Drť, která mi zbyde, většinou velmi dobře vycedím a vymačkám, aby ani kapka mléka nepřišla nazmar. Drť poté zavřu do krabičky a dám do lednice. Takto vydrží asi tři dny. Drť můžete také rozprostřít na pečící papír a nechat schnout na vzduchu. Pokud víte, že máte doma vlhko a drť se dřív zkazí než uschne, zkuste jí zmrazovat. Nejsem sice moc velký fanda mražáku, ale pro jednou se nic nestane. Takto syslím několik dávek drtě z oříškového mléka, aby toho bylo dost a byla cookies celá mísa. Ale pokud i tak nemáte drtě dostatek, nikdo vám nebrání udělat sušenek méně. Ne ne, to je špatný nápad. Použijte zkrátka co máte a zbytek nahraďte kokosem, výsledná chuť bude jen trochu méně oříšková.
No nic, dnes nebudeme dlouze chodit okolo horkých cookies a vrhneme se rovnou na recept :)
Čoko-oříškové cookies
(asi 2 plechy, inspirace zde)
Suroviny:
150 gramů (vlhké) drtě z výroby oříškového mléka (cca ze dvou dávek)
150 gramů ovesných vloček
50 gramů datlí
cca 200 ml oříškového mléka (možno použít jakékoliv jiné nebo voda + 1 čajová lžička oleje navíc)
6 polévkových lžic kakaa
4 polévkové lžíce kokosu
2 polévkové lžíce kokosového oleje
3 polévkové lžíce lněného semínka
5 polévkových lžic agáve sirupu
1 čajová lžička vinného kamene
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/4 čajové lžičky soli
Postup:
- Datle propláchněte a zalijte horkou vodou tak, aby byly všechny ponořené. Nechte odstát alespoň 1 hodinu.
- Ovesné vločky dejte do nožového mixéru a rozmixujte na mouku.
- Namelte si lněné semínko.
- V míse smíchejte oříškovou drť, připravenou ovesnou mouku, kakao, kokos, mleté lněné semínko, sůl, sodu, vinný kámen a kokosový olej.
- Odmočené datle vyndejte z máčecí vody a vhoďte do koktejlového mixéru. Zbylou tekutinu z datlí nevylévejte. K této tekutině přilejte oříškové mléko tak, aby to bylo dohromady 250 ml. Tekutinu vlijte do mixéru k datlím, přidejte agávový sirup a dobře promixujte.
- Rozmixované datle s mlékem přilijte k suchým surovinám a rukama propracujte. Mělo by vám vzniknout tužší těsto. Těsto dejte na hodinku odpočinout do lednice.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Těsto vyndejte z lednice a tvořte malé kuličky. Každou kuličku pak opatrně zplácněte vidličkou. Vznikne vám krásná, úplně profesionální malá sušenka :) Při odlepování vidličky od těsta si okraje sušenky přidržujte, těsto má trochu tendenci se lepit k vidličce.
- Dejte péct na 180°C asi 30 - 40 minut.
Oriskove mleko je vynikajici, samotne i v kafi. Diky! Vydrzelo nam jen nekolik hodin. Testo na cookies uz mam v lednici, doufam, ze nebude vadit, ze tam bude pres noc a ne jen hodinu, jak je uvedeno v receptu.
OdpovědětVymazatJana
:) U nás se mléko také moc dlouho neohřeje :D Já si myslím, že by delší uležení těsta vadit nemělo ;)
VymazatTak nevadilo, naopak se s testem dobre pracovalo. Priste se pokusim nespalit prvni varku a mozna trochu uberu kakaa. Z 200g orisku jsem mela jen 100g drte, tak priste zkusim dat vice. Chtela jsem se zeptat, jake pouzivas raw kakao. Ja jsem koupila od Iswari a Bionebio. Rozdil v cene dvojnasobny, ale chutove mi prijdou velmi podobne.
OdpovědětVymazatTak super :) Já možná tu drť nechávám trochu vlhčí, to je pravda...
