středa 25. září 2013

Hruškovo-cizrnový koláč

Dokud máte možnost sehnat krásné a sladké hrušky, vřele vám doporučuji ozkoušet cizrnovo-hruškový koláč. V těchto podzimních sychravých dnech přijde vhod. Opět pečeme bez mouky, takže je pro tělo tento koláč vynikající i ze zdravotní stránky, ne jen z té chuťové.
Tento koláč se zakládá na receptu na Broskvový koláč z cizrny, ale zde jsem použila cizrny ještě více, protože jsem chtěla těsto malinko vyšší. Do těsta dáme i trochu hrušek, takže nebudou jen na vrchu a i těsto bude mít trochu hruškovou chuť. Přídavek skořice a perníkového koření navodí tu správnou podzimní atmosféru.




Hruškovo-cizrnový koláč


Suroviny:
400 gramů uvařené cizrny (cca 160 gramů suché cizrny)
5 polévkových lžic zlatého lněného semínka + 100 ml vody
8 polévkových lžic agáve sirupu
90 gramů kukuřičné krupice

2 polévkové lžíce kokosu
2 čajové lžičky skořice
1/2 čajové lžičky perníkového koření
špetka soli
6 hrušek


Postup:
  1. Pokud nemáte uvařenou cizrnu, začněte přípravou cizrny, kterou je dobré přes noc namočit. Poté uvařte do měkka.
  2. Lněné semínko namelte, smíchejte s vodou a nechte minimálně 15 minut odstát.
  3. Uvařenou cizrnu vložte do nožového mixéru, přidejte nabobtnalá lněná semínka, agáve sirup a špetku soli a promixujte.
  4. Hrušky omyjte a odkrojte vršky i se stopkama. Dvě hrušky nakrájejte na kostičky a zbylé 4 na plátky.
  5. Umixovanou hmotu vyklopte do mísy a zapracujte do ní kukuřičnou krupici, skořici, perníkové koření a hrušky nakrájené na kostičky. Pokud vám to půjde, tak vařečkou, ale mně posloužily nejlíp ruce. 
  6. Troubu si předehřejte na 180°C.
  7. Formu na koláč si vymažte kokosovým olejem nebo vyložte pečícím papírem.
  8. Těsto přendeje do formy a lžící roztahejte do stran a uhlaďte.
  9. Doprostřed koláče umístěte vršky se stopkama a hrušky nakrájené na plátky naskládejte na těsto dle fantazie.
  10. Nechte péct asi 30 minut, dokud nebudou kraje nazlátlé.

15 komentářů:

  1. Dobrý den, šlo by případně nahradit ovoce např, mám modré blumy? děkuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebála bych se toho ;) Jen možná přidat trochu nějakého sladidla navrch, přeci jen, hrušky jsou hodně slaďoučké :)

      Vymazat
    2. Super, hned to zkusím a dám vědět :-) Máte skvělé recepty, jsem nadšená z vašeho blogu! :-)))))))

      Vymazat
  2. a co ten kokos? ten ide do cesta?

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji moc za tuhle inspiraci! já si udělala trochu jinou, podzimní náplň..a myslím, že je to geniální

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý recept. Díky! Ale dělala jsem bez kokosu, taky to šlo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to jde i bez něj, ale já jsem kokos maniak :) Jsem ráda, že se povedlo :)

      Vymazat
  5. Tak taky vyzkoušeno. :-) agave sirup nemám, dala jsem med... Tak je z toho takovej sladkej hummus. Ale priznam se, ze zustanu u cizrny na slano. Kazopadne to chtelo zkusit. :-) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, zkusit se má vše... Cizrna je moje láska a také jí více oceňuji v humusu, placičkách a tak.. ;)

      Vymazat
  6. A co když to udělám z cizrny syrové, namočené, rozmixované? Falafel se přeci také tak dělá... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Falafel se tak dělá, ale neumím si představit, co by to udělalo... třeba by to zrovna bylo dobré, ale to bude chtít nějakého odvážlivce na ozkoušení :o

      Vymazat
    2. Nu až tu odvahu seberu a vyzkouším, dám sem vědět výsledek. Už jsem s veganským pečením bez cukru měla tolik neúspěchů, že jeden navíc už se kdyžtak ztratí ;-)

      Vymazat
    3. budu ráda :) Neúspěchy měl a bude mít každý, ale když se to povede, tak to stojí za to :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)