Jak jsem již jednou psala, co se týče hlavních jídel, žádné dlouhé povídání smolit nebudu. Spíše je to taková inspirace pro vás, co si můžete uvařit třeba zrovna k dnešnímu nebo zítřejšímu obědu.
Cizrna na paprice
(4 porce)
Suroviny:
200 gramů cizrny v suchém stavu / 500 gramů uvařené cizrny
4 mrkve
2 cibule
1 pórek
2 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce tahini pasty
1 polévková lžíce sladké papriky
1 čajová lžička soli
špetka chilli koření
šťáva z poloviny citrónu
1 polévková lžíce sójové omáčky Shoyu nebo Tamari
horká voda
Postup:
- Pokud nemáte uvařenou cizrnu, začněte s její přípravou. Přes noc namočénou cizrnu propláchněte, zalijte vodou a uvařte do měkka.
- Oloupejte mrkev a cibuli.
- Cibuli nakrájejte na jemno a mrkev na požadovaný tvar. Já volím proužky. Pórek řádně umyjte a nakrájejte.
- V konvici si uvařte vodu.
- V hrnci rozehřejte olej a cibulku chvíli restujte. Přidejte 1 čajovou lžičku soli, 1 polévkovou lžíci sladké papriky, promíchejte a ještě chvíli restujte.
- Po necelé minutě přidejte nakrájenou mrkev a zalijte horkou vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 15 minut.
- Přidejte uvařenou cizrnu a promíchejte. Odstavte.
- Do větší mísy dejte stranou asi tři čtvrtiny směsi - zeleniny s cizrnou. V hrnci vám tedy zbyde čtvrtina směsi a všechna voda.
- Směs v hrnci promixujte ponorným mixérem dohladka. Oddělenou zeleninu s cizrnou vraťte zpět do hrnce, přidejte nakrájený pórek a společně krátce povařte.
- Odstavte a přidejte tahini pastu, citronovou šťávu, sójovou omáčku a dle chuti špetku chilli. Promíchejte.
- Podávejte se zvolenou přílohou - my máme nejraději s rýží nebo bezpluchým ovsem.
Musím říct, že cizrnu na paprice máme doma rádi. Jíme to s těstovinami, dětem to chutná. A připomněla jsi mi, že jsem chtěla včera dát klíčit mungo;-)
OdpovědětVymazatA to jsem tam původně tu fotku s mungem dávat nechtěla :) Takže dobře, že jsem si to rozmyslela, to bych vaší rodinku ochudila o klíčené mungo a to bych si nerada vzala na triko ;)
Vymazattak Petičko, musím to napsat, byla to "mrdička", díky D.
OdpovědětVymazatJů, tak to jsem moc ráda ;)
VymazatAhoj, můžu se zeptat, jestli pro zjemnění dáváš jen tahini nebo i nějakou "smetanu" (rýžovou, ovesnou). Mám doma adzuky a přemýšlím, že bych je zkusila místo cizrny... recept vypadá skvěle. :-)
OdpovědětVymazatNa zjemnění dávám jen tahini ;) Nejsem zastáncem těchto rostlinných smetan, jednak je to drahé a za druhé se snažím snížit množství polotovarů v tetrapacích na minimum ;)
VymazatCo se týče adzuki, doporučila bych spíš nějakou jemnější luštěninu, třeba tu cizrnu nebo bílé navy fazole, ale ani pinto by nemusely být špatné. Adzuki jsou přeci jen výraznější a hodí se do různých gulášů nebo ostřejších jídel ;)
Děkuji. Taky se snažím vyhýbat věcem v tetrapaku a teď učím se dělat vlastní mléka... :-) Děkuji i za tipy na luštěniny - přijedou mi známí, tak to vyzkouším. Cizrnu mám ráda, ale poslední dobou ji mám dost často, tak zkusím doporučované fazole. :-)
VymazatJojo, domácí mlíčka jsou super, ale postupem času se člověk i bez nich obejde ;)
VymazatCizrna je má nejoblíbenější, ale pak také právě adzuki, ale jak jsem psala, ty jsou chuťově výraznější a ne každému sednou... Zkuste, budu se těšit na reakci :)
Díky za tip, já si tohle jídlo zamilovala na první dobrou. Cizrna mi hodně chutná - polovině zbytku rodiny ovšem jen tak napůl, tak zkusím jinou luštěninu...adzuki? Proč ne. Co soja, nezkoušela jste? Díky, Hana
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že chutná :) Jak jsem psala v komentáři výše, adzuki jsou výraznější a ne každému to zachutná :o Já mám na tento způsob raději jemnější luštěniny, právě jako cizrna nebo bílé fazole :) Se sójou zkušenosti bohužel nemám, tu nekupuji vůbec... Ale věřím, že si to uděláte dobré ;)
VymazatJednou jsem to ochutnala u tety a opravdu je to moc dobré. Opíšu si recept. :)
OdpovědětVymazatráda bych tě pozvala na give away :)))
Díky moc :)
VymazatDíky za recept. Trochu jsem ho ještě upravila. Místo vody jsem použila zeleninový vývar. Přidala jsem 2 špetky chilli a k pórku ještě trochu sušené petrželky a celerové nati s česnekem. Vynechala jsem sojovou omáčku. :-) Podávali jsme s basmati rýží a bylo to moc dobré. Děkuji za inspiraci :-)
OdpovědětVymazatVíte, co by se mi fakt hodně líbilo? Kdyby se tu někdo chytil toho a předvedl super vývoj mobilní aplikace na míru, která by fungovala jako jednoduchá kuchařka plná různých receptů. :) Jako přijde mi, že těch kuchařek a stránek je tu fakt docela dost. Ale jako ta kvalita je občas docela šílená a kromě toho je to narvané reklamami.
OdpovědětVymazat