Když jsem zahlídla tento recept, byla to jedna z věcí, které prostě musím zkusit. Čím dřív, tím líp. Ale ta uspěchanost se mi nevyplatila. Má první várka nebyla nic moc, přesolila jsem to a bylo to moc kyselé. Do salátku se ale skvěle hodila. Ale druhá dávka už stála za to.
Jáhly jsou spíše zásaditého charakteru, což je spolu s pohankou činí výjimkou mezi obilninami. Jáhly jsou trochu tučnější než jiné obilniny, což je přímo předurčuje k tomu, aby byly použity k přípravě takové "prasárny", jakou je majonéza. Nene, špatně zvolená slova. Tohle je zdravá majonéza! Jáhly mají navíc celkem neutrální chuť, tudíž je můžeme krásně využít na slano i na sladko. Úplně si umím představit i sladkou variantu této majonézy. Jen přidat trochu sirupu či ovoce a použít k ozdobení nějakého dezertu. Hm, to také musím vyzkoušet.
Jáhlová majonéza
(asi 600 - 700 ml majonézy, inspirace zde)
Suroviny:
90 gramů hrnku jáhel (+ 400 ml vody)
40 gramů kešu ořechů
40 gramů kešu ořechů
5 polévkových lžic olivového oleje½ polévkové lžíce vinného octa
1 ½ polévkové lžíce citronové šťávy
1 ½ polévkové lžíce citronové šťávy
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička agáve sirupu
pepř
200 ml horké vody + navíc dle konzistence
pepř
200 ml horké vody + navíc dle konzistence
dle chuti navíc sůl, pepř, agáve sirup, koření, cibule,...
Postup:
- Kešu ořechy zalijte vodou a nechte odstát nejméně 2 hodiny.
- Jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti. Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte 400 ml vody, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se všechna voda do jáhel nevsákne.
- Ještě horké jáhly přendejte do koktejlového mixéru, přidejte odmočené a propláchnuté kešu ořechy, vinný ocet, citronovou šťávu, olej, sůl, sirup z agáve a horkou vodu. Vše promixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence bez hrudek.
- Pamatujte, že během chlazení majonéza ještě zhoustne, proto přidejte tolik vody, kolik uznáte za vhodné. Každý má rád jinou konzistenci. Já přidávala navíc ještě asi 50 ml.
- Podle chuti přidejte sůl, pepř, sirup z agáve, koření nebo třeba nakrájenou cibuli.
včera sem ji dělala a byla výborná :)
OdpovědětVymazatDěkuju za komentář a jsem moc ráda, že chutnalo :)
Vymazatahoj mas uzasny blog
OdpovědětVymazatDěkuju! :)
VymazatMůžu se zeptat, jak moc nezbytné tam jsou tam ty kešu ořechy?- u nás je na ně alergie, čím ev. nahradit?...Jinak souhlasím , že blog je naprosto úžasný, takže děkuju.
OdpovědětVymazatDěkuju :)
VymazatTo je škoda :( Kešu ořechy tam dají takovou tu krémovost, hodně je využívám při různých náhradách sýru..
Nemám to ozkoušené, ale zkuste bez kešu, jen dejte více oleje a ještě za tepla pořádně promixujte... Nebo pokud chcete, můžete využít i kousíček tofu natural místo kešu... Od věci by nebyla ani tahini pasta, ale ta už tam dá tu specifickou chuť sezamu...
Každopádně za pokus to stojí, v téhle době se případný menší neúspěch v bramborovém salátu dobře schová ;)
Určitě vyzkouším, jenom by mě zajímalo, jak dlouho vydrží v lednici..Pro začátek bych zkusila menší dávku a pokud se osvědčí, tak bych toho udělala víc a pomalu bychom příležitostně ujídali...:)
OdpovědětVymazatTerka
Ahoj Terko,
Vymazaturčitě, tohle je docela velká dávka. Trvanlivost ozkoušenou nemám, vždy jí během dvou dnů spotřebujeme :o Já dělám čerstvou třeba když vím, že budu něco zapékat, tak jí dávám jako pojivou složku (smíchám s trochou maizeny a lahůdkového droždí). Nebo do vánočního bramborového salátu byla taky skvělá :)
Tak vyzkoušeno - a je to více než jedlé. :D Jen kešu nevedu, proto jsem tam šoupla slunečnicová semínka. Je toho plná miska a k zelenině nebo nějakým křupkám výborný. A s tím houstnutím se to potvrdilo.. jak dip chladne, tím je z něj větší "kejda". :)) Díky za tip!
OdpovědětVymazatHm, zajímavé :) Příště to také zkusím ze slunečnice :)
VymazatJojo, kejdu pak lze naředit vodou a znovu promixovat třeba tyčákem :)
Skvělý recept! Sbohem tofunézo i sojanézo :-)
OdpovědětVymazatVítejte jáhly :) Já tofunézu i sojanézu koupila snad jednou v životě, jen na ochutnání a urvaná jsem z toho nebyla... Když jsem potřebovala ala majolku, mixla jsem si tofu s olejem a citronem, ale tohle je mnohem lepší varianta ;) I ve vánočním salátku se osvědčila ;)
VymazatMně dřív moc chutnala tatarka, takže sojanéza a tofunéza mi přišly vhod. Chutnaly mi, to jo, ale nebyla jsem nadšená z jejich složení. Tohle je teda pro mě ideální varianta. Jen nezapomenout dát namočit kešu, s namáčením dopředu mívám občas problém :-D
VymazatKdyž zapomenete namočit kešu, uvařte je spolu s jáhlami ;) Takhle také krásně změknou ;)
VymazatTak to je skvělý tip! Včera jsem si dala jáhlonézu na salát z rajčat, okurek, cibulky a mungo klíčků a tím pádem zmizela má nostalgie po šopském salátu :-)
VymazatHaha, jáhlonéza je dobrý název :)
Vymazat:-D
Vymazat