sobota 21. září 2013

Jáhlová majonéza

Dobře, dobře, měla bych spíše napsat jáhlový dip nebo něco na ten způsob. Protože slovíčko majonéza už znamená očekávání.  Očekávání, že to bude chutnat stejně jako majonéza. Znám to zklamání. Když jsem byla malá a byli jsme na dovolené na Šumavě, bylo mi řečeno, že uvidíme Kamenné moře. Já byla celá šťastná, že se konečně dočkám a uvidím moře. A ono tam bylo pár velkých kamenů a to mělo být to jejich moře. Takže vím více než kdokoliv jiný, jak moc zamrzí, když je nejsou věci pojmenovány správně. Sice si chuť majonézy už zcela nevybavuji, ale věřím, že tímto označením nezklamu ničí očekávání. 
Když jsem zahlídla tento recept, byla to jedna z věcí, které prostě musím zkusit. Čím dřív, tím líp. Ale ta uspěchanost se mi nevyplatila. Má první várka nebyla nic moc, přesolila jsem to a bylo to moc kyselé. Do salátku se ale skvěle hodila. Ale druhá dávka už stála za to.
Jáhly jsou spíše zásaditého charakteru, což je spolu s pohankou činí výjimkou mezi obilninami. Jáhly jsou trochu tučnější než jiné obilniny, což je přímo předurčuje k tomu, aby byly použity k přípravě takové "prasárny", jakou je majonéza. Nene, špatně zvolená slova. Tohle je zdravá majonéza! Jáhly mají navíc celkem neutrální chuť, tudíž je můžeme krásně využít na slano i na sladko. Úplně si umím představit i sladkou variantu této majonézy. Jen přidat trochu sirupu či ovoce a použít k ozdobení nějakého dezertu. Hm, to také musím vyzkoušet. 


Jáhlová majonéza
(asi 600 - 700 ml majonézy, inspirace zde)

Suroviny:
90 gramů hrnku jáhel (+ 400 ml vody)
40 gramů kešu ořechů
5 polévkových lžic olivového oleje½ polévkové lžíce vinného octa
1 ½ polévkové lžíce citronové šťávy
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička agáve sirupu
pepř
200 ml horké vody + navíc dle konzistence
dle chuti navíc sůl, pepř, agáve sirup, koření, cibule,...


Postup:
  1. Kešu ořechy zalijte vodou a nechte odstát nejméně 2 hodiny.
  2. Jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti. Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte 400 ml vody, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se všechna voda do jáhel nevsákne. 
  3. Ještě horké jáhly přendejte do koktejlového mixéru, přidejte odmočené a propláchnuté kešu ořechy, vinný ocet, citronovou šťávu, olej, sůl, sirup z agáve a horkou vodu. Vše promixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence bez hrudek.
  4. Pamatujte, že během chlazení majonéza ještě zhoustne, proto přidejte tolik vody, kolik uznáte za vhodné. Každý má rád jinou konzistenci. Já přidávala navíc ještě asi 50 ml.
  5. Podle chuti přidejte sůl, pepř, sirup z agáve, koření nebo třeba nakrájenou cibuli.



17 komentářů:

  1. včera sem ji dělala a byla výborná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář a jsem moc ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  2. Můžu se zeptat, jak moc nezbytné tam jsou tam ty kešu ořechy?- u nás je na ně alergie, čím ev. nahradit?...Jinak souhlasím , že blog je naprosto úžasný, takže děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      To je škoda :( Kešu ořechy tam dají takovou tu krémovost, hodně je využívám při různých náhradách sýru..
      Nemám to ozkoušené, ale zkuste bez kešu, jen dejte více oleje a ještě za tepla pořádně promixujte... Nebo pokud chcete, můžete využít i kousíček tofu natural místo kešu... Od věci by nebyla ani tahini pasta, ale ta už tam dá tu specifickou chuť sezamu...
      Každopádně za pokus to stojí, v téhle době se případný menší neúspěch v bramborovém salátu dobře schová ;)

      Vymazat
  3. Určitě vyzkouším, jenom by mě zajímalo, jak dlouho vydrží v lednici..Pro začátek bych zkusila menší dávku a pokud se osvědčí, tak bych toho udělala víc a pomalu bychom příležitostně ujídali...:)
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terko,
      určitě, tohle je docela velká dávka. Trvanlivost ozkoušenou nemám, vždy jí během dvou dnů spotřebujeme :o Já dělám čerstvou třeba když vím, že budu něco zapékat, tak jí dávám jako pojivou složku (smíchám s trochou maizeny a lahůdkového droždí). Nebo do vánočního bramborového salátu byla taky skvělá :)

      Vymazat
  4. Tak vyzkoušeno - a je to více než jedlé. :D Jen kešu nevedu, proto jsem tam šoupla slunečnicová semínka. Je toho plná miska a k zelenině nebo nějakým křupkám výborný. A s tím houstnutím se to potvrdilo.. jak dip chladne, tím je z něj větší "kejda". :)) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, zajímavé :) Příště to také zkusím ze slunečnice :)
      Jojo, kejdu pak lze naředit vodou a znovu promixovat třeba tyčákem :)

      Vymazat
  5. Skvělý recept! Sbohem tofunézo i sojanézo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítejte jáhly :) Já tofunézu i sojanézu koupila snad jednou v životě, jen na ochutnání a urvaná jsem z toho nebyla... Když jsem potřebovala ala majolku, mixla jsem si tofu s olejem a citronem, ale tohle je mnohem lepší varianta ;) I ve vánočním salátku se osvědčila ;)

      Vymazat
    2. Mně dřív moc chutnala tatarka, takže sojanéza a tofunéza mi přišly vhod. Chutnaly mi, to jo, ale nebyla jsem nadšená z jejich složení. Tohle je teda pro mě ideální varianta. Jen nezapomenout dát namočit kešu, s namáčením dopředu mívám občas problém :-D

      Vymazat
    3. Když zapomenete namočit kešu, uvařte je spolu s jáhlami ;) Takhle také krásně změknou ;)

      Vymazat
    4. Tak to je skvělý tip! Včera jsem si dala jáhlonézu na salát z rajčat, okurek, cibulky a mungo klíčků a tím pádem zmizela má nostalgie po šopském salátu :-)

      Vymazat
    5. Haha, jáhlonéza je dobrý název :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)