Tento koláč se zakládá na receptu na Broskvový koláč z cizrny, ale zde jsem použila cizrny ještě více, protože jsem chtěla těsto malinko vyšší. Do těsta dáme i trochu hrušek, takže nebudou jen na vrchu a i těsto bude mít trochu hruškovou chuť. Přídavek skořice a perníkového koření navodí tu správnou podzimní atmosféru.
Hruškovo-cizrnový koláč
Suroviny:
400 gramů uvařené cizrny (cca 160 gramů suché cizrny)
5 polévkových lžic zlatého lněného semínka + 100 ml vody
8 polévkových lžic agáve sirupu
90 gramů kukuřičné krupice
2 polévkové lžíce kokosu
2 čajové lžičky skořice
1/2 čajové lžičky perníkového koření
špetka soli
6 hrušek
Postup:
- Pokud nemáte uvařenou cizrnu, začněte přípravou cizrny, kterou je dobré přes noc namočit. Poté uvařte do měkka.
- Lněné semínko namelte, smíchejte s vodou a nechte minimálně 15 minut odstát.
- Uvařenou cizrnu vložte do nožového mixéru, přidejte nabobtnalá lněná semínka, agáve sirup a špetku soli a promixujte.
- Hrušky omyjte a odkrojte vršky i se stopkama. Dvě hrušky nakrájejte na kostičky a zbylé 4 na plátky.
- Umixovanou hmotu vyklopte do mísy a zapracujte do ní kukuřičnou krupici, skořici, perníkové koření a hrušky nakrájené na kostičky. Pokud vám to půjde, tak vařečkou, ale mně posloužily nejlíp ruce.
- Troubu si předehřejte na 180°C.
- Formu na koláč si vymažte kokosovým olejem nebo vyložte pečícím papírem.
- Těsto přendeje do formy a lžící roztahejte do stran a uhlaďte.
- Doprostřed koláče umístěte vršky se stopkama a hrušky nakrájené na plátky naskládejte na těsto dle fantazie.
- Nechte péct asi 30 minut, dokud nebudou kraje nazlátlé.
Dobrý den, šlo by případně nahradit ovoce např, mám modré blumy? děkuji Lenka
OdpovědětVymazatNebála bych se toho ;) Jen možná přidat trochu nějakého sladidla navrch, přeci jen, hrušky jsou hodně slaďoučké :)
VymazatSuper, hned to zkusím a dám vědět :-) Máte skvělé recepty, jsem nadšená z vašeho blogu! :-)))))))
Vymazata co ten kokos? ten ide do cesta?
OdpovědětVymazatjojo, do těsta ;)
VymazatDěkuji moc za tuhle inspiraci! já si udělala trochu jinou, podzimní náplň..a myslím, že je to geniální
OdpovědětVymazatNení zač, jsem ráda, že chutnalo ;)
VymazatSkvělý recept. Díky! Ale dělala jsem bez kokosu, taky to šlo:)
OdpovědětVymazatUrčitě to jde i bez něj, ale já jsem kokos maniak :) Jsem ráda, že se povedlo :)
VymazatTak taky vyzkoušeno. :-) agave sirup nemám, dala jsem med... Tak je z toho takovej sladkej hummus. Ale priznam se, ze zustanu u cizrny na slano. Kazopadne to chtelo zkusit. :-) Díky za tip.
OdpovědětVymazatPřesně tak, zkusit se má vše... Cizrna je moje láska a také jí více oceňuji v humusu, placičkách a tak.. ;)
VymazatA co když to udělám z cizrny syrové, namočené, rozmixované? Falafel se přeci také tak dělá... ;-)
OdpovědětVymazatFalafel se tak dělá, ale neumím si představit, co by to udělalo... třeba by to zrovna bylo dobré, ale to bude chtít nějakého odvážlivce na ozkoušení :o
VymazatNu až tu odvahu seberu a vyzkouším, dám sem vědět výsledek. Už jsem s veganským pečením bez cukru měla tolik neúspěchů, že jeden navíc už se kdyžtak ztratí ;-)
Vymazatbudu ráda :) Neúspěchy měl a bude mít každý, ale když se to povede, tak to stojí za to :)
Vymazat