VymazatCo se týká raw kakaa, tak používám bio nebio... Přiměřený poměr cena/kvalita...Od iswari jsem ani nezkoušela, přeci jen jak píšeš, rozdíl v ceně je citelný, tak vždy sáhnu po bio nebio... Ale raw kakao používám spíše do nepečených a raw mňamek, když něco peču, tak mi přijde škoda tam dávat raw kakao.. A obyč kakao kupuji v kaufu - kakao de Luxe od firmy Kovandovi (na lepší jsem v ČR zatím nenarazila, není tak odtučněné, ještě lepší jak z Alnatury :))
Dekuju za tip, urcite vyzkousim. Mas pravdu, pouzivat raw kakao na peceni je skoda. Jinak od bio nebio pouzivam i agave a jsem moc spokojena. Kakao od iswari setrim na raw brownies, dnes se mi nahodou podarilo sehnat medjool datle, tak jsem zvedava :)
VymazatFakt? Tak to jsi měla štěstí.. Já je zahlídla jen jednou, myslím že v Makru, takže velký balení... Což by ani tak nevadilo, jako spíše ta cena :D Takže se spokojím s obyč datličkama, který namočím do vody... Ale jestli máš ty Medjoolské, zkus asi přímo podle Sarah (recept v odkazu výše)... Raw brownies jsou pro mě favoritem :) Sice teď hodně experimentuju se sušením RAW dobrot (už mám i rohlíčky a perníčky), ale stejně ty vlhké a hutné věci jsou nej :)
VymazatOpravdu dobrota! Bez sladkého se sice již zcela obejdu, ale tímto jednou za čas určitě nic nezkazím..:) Lískooříškové mléko a tyto sušenky za tu práci rozhodně stojí!
OdpovědětVymazatTerka
Jé, to mě moc těší Terko! Jsem ráda, že zkoušíš a že chutná :)
VymazatChystáme se s rodinou na dovolenou a tak hledám tipy, co připravit trvanlivějšího (tedy pokud to někdo dřív 'nesežere') s sebou. Moc mě inspirovala pečená cizrna, tu určitě připravím. A tyhle sušenky se mi taky nesmírně zamlouvají ;-) místo ořechů, resp drti z nich, kterou nemám, zkusím použit rozmixovane mandle a mléko mám obilné, tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Uz se moc těším ;-) zdravi Lea
OdpovědětVymazatJojo, cizrnu jsem dělala na dovču též ;)
VymazatUrčitě, bude to mít chut ještě výraznější, jen by to možná chtělo trochu ubrat na oleji (tuk je v oříškách, kdežto drť je už většiny tuku zbavená).
Dopadne to dobře, já tomu věřim ;)
Těsto vypadá, Peti, skvěle. Jen bylo dost řídké s tím množstvím tekutiny (250 ml), tak jsem ho ještě zhutnila přidáním dalších mletych vloček i mandlí :) ted uz čeká v lednici a bud ještě dnes večer po kojení malého a uspavaní těch starších přijde ke slovu, nebo az zítra ráno. Každopádně uz ted 'syrové' úžasně voní a ještě líp chutna :-) moje drahá polovicka k takové lahudce vždycky říká, že je Škoda těsto pečením 'zkazit' :-) tentokrát mi ho ale syrové nesní, to musím stihnout upect driv... Lea
VymazatJojo, určitě, řídit se pocitově... Ono přeci jen každý má jinak savé vločky, nebo je méně namele a už to pak dělá rozdíly v konzistenci... Také jsem jako malá milovala syrová těsta, takže plně chápu :D V tomhle těstě ale není vyloženě nic, co by muselo být upečeno, takže by nějaké větší problémy nadělat nemělo ;)
VymazatZrovna řeším podobný problém - sušenky mě moc lákají, ale nemám oříškovou drť. Mám výkonný mixér, takže když dělám oříškové mléko, nemusím cedit. Mohla byste mně prosím zkusit poradit, jaký dát poměr mléka a suchých nasekaných oříšků? Jinak moc chválím recepty!! Už jsem jich několik zkoušela. Zrovna dneska mrkvové placičky-moc dobré:)
OdpovědětVymazatJá bych zachovala poměr ořechů i mléka, jen bych nedávala tolik oleje... Třeba o lžíci méně? Ale mléko bych přesto přilívala postupně a řídila se pocitem, aby těsto nebylo moc měkké ;)
VymazatA děkuji za pochvalu, jsem ráda, že chutná :)
Chtela bych se zeptat, jestli tam musi byt vinny kamen? Bohuzel ho v cizine nejak nemuzu sehnat:-(
OdpovědětVymazatJinak super blog!
Zkusila bych vynechat, dát více sody a možná přidat lžičku jablečného octa k oříškovému mléku...
VymazatA díky moc :)