neděle 13. října 2013

Placičky z naklíčených luštěnin

Návod na klíčení luštěnin jste si již přečetli zde, tak teď hurá z nich něco vykouzlit! Nápad na tyto placičky není až tak úplně můj, ale je to nápad bloggerky Lucky, na jejímž blogu můžete najít spoustu inspirace. Recept mě hnedka zaujal, ale musím přiznat, že zpočátku jsem se trochu obávala. Moje pánev zkrátka při dělání různých placek a palačinek protestuje (slyšíš Ježíšku?) a na středu pánve se vždy něco přichytí. A pak je z palačinky nebo placky trhanec...

Při dělání placiček jsem měla záložní řešení. Připravila jsem si plech s pečícím papírem, abych to případně upekla v troubě. Ale nebylo třeba. I ta moje zlobivá pánev placičky zvládla, čímž jí velmi děkuji. 
Vždy, když jsem dělala placičky z různých uvařených luštěnin, nikdy to nebylo ono. Vždy mi vyšly tak, že byly jaksi SUCHÉ. Hned po udělání byly měkké, že to byla spíš taková kaše, která držela tvar a po nějaké době se staly tvrdé a vyschlé. Proto jsem na různé luštěninové placičky trochu zanevřela. Ale jen do této doby. Nyní se situace obrátila a vím, že je budu zařazovat mnohem častěji. Tyto placičky jsou totiž krásně vláčné i druhý den a navíc neobsahují žádnou mouku ani jiné sacharidy v podobě obilnin. Takže taková chutná bílkovinová nálož. 

Placičky z naklíčených luštěnin
(4 porce, inspirace zde)

Suroviny:

cca 500 gramů naklíčených luštěnin - nejlépe kombinace hrachu a cizrny
2 polévkové lžíce zlatého lněného semínka
4 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu nebo Tamari
4 stroužky česneku
1 - 2 polévkové lžíce sušené majoránky
olej dle potřeby

Postup:
  1. Naklíčené luštěniny dejte do nožového mixéru spolu se sójovou omáčkou, česnekem, majoránkou a promixujte. Aby se směs lépe promixovala, můžete přidat trochu vody, ale opravdu jen trochu. Výsledná směs nebude zcela hladká, struktura bude spíše taková hrudkovitá.
  2. Namelte si lněné semínko.
  3. Mleté lněné semínko přimíchejte ke směsi a nechte 15 minut odstát.
  4. Rozpalte si pánev - buď můžete přidat trošku oleje, nebo opékejte na sucho. Před opékáním netvarujte všechny placičky - vždy vezměte hmotu přímo z mísy, udělejte placičku rukama a hoďte na pánev.
  5. Opékejte z obou stran do zlatova.
P.S.: My měli placičky s grilovanou polentou, jáhlovou majonézou s česnekem a kimči - super kombinace. Doporučuji. Navíc recepty na celou kombinaci jsou již na blogu :)

6 komentářů:

  1. Perfektní výsledek! Přesně jako mé, ale tvé jsou vylepšené o tu polentu, ta vypadá úžasně a beru si tip zase já od tebe :-) A moc se ti povedly! PS: já už také zase klíčím, abych o víkendu mohla "placičkovat":-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky dík :) Já děkuju za skvělý tip! Taky si dáme brzo opáčko, protože to je fakt dobrota. A ani to není časově náročný, takže pohoda ;)

      Vymazat
  2. Dělala jsem z naklíčené hnědé čočky a neměly chybu! Jen se mi hmota trochu rozpadala, ale spravilo to pár lžic hrašky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda :) Hraška je dobrý pomocník ;) ¨Mně teda jdou tvarovat i bez ní, ale občas po ní také sáhnu :)

      Vymazat
  3. zdravím. Nezničí se tím opékáním prospěšné vitamíny co vznikly klíčením?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se z větší části zničí, ale zase je to lepší a stravitelnější než z luštěnin nenaklíčených ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)