapadlo dělat si musaku doma. Možná proto, že nejsem zase tak dobrá kuchařka. No, třeba někdy. :-)
OdpovědětVymazat