Nevím, čím to je, ale mám takový pocit, že hodně lidí se polenty, potažmo kukuřičné krupice bojí. Neprávem. Z kukuřičné krupice lze vykouzlit spoustu zajímavých pokrmů, od sladké bublaniny, přes muffiny až po křupavé polentové hranolky. Nebo jako základní korpus na slaný koláč. Nápadů je spousta. A navíc je to tak jednoduché...
Grilovaná polenta
(4 - 6 porcí, inspirace zde)
Suroviny:
Na polentu:
400 gramů kukuřičné krupice
1,5 litru vody
1 čajová lžička soli
Na marinádu:
6 polévkových lžic sójové omáčky Shoyu nebo Tamari
4 polévkové lžíce oleje
4 stroužky česneku
Postup:
- Polentu si uvařte s dostatečným časovým předstihem, nejlépe den předem. Do hrnce nalijte vodu a přidejte 1 lžičku soli. Vodu přiveďte k varu a za stálého míchání vsypejte kukuřičnou krupici.
- Přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud nebude polenta hotová. Poznáte to tak, že se při zamíchání začně odlepovat od stěn hrnce a vařečka bude v kaši stát.
- Uvařenou polentu rovnoměrně rozprostřete do pekáče, který bezprostředně před tím vypláchněte studenou vodou. To aby se nám polenta nelepila.
- Nechte vychladnout.
- Zcela vychladlou polentu nakrájejte na požadované tvary. Mně se nejvíce líbí trojúhelníčky.
- Troubu zapněte na 190°C.
- Připravte si marinádu ze sójové omáčky, oleje a rozmačkaného česneku.
- Pekáč vyložte pečícím papírem a jednotlivé kousky polenty na něj naskládejte a potřete vytvořenou marinádou.
- Pečte 20 - 30 minut, dokud nebude polenta nazlátlá.
Dnes jsem to dělala k večeři, nic moc, zklamalo mě to.
OdpovědětVymazatJej, to mě mrzí.. Někomu třeba nesedne chuť polenty, možná by bylo dobré přidat oblíbené koření. A nechat propéct do křupava...
VymazatPolenty jsem se vždycky bála. Většinou mi z ní totiž vznikla neforemná kaše absolutně bez chuti. Tohle je ale skvělý recept. I přítel si to pochvaloval. Než jsem polentu dala do pekáče, přidala jsem do ní ještě trochu kmína a oleje :)
OdpovědětVymazatTAk super! :) Grilovaná polenta má snad milion variací, jen se přidá koření a pokaždé to bude jiné :)
VymazatTiez nam to velmi chutilo, az ma z toho bolelo brucho, ako som sa dojedla :-D pridala som este korenie Paserak ... luxus!
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že chutnalo a zároveň se omlouvám za bolebřich :)
VymazatMoc děkuji za inspiraci s pečenou polentou. Dlouho jsem se k ní odhodlávala. Naprosto bez chyby a jednoduché. Dělala jsem bez česneku, aby to jedl i náš syn a nestíhala jsem mu přidávat. Vrstvu polenty jsem udělala asi 1cm a olej rýžový. Velká MŇAMINA!!!!
OdpovědětVymazatNízká vrstvička se propeče pěkně do křupava :) Rýžový olej jsem ještě nezkoušela, ale co vím, tak je na tepelné úpravy velmi vhodný, takže dobrá volba ;)
VymazatPerfektní! Už dlouho jsem ji chtěla udělat, dostalas mě teď k tomu až Ty, díky. Naše třináctiměsíční dcera jedla i česnekovou variantu. Zkusili jsme půlku s marinádou a půlku jen s oliváčem a pak nasladko.
OdpovědětVymazatAndrea
Hezký :) Na sladko to taky budu muset zkusit :)
VymazatVýtečné, moc jsme si pochvalovali :p ..zařazuji mezi oblíbené recepty. K tomu se servírovala křenová omáčka s tahini (taky super nápad) a vařené fazole adzuki.
OdpovědětVymazatSuper :)
VymazatHmmm, asi zajdu někdy na oběd :D
Výborné to je :-). Udělala jsem k tomu omáčku z červené čočky a mrkve a i mé masožravé já si naprosto lebedí a jde si přidat :-)
OdpovědětVymazatMňam to bych si taky dala! Jsem ráda, že chutnalo :)
Vymazat