pátek 27. září 2013

Fazole na kyselo

Dostala jsem podnět, že by bylo dobré uveřejňovat více hlavních jídel. Připouštím, že se vyžívám spíše v dezertech a různých blbůstkách. Hlavní jídla vařím tak nějak od oka a většinou se snažím rychle. Ale chápu, že pro lidi, kteří se v prostředí zdravé výživy teprve začínají zorientovávat, je k nezaplacení každá inspirace. A přeci jenom  hlavní jídlo je, jak už název vypovídá, hlavní součást našeho jídelníčku. 

Pokusím se tedy častěji zdokumentovávat pokrmy, které vařím k obědu. Tyto recepty však budu pravděpodobně zveřejňovat bez delšího povídání, to si nechám na zábavnější recepty. Ale když bude stát nějaká surovina z receptu za zmínku, určitě se o ní rozepíši trošičku podrobněji.
Dnešní recept je taková ta rychlá klasika, nakrájet zeleninu, přidat luštěninu, dochutit a podávat s rýží. Určitě všichni znáte fazolky na kyselo, ale proč jednou nezkusit fazole na kyselo? S mrkví, petrželí a dýní vám bude možná trochu připomínat svíčkovou omáčku. U nás tento oběd nikdy nezklame a vždy se olizujeme až za ušima.

Fazole na kyselo
(4 porce)

Suroviny:
200 gramů červených fazolí v suchém stavu / 500 gramů uvařených
4 mrkve
2 petržele
1/2 malé dýně (nemusí nutně být, ale je velmi dobrá)
2 cibule
2 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce sezamové pasty tahini
horká voda
1/2 čajové žičky soli
1 čajová lžička tymiánu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
2 - 3 polévkové lžíce ume octa
1 polévková lžíce sójové omáčky Shoyu nebo Tamari


Postup:

  1. Přes noc namočéné fazole uvařte do měkka. Uvařené fazole zceďte a nechte okapat.
  2. Dýni omyjte kartáčkem, rozpulte, vydlabejte dužinu a nakrájejte na malé kostičky.
  3. Mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na nudličky.
  4. Cibuli nakrájejte na jemno. V hrnci rozehřejte olej a cibulku chvíli restujte. Přidejte sůl, tymián, a promíchejte.
  5. Přihoďte nakrájenou zeleninu, zalejte horkou vodu tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Přidejte bobkový list, nové koření a 1 polévkovou lžíci ume octa, přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni 10 - 20 minut do změknutí.
  6. Z hrnce odeberte asi polovinu uvařené zeleniny a odložte jí do misky. Zbylou zeleninu ještě 5 minut povařte. Odstavte ze sporáku, vyjměte bobkový list a nové koření a důkladně promixujte ponorným mixérem.
  7. Do hotového zeleninového pyré nasypte zpět odloženou uvařenou zeleninu, fazole a pomalu přiveďte k varu, aby se celá směs prohřála.
  8. Odstavte a přimíchejte 2 polévkové lžíce umeocta, sójovou omáčku a tahini pastu.
  9. Podávejte s uvařenou rýží.

12 komentářů:

  1. Dnes jsem s uspechem uvarila tyto fazole na kyselo....chutnalo vsem!!! Diky! Dada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) a já děkuji za odezvu, těší mě, že jste si pochutnali :)

      Vymazat
  2. Bylo to vynikajici. Dekuji za bezva recept a primlouvam se za dalsi recepty na rychle vecere :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super jidlo! Plne uspokojilo mou chut na fazole na kyselo...diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  4. Namočené luštěniny se dají na noc do ledničky nebo mají zůstat v pokojové teplotě ? Co když fazole namočím na 20hodin, je to špatně ?
    Děkuji za krásný web s recepty !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Namočené luštěniny nechávejte máčet při pokojové teplotě, v lednici by nejspíš pořádně nenabobtnaly.. Fazole můžete máčet klidně i déle než 20 hodin, jen je třeba občas propláchnout a vyměnit vodu, aby se to nekazilo ;)
      Ať se daří :)

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď. Skvělý recept ! Mňam :-) Naučila jsem se používat nove suroviny a je to úžasný - ume ocet, pasta tahini... 👍

      Vymazat
  5. Dobry den, jakou dyni pouzivate? Luxe byt hokaido? A pridat ji oloupanou nebo i se slupkou? Dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, hokkaido je nejlahodnější a nemusí se loupat ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)