A to vám zaručuji, že vás tato "sýrová" omáčka dostane. Ty uvozovky vůbec nejsou na místě, protože vsadím boty, že nikdo nepozná, že omáčka není ze sýra. Když jí někomu dám ochutnat, tak je ani nenapadne v tom hledat něco jiného než sýr. Vlastně, jak si tak vzpomínám, ani když jsem omáčku dělala ze sýra, nedosáhla jsem tak dobré chuti a konzistence. Prostě sýrová omáčka ze všech nejsýrovější.
Základem omáčky jsou kešu ořechy, přes ně vlak nejede. Stejně tak se neobejdete bez lahůdkového droždí, které jsem vychvalovala už v receptu na falešný parmezán. K zahuštění lze použít cokoliv, nemusíte používat kukuřičný škrob, ale já ho shledávám jako nejlepší variantu, jelikož udělá hezkou omáčku již za tepla a konzistence se příliš nezmění ani do druhého dne. Vím, že existují lepší a zdravější způsoby zahušťování, ale nějak to u téhle omáčky nefunguje. Když jsem zkoušela z arrowrootem, byla hustá první den, druhý den pak vodová. S kudzu je první den vodovější a druhý den tuhá. Prostě to chce vychytat a vybrat si zahušťovadlo, které vám bude vyhovovat. Já jsem tedy pro chemicky nebělenou maizenu.
"Sýrová" kešu omáčka
(4 porce)Suroviny:
150 gramů kešu ořechů
600 ml vody
6 polévkových lžic lahůdkového droždí
2 polévkové lžíce neběleného kukuřičného škrobu
1 polévková lžíce oleje
1 stroužek česneku
1 cibule
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 čajová lžička soli
2 čajové lžičky koření dle chuti (provensálské, bazalka, ...)
Postup:
- Minimálně 4 hodiny předem si namočte kešu ořechy, lepší je nechat je přes noc, potom jsou krásně měkoučké.
- Slijte vodu, ořechy propláchněte a vhoďte je do koktejlového mixéru. Přidejte 300 ml vody, 2 čajové lžičky citronové šťávy, česnek, sůl, 6 lžic lahůdkového droždí a promixujeme dohladka.
- Nakrájejte si cibulku a na oleji ji zlehka osmahněte. Přidejte libovolné koření a nechte minutku provonět. Odstavte.
- Osmahnutou cibulku s kořením přidejte do mixéru a promixujte.
- Promixovanou směs vlijte do hrnce, ve kterém jste dělali cibulku. Přilijte 200 ml vody, promíchejte a pomalu přiveďte k varu. Občas promíchejte, i když omáčka není ze sýra, má tendenci se připalovat.
- Mezitím si ve 100 ml vody rozmíchejte 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu.
- Škrob s vodou pomalu vlijte do vařící se směsi a za stálého míchání nechte provařit asi dvě minutky, dokud omáčka nezhoustne.
- Omáčku servírujte s uvařenými těstovinami.
Mohu míso kešu použít i mandle? Jsme na ně alergičtí.
OdpovědětVymazatPokud nemáte jinou volbu, tak musíte :) Jen konzistence nebude tak krémová a budou v ní trochu hrudky, protože mandle zcela na jemno rozmixovat nelze...
VymazatPrave jsem dojedla testovinky s touto vybornou omackou a urcite se stava stalici v mem kucharskem repertoaru! dekuji moc za krasne napady a velke dobroty, pavlina
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda :) Úplně jsem na ní také dostala chuť, asi už vím, co bude zítra k obědu :D
VymazatVýborná omáčka, díky za recept :-). Jen se zeptám - lahůdkové droždí je tam hlavně kvůli chuti, ne kvůli konzistenci, že? Přijde mi totiž, že na můj vkus je v tom docela výrazné a asi bych ho snesla i méně :-)
OdpovědětVymazatSuper :)
VymazatPřesně tak, lahůdkové droždí je kvůli chuti.. my ho máme rádi hodně (co nejvíc). Abych se přiznala, na lahůdkovém droždí dost ujíždím (chodím na něj se lžičkou a miluju jak se mi lepí v puse na patro :D), takže dost dobře nechápu, že by ho někdo mohl mít méně :D
Každopádně upravte dle svých chutí ;)
Já i můj tříletý syn jsme si moc pochutnali.Díky za zajímavý recept.
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že chutnalo :)
Vymazatzdravíčko, lahôdkové droždie sa dá normálne kúpiť v obchode? to je prášok nejkaký?
OdpovědětVymazatVe zdravých výživách by ho měli mít ;)
VymazatAno je to prášek, je to deaktivované droždí a je to velmi dobrý pomocník při různém dochucování ;)
http://www.countrylife.cz/lahudkove-drozdi-150-g-country-life
Genialni:))) dnes byla s gnocchi a restovanym spenatem a pochutnala si cela rodina. diky:)
OdpovědětVymazat