Při dělání placiček jsem měla záložní řešení. Připravila jsem si plech s pečícím papírem, abych to případně upekla v troubě. Ale nebylo třeba. I ta moje zlobivá pánev placičky zvládla, čímž jí velmi děkuji.
Vždy, když jsem dělala placičky z různých uvařených luštěnin, nikdy to nebylo ono. Vždy mi vyšly tak, že byly jaksi SUCHÉ. Hned po udělání byly měkké, že to byla spíš taková kaše, která držela tvar a po nějaké době se staly tvrdé a vyschlé. Proto jsem na různé luštěninové placičky trochu zanevřela. Ale jen do této doby. Nyní se situace obrátila a vím, že je budu zařazovat mnohem častěji. Tyto placičky jsou totiž krásně vláčné i druhý den a navíc neobsahují žádnou mouku ani jiné sacharidy v podobě obilnin. Takže taková chutná bílkovinová nálož.
Placičky z naklíčených luštěnin
(4 porce, inspirace zde)
Suroviny:
cca 500 gramů naklíčených luštěnin - nejlépe kombinace hrachu a cizrny
2 polévkové lžíce zlatého lněného semínka
4 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu nebo Tamari
4 stroužky česneku
1 - 2 polévkové lžíce sušené majoránky
olej dle potřeby
Postup:
- Naklíčené luštěniny dejte do nožového mixéru spolu se sójovou omáčkou, česnekem, majoránkou a promixujte. Aby se směs lépe promixovala, můžete přidat trochu vody, ale opravdu jen trochu. Výsledná směs nebude zcela hladká, struktura bude spíše taková hrudkovitá.
- Namelte si lněné semínko.
- Mleté lněné semínko přimíchejte ke směsi a nechte 15 minut odstát.
- Rozpalte si pánev - buď můžete přidat trošku oleje, nebo opékejte na sucho. Před opékáním netvarujte všechny placičky - vždy vezměte hmotu přímo z mísy, udělejte placičku rukama a hoďte na pánev.
- Opékejte z obou stran do zlatova.
Perfektní výsledek! Přesně jako mé, ale tvé jsou vylepšené o tu polentu, ta vypadá úžasně a beru si tip zase já od tebe :-) A moc se ti povedly! PS: já už také zase klíčím, abych o víkendu mohla "placičkovat":-)
OdpovědětVymazatDíky dík :) Já děkuju za skvělý tip! Taky si dáme brzo opáčko, protože to je fakt dobrota. A ani to není časově náročný, takže pohoda ;)
VymazatDělala jsem z naklíčené hnědé čočky a neměly chybu! Jen se mi hmota trochu rozpadala, ale spravilo to pár lžic hrašky ;-)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda :) Hraška je dobrý pomocník ;) ¨Mně teda jdou tvarovat i bez ní, ale občas po ní také sáhnu :)
Vymazatzdravím. Nezničí se tím opékáním prospěšné vitamíny co vznikly klíčením?
OdpovědětVymazatUrčitě se z větší části zničí, ale zase je to lepší a stravitelnější než z luštěnin nenaklíčených ;)
Vymazat