čtvrtek 5. září 2013

Pečené dýňové plátky

Neznám snad nikoho, komu by pečené dýňové plátky nechutnaly. I zatvrzelí odpůrci dýně tentokrát pookřejí, protože to, co jim bude naservírováno je prostě boma.
A přitom je to taková rychlovka, jen  pořádně omýt dýni, nakrájet na plátky, potřít olejem s kořením a šup do trouby. A za půl hodinky si už můžete pomlaskávat. Ještě jsem vás nenavnadila?
K přípravě doporučuji kokosový olej. Vím, že kokosový olej má spousta z vás spojený se sladkými jídly, ale věřte mi a zkuste to. K těmto účelům "doporučovaný" olivový olej pro jednou vynechejte. Chystám na to samostatný článek, ale už nyní vám mohu prozradit, že olivový olej je pro tepelnou úpravu naprosto nevhodný. Má nízký bod zakouření - bod, kdy se olej stává škodlivým. A to platí dvojnásob, pokud budeme zapékat dýni v troubě při nějakých 190°C. To je pár desítek stupňů nad kouřovým bodem olivového oleje... 


Pečené dýňové plátky

Suroviny:
1 střední dýně
2 polévkové lžíce kokosového oleje
1 stroužek česneku
1 čajová lžička soli
2 čajové lžičky libovolného koření (moc dobrý je tymián)


Postup:
  1. Pokud máte dýni mladou, která má hezkou slupku, není třeba jí loupat. Stačí pouze řádně omýt a vydrbat kartáčkem.
  2. Dýni rozkrojte a lžící vydlabejte semínka. Nakrájejte dýni na plátky.
  3. V malé mističce smíchejte kokosový olej, rozmačkaný česnek, sůl a koření.
  4. Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte olejem. Doporučuji použít pečící papír, plátky se mnohem méně lepí.
  5. Troubu předehřejte na 190°C.
  6. Ať plech nebo papír lehce potřete vytvořenou olejovou směsí.
  7. Plátky dýně rozprostřete na plech a lehce potřete olejem s kořením.
  8. Dejte péct do trouby dokud nebudou plátky lehce opečené. Během pečení můžete plátky otočit a ještě jednou pomazat.
  9. Servírujte s čerstvou zeleninou nebo salátem. Kvůli bílkovinám není od věci přidat naklíčené mungo nebo doma připravenou zálivku z tofu. Lehký letní oběd jako dělaný.


9 komentářů:

  1. Navnadila, len aby som dostala ešte tú máslovu dyňu kúpiť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tohle je z dýně hokkaido, ta je více do "bramborova". Ale s máslovkou by to taky šlo ;)

      Vymazat
  2. Aký má prosím bod prepálenia olivový olej? Ja som trocha googlila a na viacerých stránkach som našla 210 °C... vďaka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za studena lisovaný olivový olej by měl mít okolo 170°C (ale přesně to nevím, tahám to z rukávu, ale 210°C to určitě nebude). Jediné panenské za studena lisované oleje vhodné i pro pečení jsou kokosový a sezamový ;)

      Vymazat
    2. zrovna o tom napsali článek, ani v něm nejsou žádný boty :)
      http://ona.idnes.cz/podle-ceho-si-vybrat-olej-0xy-/zdravi.aspx?c=A160108_143343_zdravi_pet

      Vymazat
    3. Ďakujem pekne za odpoveď. Prosím ako sa robí zálievka z tofu? Vďaka

      Vymazat
    4. Ešte vo Vami prilozenom článku odporúčajú aj avokadovy olej. Je pri nom uvedený vyšší bod prepalenia ako pri kokosovom...

      Vymazat
    5. Také už jsem četla, že na avokádovém se dá i smažit, ale popravdě nejsem tak bohatá, abych použivala na tepelné úpravy avodákový olej :o
      Tofu zálivka - přesně si přesně nepamatuji, nedělám jí moc často, ale určitě tam bude bílé tofu rozmixované s olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Popřípadě další ingredience dle chuti ;)

      Vymazat
  3. Celkově jsou podle mě tyhle smažené a pečené věci hodně fajn a to i z toho důvodu, že se to dá snadno udělat v přírodě a funguje to výborně i jako příloha. S manželem jezdíme hodně na ryby, on vyndá držáky vyhledávače ryb, já si vyndám vybavení na vaření a dělám přípravy. A doufám, že on něco chytí .:D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)