Sice je tato ruská (ukrajinská nebo maďarská) specialita plná zeleniny, ale i tak se dá lehce ozdravit. Tak směle do toho!
Boršč s fazolemi
(4-6 porcí)
Suroviny:
200 gramů fazolí v suchém stavu / 500 gramů uvařených fazolí
4 mrkve
1 - 2 červené řepy
1 malý celer
1/2 malé hlávky bílého zelí
1 velká cibule
2 polévkové lžíce oleje
3 polévkové lžíce tahini pasty + trocha na ozdobu
2 čajové lžičky uzené papriky
1/2 čajové lžičky soli
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
3 - 4 polévkové lžíce umeocta
2 polévkové lžíce omáčky Shoyu nebo Tamari
horká voda
nakrájený pórek na ozdobu
Postup:
- Pokud nemáte uvařené fazole, začněte s jejich přípravou. Přes noc namočéné fazole propláchněte, zalijte čistou vodou a uvařte do měkka.
- Oloupejte mrkev, řepu, celer a cibuli. Ze zelí odstraňte pár vrchních listů a opláchněte.
- Mrkev nakrájejte na proužky, řepu a celer na kostičky, zelí nakrouhejte. Cibuli nakrájejte na jemno.
- V konvici si uvařte vodu.
- V hrnci rozehřejte olej a cibulku chvíli restujte. Přidejte 1/2 čajové lžičy soli, 2 čajové lžičky uzené papriky, promíchejte a ještě chvíli restujte.
- Po necelé minutě přidejte nakrájenou zeleninu a zalijte horkou vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Přidejte 3 polévkové lžíce umeocta, nové koření a bobkový list. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 15 minut.
- Odstavte a vyjměte bobkový list a nové koření.
- Do větší mísy dejte stranou asi dvě třetiny uvařené zeleniny. V hrnci vám tedy zbyde třetina zeleniny a všechna voda.
- Směs v hrnci promixujte ponorným mixérem do hladka. Oddělenou zeleninu zpět do hrnce, přidejte uvařené fazole a nechte společně krátce prohřát.
- Odstavte a přidejte tahini pastu, sójovou omáčku a dle chuti můžete přidat umeocet. Promíchejte.
Skvela polevka. Velmi ocenuji caste pouziti tahini v tvych receptech :) Pouzivam stejnou znacku jako ty. Umeocet jsem mela vzdy od Country life, je chutove podobny tomu od Sunfoodu?
OdpovědětVymazatJana
Já tahini miluju :D Příjde mi to taková nejlepší forma zahuštění a zjemnění. Kam se hrabou všechny sojový a ovesný smetany... Umeocet od Country Lifu jsem měla jen jednou a jestli si dobře vzpomínám, tak mi přišel více slaný... Ale to je subjektivní, oba octy najednou jsem nikdy nekoštovala.. ;)
VymazatJa tez :) Spolecne s miso a curry pastou je to jedna z polozek, ktera malokdy chybi v nasi lednici. Jinak ja bych take do vseho sypala cernou sul. S ume od CL se musi opravdu opatrne :)
OdpovědětVymazatJojo, černá sůl je super! Teď jsem jí teda dlouho nepoužila, ale taky jí mam moc ráda... Ze zvědavosti jsem si ty umeocty vygůglila a od CL má 35% soli a sunfood 20,5%... Takže to asi nebyl jen můj pocit ;)
VymazatJee, dekuju. Takze priste urcite sunfood :)
VymazatDobry den, este som sa nestretla s ,, uzenou paprikou.. :/ kde by som ju zohnala?
OdpovědětVymazatDakujem :)
Mají třeba ve stáncích s kořením na trzích, v Marks and Spencer, ale už jí začala vyrábět i Vitana ;)
Vymazathttp://vitana.cz/cs/product/view/846
Boršč fakt miluji. Když jsem chodila na prodlužování řas do salonu beautiful-me.cz/prodluzovani-ras , tak jsem se vždycky stavovala na polévku, kterou jsem si nechávala dávat do kelímku a pak jí jedla na lavičce kousek od Jiřáku. Prostě taková ta pohodička, kdy se člověk cítí krásný, obdivovaný a ještě u toho jí tuhle dobrotu. Co víc si přát? :)
OdpovědětVymazat