čtvrtek 24. října 2013

Jablečné zelí

Prozradím vám svou tajnou fintu, jak udělat červené zelí přirozeně nasládlé, lehké a svěží. Zkrátka neodolatelné. A to tajemství je jablko. K zelí přistrouháme jedno jablíčko, k dušení použijeme jablečný mošt a okyselíme jablečným octem. Jablko kam se podíváš. No, musíte mi dát za pravdu, že k podzimu jablka prostě patří...
Abychom zelí ještě více ozvláštnili, neuděláme ho klasicky s kmínem, ale s hořčičným semínkem a fenyklem. Pokud nemáte rádi chuť fenyklu, kmín bude také dobrý, avšak fenykl dá zelí nový rozměr.

Jablečné zelí se skvěle hodí jako příloha k nějakým luštěninovým placičkám. Nebo i pouze s kroupama je velmi dobré. 


Jablečné zelí

Suroviny:

1 menší hlávka červeného zelí
1 jablko
1 cibule
2 stroužky česneku
300 ml kvalitního jablečného džusu
10 - 15 lžic nefiltrovaného jablečného octa
2 polévkové lžíce oleje
1 čajová lžička hořčičných semínek
2 čajové lžičky fenyklu
1 čajová lžička soli


Postup:
  1. Ze zelí odstraňte pár vrchních listů, opláchněte a nakrouhejte na nudličky. Dejte stranou do mísy.
  2. Jablko umyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte do mísy k zelí.
  3. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  4. Ve velkém hrnci zahřejte 2 polévkové lžíce oleje. Přidejte hořčičné semínko a počkejte, dokud nezačne praskat. Poté přidejte fenykl, nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek a sůl a chvíli restujte. Pokud by se směs připalovala, podlijte trochou vody.
  5. Asi po dvou minutách přidejte nakrájené zelí s jablkem a zamíchejte.
  6. Přilijte jablečný džus, 10 lžic octa a promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte dusit asi 20 minut. Občas promíchejte.
  7. Po 20 minutách ochutnejte, zda vám zelí stačí takto uvařené nebo jestli máte radši měkčí. My máme rádi "al dente", takže my už v tuto chvíli odstavujeme. Zelí většinou vyjde tak, že se všechna šťáva vsákne, ale pokud ne, můžete trochu zahustit ve vodě rozmíchaným kuzu nebo kukuřičným škrobem.
  8. Na závěr ochutnejte a podle chuti přidejte jablečný ocet.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)