Abychom zelí ještě více ozvláštnili, neuděláme ho klasicky s kmínem, ale s hořčičným semínkem a fenyklem. Pokud nemáte rádi chuť fenyklu, kmín bude také dobrý, avšak fenykl dá zelí nový rozměr.
Jablečné zelí se skvěle hodí jako příloha k nějakým luštěninovým placičkám. Nebo i pouze s kroupama je velmi dobré.
Jablečné zelí
Suroviny:
1 menší hlávka červeného zelí
1 jablko
1 cibule
2 stroužky česneku
300 ml kvalitního jablečného džusu
10 - 15 lžic nefiltrovaného jablečného octa
2 polévkové lžíce oleje
1 čajová lžička hořčičných semínek
2 čajové lžičky fenyklu
1 čajová lžička soli
Postup:
- Ze zelí odstraňte pár vrchních listů, opláchněte a nakrouhejte na nudličky. Dejte stranou do mísy.
- Jablko umyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte do mísy k zelí.
- Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Ve velkém hrnci zahřejte 2 polévkové lžíce oleje. Přidejte hořčičné semínko a počkejte, dokud nezačne praskat. Poté přidejte fenykl, nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek a sůl a chvíli restujte. Pokud by se směs připalovala, podlijte trochou vody.
- Asi po dvou minutách přidejte nakrájené zelí s jablkem a zamíchejte.
- Přilijte jablečný džus, 10 lžic octa a promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte dusit asi 20 minut. Občas promíchejte.
- Po 20 minutách ochutnejte, zda vám zelí stačí takto uvařené nebo jestli máte radši měkčí. My máme rádi "al dente", takže my už v tuto chvíli odstavujeme. Zelí většinou vyjde tak, že se všechna šťáva vsákne, ale pokud ne, můžete trochu zahustit ve vodě rozmíchaným kuzu nebo kukuřičným škrobem.
- Na závěr ochutnejte a podle chuti přidejte jablečný ocet.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)